6 favoriter i Kairo

Pyramiderna i Kairo| Resfeberbloggen

Får du ett vykort från Kairo så finns det garanterat pyramider och kameler med på bilden.  Men Afrikas största stad har fler kulturskatter. Här får du några handplockade tips att njuta och inspireras av.

1. Världens mest välfotograferade pyramider

Ingen vet riktigt hur det gick till, men oavsett på vilket sätt så byggdes pyramiderna i Egypten för över 4 500 år sedan. De nio pyramiderna ligger på Gizaplatån 14 kilometer från Kairo och var en symbol för att visa hur stora faraonerna var. Keopspyramiden är störst och en av de mest välfotograferade byggnaderna i världen. Här finns även sfinxen, en staty som ser ut som ett lejon med människohuvud. Är du rädd för att åka ut till öknen och mötas av en turistfälla? Då har du tyvärr alldeles rätt, men det är klart en upplevelse du inte vill vara utan. Ett tips är att besöka pyramiderna när solen går upp eller ner för att slippa trängas med alla andra – och få snyggaste Instagrambilden.

2. Egyptiska museet lockar med mumier och begravningsmask

Begravningsmask i guld | Resfeberbloggen

Det ska vara dammigt på museum, precis som det här museet vid Befrielsetorget. Egyptiska museet öppnade 1902, och idag finns det över 120 000 objekt från Kairos gamla historia och pyramiderna. Det är stora statyer, papyrus, mynt och från Tutankhamuns grav kommer till exempel en begravningsmask i massivt guld. Innanför de här väggarna vilar dessutom mumifierade gamla faraoner och drottningar. Den mest välbevarade är Ramses II som har kvar både hår och tänder. Här känner du verkligen historiens vingslag.

3. Segla på Nilen med feluccabåt

Feluccabåt på Nilen i Kairo | Resfeberbloggen

Om du vill se Kairo på bästa sätt ska du segla med en klassisk feluccabåt på världens längsta flod Nilen. Segelbåtarna består av trä med pyramidformade segel och har gått på floden sedan urminnes tider. Från vattnet får du den finaste utsikten av stadens skyline och dess tio miljoner invånare. Det är extra vackert att befinna sig ombord när solen går ner över Saharaöknen.

4. Mingla på basarer

Khan el Khalili bazar i Kairo

I Kairo är shopping ett rent nöje och här finns flera basarer att lägga några timmar på. Att hitta souvenirer och andra fynd är kul, men är inte shopping din grej så finns det annat att göra. Dofterna, ljuden, människorna – det finns mycket att se och upptäcka. Har du bara tid för en marknad ska du besöka Khan El Khalili Bazar som breder ut sig på gator och gränder, i hus och skjul i de muslimska delarna av staden. Marknaden är en av världens både största och äldsta. De egyptiska basarerna säljer allt mellan himmel och jord och du kan till exempel hitta egyptisk bomull, musikinstrument, smycken i guld och silver, tyger, orientaliska mattor och kryddor. Det finns till och med en basar några mil utanför staden som säljer kameler! En trevlig tradition är att säljaren bjuder på te och det är okej att dricka det även om du inte planerar att köpa något. Innan du betalar – glöm inte att pruta!

5. Upptäck kontraster i Kairo 

Kairo Sultan Hassan and al Rifai

I Kairo möts många kulturer och här bor kristna, judar och muslimer tillsammans. En pulserande storstad möter antiken. Staden består av bland annat en muslimsk del med medeltida gränder, åsnekärror, välbesökta basarer och minareter som sträcker sig mot skyn. Här finns det magnifika och välbesökta slottet Saladin Citadel och Al-Azhar-moskén, som är en av världens äldsta moskéer. I gamla delen av Kairo möts du av historiska byggnader, Ben Ezra-synagogan, Koptiska kyrkan och Babylonfortet. Kairos centrala delar kretsar kring rondellen Midan Tahrir och lockar dig som vill ha moderna restauranger, sköna uteserveringar och breda boulevarder. Den här mixen gör att du får lite av allt under en semester i Egypten.

6. Shopping och nöje

Te i Kairo | Resfeberbloggen

Basarer i all ära, men är du ute efter mer klassisk shopping ska du styra stegen mot shoppingcentrumet City Stars. Här finns både internationella butiker och ett stort utbud av restauranger. Efteråt kan du fortsätta dagen med bio eller en tripp till nöjesfältet som ligger under samma tak som köpcentrumet. Vill du äta middag på höjden ska du äta på den roterande restaurangen i Kairotornet, som ligger i centrala Kairo. Något som kanske inte är nyttigt, men desto roligare är att röka en sheesha, som är vattenpipa med smaksatt tobak. Bland uteställena finns det både europeiska och arabiska att välja mellan och vad du än gör ska du inte missa att se på magdans!

Gästbloggare Terese Nilssson

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.