Safari i Kenya för nybörjaren

Leopard i Masai Mara

Det är många som drömmer om att få åka på safari och få komma vilda djur riktigt nära. Hur är det att möta The Big Five, vad ska du packa och vad är höjdpunkterna på en safari? Här får du de bästa tipsen om safari i Kenya, ett land med flera bra nationalparker, där Masai Mara är den mest populära.

Kenya har flera nationalparker 

Kenya har många vackra nationalparker och de flesta av dem ligger i de centrala delarna av landet. Förutom Masai Mara så finns det till exempel Lake Nakuru, Lake Naivasha, Samburu, Amboseli och Hell’s Gate. Du kan antingen besöka en av parkerna eller kombinera flera under din Kenyaresa.

Vad är det bästa med en safari?

Att åka på safari är en häftig upplevelse som du kan leva på länge och som passar dig som är intresserad av djur och natur. Det är en fantastisk känsla att möta sitt första lejon och att se hur elefanterna går på rad till vattenhålet för att släcka törsten. Alla djuren har sin plats i kedjan och det är imponerande att samarbetet mellan dem fungerar så bra. Du är på besök i djurens värld och inte tvärtom. Efter en lång dag på savannen delar du och de andra resenärerna med er av dagens upplevelser kring en sprakande eld vid lodgen.

Lejonen vilar i Masai Mara

Masai Mara lockar flest safariresenärer

Nationalparken Masai Mara är en av ett av jordens viltrikaste områden och ett av Kenyas mest populära safariresmål.  Dessutom ett säkert kort för dig som till exempel ska göra en kortare safari eftersom chansen att se många djur är stor. Parken ligger i sydvästra Kenya, bara några mil från Nairobi. Det är även från Nairobi du flyger och då landar du direkt i parken. En stor del av Masai Mara består av öppen mark med stora grässlätter och berg i öst. Genom området rinner Marafloden och Talekfloden.

När du är på en safaritur åker du på så kallade game drives, alltså med bil ut på savannen. Du åker i en rymlig jeep där alla har fönsterplats. Bästa tiden att åka är på morgonen eller kvällen för då är luften lite svalare för både dig och djuren. Som alternativ till bil finns möjlighet att se allt det här mäktiga ovanifrån – med luftballong. Det är inte tillåtet att gå till fots på området, men vissa safariarrangörer ordnar vandringar, så kallade bushvandring, strax utanför parken.

Bufflar på språng i Kenya

Hur stor chans är det att få se The Big Five?

Vill du se The Big Five så är Masai Mara en av få parker där det finns chans att se alla de här fantastiska djuren. Det är leopard, lejon, elefant, noshörning och buffel vi pratar om. Ju längre safari – desto större chans att se alla djuren. Leoparden brukar vara svårast att upptäcka då de gömmer sig högt upp i träden för att vila på dagen.
Inte bara stora djur lockar, här finns även fler än 450 olika fågelarter.

Missa inte den stora migrationen

Den stora migrationen är ett fantastiskt skådespel! Varje år mellan juli och oktober vandrar framförallt gnuer och zebror mellan Kenya och Tanzania för att leta mat och vatten.

Bo mitt på savannen 

Under safarin bor du i lodger och camps med djuren nära inpå husknuten och de flesta ligger lite dolt för att inte störa. Det finns många olika varianter på boende, men många är lyxiga, välplanerade och har pool att svalka sig i. Du kan till exempel bo i välinredda tält med riktiga sängar eller bungalows.

Savannen i Masai Mara

Packa kamera och bra kläder 

Ta med en bra kamera för att fånga djuren på bild. Ibland befinner de sig en bit bort och då är kikare ett bra komplement. Packa även med en ficklampa då många lodger bryter strömmen på kvällen och det annars kan vara svårt att hitta rätt. Ta med en tjock tröja som är lätt att ta av när det blir varmt. Tänk även på bra solskyddsfaktor, något att ha på huvudet och att kläderna har neutrala färger för att smälta in i naturen och inte störa djuren.

Kombinera med en solsemester

Kombinera gärna safarin med några dagars sol och bad, för att lättast kunna smälta alla intryck. Vi rekommenderar till exempel Mombasa eller Zanzibar i grannlandet Tanzania.

Tänk på att se över dina vaccinationer hos vårdcentralen. De har senaste råden. 

Gästbloggare Terese Nilssson

Här hittar du din resa till Kenya:
Alla resor till Kenya
Boka flyg till Kenya
Boka hotell i Kenya 
Boka flyg och hotell i Kenya

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.