Upptäck mer av Rhodos

Lindos och Akropolos

Rhodos är en grekisk ö som är lätt att förälska sig i och det är många som blir det flera gånger om. Gillar du att sola och bada så vet du att det finns många läckra stränder och svalkande pooler vid hotellen. Men vill du ta dig bortom solstolen så finns det en hel del annat att upptäcka också.

Lindos – den vita byn

Lindos stad är absolut en favorit och ett måste när du är på Rhodos och detta är en av öns äldsta städer. Den här lilla byn ligger i en bukt cirka en timme söder om Rhodos stad och är precis lika vacker i verkligheten som på vykort eller Instagram. Du har ingen möjlighet att bo här eftersom det inte finns några hotell, men du kan åka hit över dagen för att vandra på kullerstensbelagda gator bland vitkalkade hus och känna den grekiska atmosfären. Här finns små butiker med souvenirer och lokala hantverk, mysiga tavernor och glassbarer. Byn har bland annat badstränderna Lindos Main Beach och St Paul’s Bay samt den mest populära sevärdheten är Akropolis.

Lindos på Rhodos

Finaste vyn finns från Akropolis

Många grekiska städer har ett akropolis, ”en övre stad” och den i Lindos är absolut värd ett besök. Här får du både en underbar utsikt och en härlig portion historia. Ställ dig i kön till åsnetaxin eller ladda vattenflaskan och vandra upp för berget. 300 trappsteg och tio minuter senare möts du av de antika tempelruinerna. Efter att ha betalat inträde tar du dig genom gångar och tunnlar vidare upp till toppen 116 meter över havet, de vitkalkade husen och naturen – andas, njut och fånga utsikten på bild eller i minnet.

Akropolis i Rhodos

Rhodos stad lockar med nöje

Åker du med kompisgänget och är ute efter fart och fläkt ska du hänga i Rhodos stad, som ligger längst ut på Rhodos norra udde. Precis som namnet säger så är detta själva huvudorten och det är här du hittar bra shopping, grekiska tavernor, moderna barer och ett hett nattliv. I populära Mandrakihamnen finns många restauranger och stora båtar. Här finns även de klassiska rådjursstatyerna Elafos och Elafina, som är symboler för ön. Mitt emot hamnen ligger nya torget Nea Agora, och här säljs både fisk, frukt och annat gott till middagen. Bästa shoppingen med internationella butiker ligger runt Cypernplatsen. Vill du kombinera stad med bad så kan du välja mellan surfstranden Windy Beach som ligger i väst eller Elli Beach som ligger åt öst.

Staty på Rhodos

Rhodos gamla stan

Rhodos har en av Europas mest välbevarade medeltida stadsdelar som dessutom finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Gamla stan är omringad av en stor mur och lockar med sina smala gränder, torg och historiska atmosfär. Här finns sevärdheter som Stormästarpalatset, Süleymaniyemoskén, riddarnas gata och flera marknader.

Museum på Rhodos

Vill du gå på museum så har Rhodos flera bra att välja mellan. Rhodos arkeologiska museum har gravstenar, vapensköldar och skulpturer av grekiska gudar. Mineralogiska och paleontologiska museet Stamatiadou innehåller 41 olika mineraler från Grekland. Rhodos moderna konstmuseum sägs var en av de bästa i sitt slag i Grekland och här kan du titta på över 1 000 olika projekt.

Få ett färgglatt skådespel i Fjärilsdalen

Fjärilsdalen är som en förtrollad liten oas med vattenfall, dammar, träbroar och bänkar – och massor av fjärilar. Det passar dig som vill få ett färgglatt skådespel. Hit kommer sällsynta fjärilar varje sommar för att para sig. De sitter och sover i flock på träden, och när de vaknar och vill sträcka på sig bjuder de på en magisk upplevelse. Bästa tiden att besöka dalen är en klar och solig dag, för då gillar fjärilarna att komma fram. Tänk dock på att inte störa de små liven, utan här ska du röra dig tyst och lugnt på stigen.

Fjärilsdalen på Rhodos

Hoppas du blev sugen på en resa till Rhodos!

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka paketresa till Rhodos
Boka flyg till Rhodos
Boka hotell på Rhodos

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.