Safari i Namibia

Det finns många fina safariresmål i Afrika och Namibia är ett av dem. Res hit till södra Afrika och bli trollbunden av den vackra naturen. Här finns den röda öknen med höga sanddyner, djupa klyftor med månlandskap och savann. Dessutom är hela Namibia som en stor djurpark då djuren kan möta dig redan på vägen från flygplatsen, trots att bara tio procent av landet är nationalpark. Överallt finns varningsskyltar avsedda för bilisterna så att djuren inte ska bli påkörda.

Namibia varningsskylt elefanter

ETOSHA NATIONAL PARK ÄR POPULÄRAST

Om du bara planerar att besöka en nationalpark för din safari är det Etosha National Park du ska satsa på. Detta är den absolut bästa parken och den är drygt 22 000 kvadratkilometer stor. Parken består av mycket platt savann och torr mark vilket gör att det är kring de stora vattenhålen som alla djuren samlas. Här kan man se femtio elefanter som kommer på en gång för att dricka och tvätta sig. Eftersom elefanterna gärna rullar sig i den vita sanden efter badet för att skydda sig mot värmen blir de alldeles vita och kallas ibland för spökelefant. Här bor även gnuer, antiloper, zebror, lejon och giraffer. Har du tur kan du dessutom se både den svarta och den vita noshörningen. Dessutom finns mer än 340 olika arter av fåglar.

Namibia Ethosa national park elefanter vit sand

Den här parken är den enda som blir grön under regnperioden, men då är det även svårare att se djuren. Den bästa tiden att åka hit är mellan maj till oktober, för då är klimatet mildare och chansen större att se djuren.  Du kan köra runt i egen bil eller följa med på turer som hotellen ordnar. Tänk på att området är stort och du behöver tid för att hänga vid de olika vattenhållen. Minst tre nätter är att rekommendera, varav en natt inne i mitten av parken.  Bor du till exempel vid Halali Rest Camp kan du ta en tiominuters promenad till en klippa där du sitter och ser ner på vattenhålet som är belyst på kvällen.

Namibia Ethosa national park zebror

AFRIKAS STÖRSTA NATIONALPARK

En annan riktigt fin naturupplevelse får du i nationalparken Namib-Naukluft Park, det vi kallar Namiböknen. I Sossusvlei finns de vackra röda sanddynerna som kan bli upp till 300 meter höga — världens högsta! Här krävs det fyrhjulsdrivna jeepar för att ta sig fram. Men man kan också parkera bilen utanför och åka in med de stora transportjeepar som finns. När du kliver ner i sanden sjunker fötterna ner djupt och det är tungt att ta sig fram i värmen. Kom därför tidigt på morgonen när det fortfarande är lite svalare. Ska du bestiga den högsta sanddynen ”Big Daddy” så bör du vara på plats när parken öppnar vid soluppgången.  Intill denna sanddyn ligger en saltbädd med förstenade träd som ger ett magiskt intryck.

namibia-namib-naukluft-park-saltbadd

I närheten finns också Sesriem Canyon som är en dalgång skapad av floden Tsauchab. Här kan du ta en promenad längst flodbädden. Namnet Sesriem är afrikaans och betyder sex bälten. Det syftar på antalet bälten man fick knuta ihop för att hinken man skulle hämta upp vatten med skulle nå ner till floden i botten av ravinen.

Bor gör man på hotell runt parken. Många erbjuder en så kallad ”sundowner drive”, det vill säga en jeeptur ut i den omkringliggande öken i solnedgången. Här får du chans att se många djur och hur vackert den röda sanden skiftar i färg allt eftersom solen går ner.

namibia-namib-naukluft-park-sanddyn-oryx

DAMARALAND

Damaraland är ett av de mest orörda vildmarksområdena i Afrika. Här finns möjlighet att se ökenzebra, giraff, springbok, svart noshörning och ökenelefant. I området finns också Namibias första Unesco världsarv, Twyfelfontein. Här finns fullt av sextusen år gamla hällristningar av framförallt djur. Intill finns också häftiga stenformationer som kallas för Orgelpipor. Mer vackra vyer får du vid Ugab Terraces, en dal flankerad av platta bergsplatåer.  Vingerklip (fingerklippan) ger en fin utsikt över dalen.

namibia-twyfelfontein-klippmalningar

KOMBINERA SAFARIN MED FLERA STÄDER

Den lilla huvudstaden Windhoek är ett naturligt första och/eller sista stopp på din resa i Namibia. Det är oftast hit du flyger. Om du inte redan har safarikläder är det här du hittar det största urvalet till riktigt bra priser.

Sevärdheter inkluderar Christuskirche som är symbol för staden, parlamentsbyggnaden Tintenpalast och Namibias nationalmuseum. Ta en tur till Katutura Township för att se var de flesta svarta namibierna bor i Windhoek. En kvarleva från apartheidtiden som nu är en vibrerande förort.

namibia-windhoek-kristuskyrkan-blommor

I städerna syns spår av den tyska kolonialtiden i form av både arkitektur och det tyska språket. På västkusten ligger orten Walvis Bay och här kan du följa med på säl- och delfinsafari. En annan populär ort vid västkusten är den lilla sommarstaden Swakopmund. Vattnet är för kallt för att bada i, men här surfar man istället på sanddynerna som når ända fram till vattnet. Längst ut på piren finns en populär restaurang.

namibia-swaskopmund-pir-solnedgang

VARFÖR NAMIBIA?

Men vad skiljer Namibia från andra safariresmål? Ibland kan det kännas som att man beskriver safarin på samma sätt, oavsett land. Men alla länder och nationalparker ser olika ut. I Namibia är naturen till exempel väldigt torr och stora delar av landet räknas som ett av de torraste i världen. Här kan du till exempel se ökenelefanterna, som har anpassat sig för just klimatet här. Andra djur som också anpassat sig bra är zebror, hyenor, ormar, schakaler och örnar. Till skillnad från de östafrikanska safariländerna hittar du röd lechvattenbock, springbock och sydafrikansk gemsbock här.

namibia-ethosa-national-park-vattenhal

Om du jämför med många andra afrikanska länder så är Namibia tryggt att resa inom. Landet är stort men glesbefolkat med bara två miljoner invånare. Dessutom är turismen är inte jättestor här, vilket gör att du får en mer genuin semester.

Blev du sugen på att åka till Namibia?
Boka flyg till Namibia
Boka hotell i Namibia 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.