6 klassiska sevärdheter i Paris

(Uppdaterat 191004) Ska du besöka Paris för första gången? Då kommer du garanterat att vilja besöka de mest kända sevärdheterna som den här romantiska, fantastiska och sensationella huvudstaden i Frankrike har att erbjuda.

1. Eiffeltornet

Eiffeltornet i Paris | Resfeberbloggen

Paris mest kända sevärdhet och landmärke Eiffeltornet ligger i Champ de Mars, i 7:e arrondissementet och besöks av sex miljoner turister varje år. Det är 312 meter högt och har en häftig utsikt över den franska huvudstaden. Det byggdes 1889 som en symbol för att fira hundraårsjubileet av franska revolutionen. Vill du åka upp i tornet är det öppet 9.30-18 varje dag, men ett tips är att vara där tidigt eller att boka biljetter i förväg. Smidigt är att boka gå-före-i-kön-biljetter här. Intill tornet ligger den gröna parken Parc du Champs de Mars där du kan ha en mysig picknick.

2. Konstmuseet Louvren

Louvren i Paris | Resfeberbloggen

Är du intresserad av att se Mona Lisas gåtfulla leende på nära håll är det konstmuseet Louvren du ska besöka. Det här är Frankrikes största nationalmuseum med konstskatter från hela världen och mer än 200 000 verk från antiken till mitten av 1800-talet. Förutom att vara ett museum är det också ett historiskt monument eftersom det från början byggdes som kungligt palats åt Filip II August. Vid entrén hittar du Louvrenpyramiden som är i glas och innehåller biljettkontor och bokaffär. Museet har öppet 9-18 alla dagar utom tisdagar och första söndagen i månaden går du dessutom in gratis.

3. Triumfbågen

Triumfbågen i Paris | Resfeberbloggen

Triumfbågen är 51 meter hög och ligger högst upp i rondellen där 12 gator möts på den breda gatan Champs-Élysées. Den byggdes som ett minne av segern vid Austerlitz och stod klar 1836. Dessutom symboliserar den alla soldater som dog i kriget. Ta trapporna upp och få en fantastisk utsikt över Paris härifrån. Det är gratis om du är under 26 år och EU-medborgare.

4. Notre-Dame

Notre-Dame i Paris | Resfeberbloggen

Paris mest kända kyrka Notre-Dame finns på ön Île de la Cité i floden Seine och anses vara en av de finaste byggnaderna i gotisk stil. Det var här som handlingen i den världsberömde romanen Ringaren i Notre-Dame av Victor Hugo utspelade sig. Kyrkan byggdes på 1200-talet, men förstördes under franska revolutionen och byggdes upp igen 1864. Den är klassad som ett världshistoriskt monument av FN. Det finns flera klockor i kyrkan och den största är Emmanuel som väger 13 ton. Kyrkan är öppen året om och det är gratis att komma in, men däremot kostar det att gå vidare in och se tornet och skattkammaren. I oktober och november bjuder kyrkan på en fantastisk ljusshow.

5. Sacré-Cœur

Sacre- Cœur | Resfeberbloggen

Uppe på kullen Montmartre som är Paris högsta punkt ligger den vita romersk-katolska kyrkan Sacré-Cœur. Den byggdes till minne av de 58 000 fransmän som omkom i det fransk-tyska kriget 1871 och stod klar 1914. Namnet betyder heliga hjärtats basilika. Det är fritt inträde att gå in i kyrkan men vill du besöka kupolen kostar det pengar.

6. Slottet i Versailles

I utkanten av Paris ligger slottet i Versailles vackert omringad av gröna parkområden. Slottet stod klart 1682 och här bodde bland annat Marie Antoinette som vandrade runt i sina ståtliga klänningar i den vackra trädgården Le Trianon. 1837 blev det ett museum och idag kan du se en stor samling konst ur franska historien här. Det hålls även konserter. Under högsäsong är det öppet 9-18.30 alla dagar utom måndagar. Boka biljetter här.

Mer att göra i Paris

Varva gärna dina sevärdheteter med shopping som det finns gott om och den pampiga paradgatan Champs-Elysees är ett säkert kort. Ta en paus och sätt dig på ett brasseri och beställ ett glas vin och något ur den franska köket. Frukosten består oftast av en kopp kaffe och en croissant.

Har du redan sett de största sevärdheterna? Läs gärna våra andra tips om Paris.

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg och hotell i Paris

Boka flyg till Paris

Boka hotell till Paris

Boka weekend till Paris

Boka biljetter till alla sevärdheter

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.