Tanzania lockar med safari, berg och Zanzibar

Elefant framför kilimanjaro. Safari i Tanzania. Tanzania är ett land i Östafrika som framförallt är känt för sina savanner och vackra nationalparker. Eftersom det är ett djurrikt land reser många hit för åka på safari och chansen att se The Big Five är stor. Dessutom lockar denna afrikanska pärla med både världens högsta berg och paradisön Zanzibar.

Du flyger till Kilimanjaros internationella flygplats som ligger vid staden Arusha, som också är utgångspunkt för flera av de finaste nationalparkerna. I Tanzania bor över 40 miljoner människor och huvudstaden heter Dodoma. Här pratar man swahili och engelska. Stora delar av Tanzania är skyddat tack vare nationalparkerna och det finns flera bra parker att besöka när du ska åka på safari. I norr ligger parkerna Serengeti, Lake Manyara och Tarangire. I söder lockar de lite mindre välbesökta reservaten Selous och Ruaha.

Serengeti  nationalpark är mest populärt

Den mest kända nationalparken är Serengeti som också är den äldsta. Den är 14 500 km² och består av stora slätter som bryts av mot floder och små sjöar. Parken har världsrekord i antal djur och här bor alla de afrikanska djuren som elefanter, lejon, zebror, gnuer och leoparder. Dessutom har du chans att se migrationen här, som är framförallt hundratals gnuer som rör sig i grupp mellan vattenhålen.

Masai i solnedgång. Safari i Tanzania.

Besök den unika Ngorongorokratern

Bredvid Serengeiparken ligger naturområdet Ngorongoro. Här finns Ngorongorokratern som är en slocknad vulkankrater med 20 kilometer i diameter. Det är 400-600 meter upp till kanten, men trots det migrerar djuren in och ut. I det här enorma hålet finns en savann full av djur som elefanter, antiloper, vårtsvin och gnuer. Till skillnad från många andra ställen i Östafrika kan du se noshörningar här, men på många andra ställen har de dött ut på grund av tjuvjakt. Här är vädret lite svalare och det finns alltid gott om vatten, vilket gör att många djur trivs bra och du har chans att se fler djur på en mindre yta. Kratern finns med på UNESCO:s världsarvlista och är absolut ett måste under din Tanzaniaresa. I Ngorongodalen har man hittat världens äldsta fotspår från en människa. Du kan dessutom besöka små byar med lerhyddor där de rödklädda massajerna bor och ta del av den lokala kulturen.

Om att vara på safari

Att åka på safari är en spännande upplevelse som passar dig som gillar djur och natur. Du åker ut på savannen i bil med öppet tak och kunniga guider som tar dig till djurens hemliga platser. Kamera och kikare är två bra saker att ha med i packningen till Afrika. Du kan även ta en ballongtur över parken och se djuren från ovan. Under din safari bor du oftast riktigt lyxigt i tältlodge. Tälten har en hotellstandard på fem stjärnor och är välinredda med alla bekvämligheter. Förutom att åka på en klassisk safari kan du följa med på valskådning eller delfinsafari.

Världens högsta berg Kilimanjaro

Förutom djurtäta savanner lockar Tanzania med världens högsta berg Kilimanjaro. Berget ligger i de norra delarna av landet och är en slocknad vulkan. Topparna är snöbeklädda och den högsta mäter 5 892 meter över havet. Naturen och resan upp till högsta punkten är både vacker och tidvis tuff och det är inte vem som helst som klarar den här vandringen. Du måste gilla både äventyr och vara riktigt uthållig.

Mer information hittar du i blogginlägget om att bestiga Kilimanjaro.

Akasia-träd. Safari i Tanzania.

Kombinera safari med kryddön Zanzibar

Vill du avsluta din afrikaresa med ett sagolikt strandparadis? Kryddön Zanzibar ligger öster om fastlandet och är den perfekta platsen att samla alla intryck från safarin på. De finaste stränderna ligger på norra ön och här kan du borra ner tårna i vit sand och njuta av det turkosa vattnet. Här är korallreven riktigt fina och du får härliga snorkelupplevelser. Ett trevligt restaurangtips är The Rock, som ligger mitt ute i korallrevet på östra ön. Du kan även njuta av atmosfären i Stone Town, besöka fiskmarknader eller ta en guidad kryddtur i djungeln.

Vacker strand på kryddön Zanzibar | resfeberboggen

Blev du sugen på Tanzania? Bäst tid att åka hit på är mellan maj och oktober.

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg till Tanzania
Boka hotell i Tanzania
Boka flyg och hotell i Tanzania

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.