Upptäck magiska Madagaskar

Lemurer på Madagaskar| Resfeberbloggen

Ett bortglömt paradis i Indiska oceanen. Naturupplevelser du inte ser någon annanstans. Madagaskar beskrivs som ett magiskt resmål. Det finns flera nationalparker och världens fjärde största ö bjuder på tropiska regnskogar, torra slätter, unika klippformationer, pittoreska risfältsterrasser och orörda stränder. Turismen finns i liten skala och hit åker den som vill bevara naturen som den är.

Djur och växter som bara finns här

För flera miljoner år sedan drev Madagaskar iväg från fastlandet. Efter det blev landet avskärmat, vilket gjorde att naturen har fått växa till sig ordentligt på egen hand. 80 procent av det du ser i form av djur och växter finns bara här; häftigt va? Dessutom är det inte ovanligt att forskare hittar nya arter lite då och då. Ön stoltserar med hälften av världens färgskiftande kameleontarter, mer än 800 orkidéerarter, 115 fågelarter och baobabträd som du kan läsa mer om längre ner. Dessutom är det här enda landet där du hittar lemurer.

Möt de storögda lemurerna

Har du sett den tecknade barnfilmen Madagaskar? Då vet du kanske också hur lemurerna ser ut. Precis som bilden här ovanför. De är storögda, långsvansade och badälskande djur som lever i flock och gärna i träd. Det finns 20 olika arter och de lever på lite olika ställen på Madagaskar. Du ser dem bäst under en vandring och i Andasibe nationalpark lever den största arten Indrien.

Se de lustiga baobabträden

På den här naturfina ön växer sex olika arter av de lustiga afrikanska träden med tjocka stammar som ser ut att ha rötterna uppåt och kronan i jorden. Baobabträden är en av de största trädsorterna i världen och många är flera tusen år gamla. Det finns flera användningsområden för trädet och en av de mest kända är olja för hud och hår. Du hittar Baobaballén på västra delen av ön och bäst tid att besöka träden är under skymning för då är de som vackrast.

Babobaträd på Madagaskar | Resfeberbloggen

Semester för den aktiva resenären

På Madagaskar har du chans att se och göra mycket, det mesta kopplat till den vackra naturen. Det finns många nationalparker att välja mellan, som den redan nämna Andasibe nationalpark och Mantadia nationalpark, Ranomafana nationalpark och Isalo nationalpark. I parkerna finns det många fina vandringsstigar och svalkande naturliga bassänger och vattenfall. Här kan du paddla genom regnskogen som finns med på UNESCO:s världsarvlista och njuta av de vackra omgivningarna. Tack vare de unika fågelarterna är fågelskådning väldigt populärt. Eller varför inte åka på valskådning? Gillar du att klättra har till exempel nationalparken Tsingy de Bemaraha stora kalkstensformationer att klättra och vandra runt på. Vill du uppleva det lokala livet kan du åka med en flodbåt på Tsiribihinafloden som stannar till vid olika byar.

Tsingy på Madagaskar | Resfeberbloggen

Njut av fina stränder

Du kan kombinera din resa runt i landet med att sola och bada. Och oj vad du kan hänga på stränder här! Vissa är svåra att nå men väl där får du kilometerlånga öde sandstränder. Det finns även många som är mer lättillgängliga att välja mellan. Itafy är ett populärt strandområde med långa och vita stränder. Madagaskars dykning är i särklass och det är populärt att snorkla i de vackra reven kring ön.

Besök huvudstaden Antananarivo

Madagaskar är en stor ö och 30 procent större än Sverige till ytan med 22 miljoner invånare.  Huvudstaden Antananarivo, som även kallas för Tana, ligger i mitten av landet på en högplatå. Ta en stadstur och se vad staden har att erbjuda. Det som kännetecknar huvudstaden mest är de utbrända resterna efter Drottningens palats Rova.

Gästbloggare Terese Nilssson

Här hittar du resan till Madagaskar:
Flyg till Madagaskar
Hotell i Madagaskar
Flyg och hotell i Madagaskar 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.