Topp 7 i Edinburgh

Edinburgh Castle

Edinburgh är ett perfekt weekendresmål som lockar med skotsk historia, mysiga gamla gränder och ett magnifikt slott. Här får du det bästa av den skotska huvudstaden.

1. Edinburgh Castle – Skottlands stolthet

Edinburghs slott är både Edinburgh och Skottlands stolthet och en av landets mest populära turistattraktion med en miljon besökare varje år. Slottet ligger på en klippa ovanför stadens äldre delar och var under medeltiden hem åt dåtidens kungligheter men har även varit ett fruktat fängelse. Här kan du till exempel se Krigsmuseet, Skottlands kronjuveler, de skotska kungarnas kröningssten och sex dagar i veckan klockan 13 avfyras the One O’Clock Gun från ett av tornen. Dessutom är utsikten härifrån väldigt vacker.

2. Military Tattoo sker i augusti varje år

Edinburgh Tattoo

Vill du uppleva något annorlunda ska du se den spektakulära showen Edinburgh Tattoo, som sker dagligen i augusti varje år. The Royal Edinburgh Military Tattoo är en klassisk uppvisning i Skottland som utförs av musikanter inom militären. Tusen personer medverkar i showen och den avslutas spektakulärt med att säckpipeblåsare och trumslagare marscherar in och sluter samman med de andra musikanterna. Uppvisningen äger rum vid Edinburgh Castle och i år håller festivalen på mellan 4 och 26 augusti 2017.
Bloggat om Military Tattoo
Här bokar du biljetter till Edinburgh Tattoo

3. Edinburgh International Festival

Under den årliga internationella festivalen fylls staden av musik, opera, teater och dans. Åker du hit för att hänga på Edinburgh International Festival ska du lägga semestern någon gång mellan 4 och 28 augusti 2017.

4. Edinburghs bästa museum

Edinburgh har flera bra museer för olika tycke och smak. The Writer’s Museum är en hyllning till tre av Skottlands legendariska författare; Robert Burns, Sir Walter Scott och Robert Louis Stevenson. Här tar du del av porträtter, sällsynta bokupplagor och personliga föremål. The Scottish National Gallery fokuserar på den tidiga renässansen fram till 1900-talet samt nationalutställning med fokus på skotsk konst från 1600-1900-talet. På The Scottish National Portrait Gallery hittar du framstående skotska personligheter som fått sina porträtt avmålade. National Museum of Scotland renoverades 2011 och innehåller bland annat skotska klenoder, arkeologiska fynd, konst och vetenskap.

5. Shoppa längs Princess Street och Victoria Street

Shoppinggata i EdinburghVill du fylla resväskan med en ny garderob så bjuder Edinburgh på bra shopping. Det går inte att missa den stora shoppinggatan Princess Street, som sträcker sig genom både nya och gamla stan. En annan shoppingrik gata är Victoria Street som ligger nära Royal Mile i gamla stan. Här ligger färgglada butiker på rad och du hittar både inredning och kläder. Vill du shoppa något klassiskt ska du köpa hem en Loch Ness-figur och den rutiga kilten.

6. Royal Botanic Garden Edinburgh för den växtintresserade 

Edinburgh Botanic GardenStrax utanför staden ligger en botanisk trädgård som startades som ett vetenskapligt projekt där växter för medicinskt syfte skulle odlas. Idag lockar Royal Botanic Garden Edinburgh många besökare och du vandrar runt bland blomstrande trädgårdar och växthus. Trädgården stoltserar med över 10 000 olika växter från hela världen, så det finns en hel del att både titta och lukta på.

7. Scotch Whisky Experience

Är du i Skottland och gillar whisky så ska du absolut besöka Scotch Whisky Experience, ett uppbyggt destilleri som ligger på the Royal Mile nedanför slottet. Här kan du gå på guidad tur, provsmaka whisky och om du äter mat hjälper personalen dig att hitta den perfekta whiskyn till din måltid.
Boka din egen whiskyupplevelse 

Gästbloggare Terese Nilssson

Här hittar du fler bra tips om Edinburgh
Boka din weekend till Edinburgh
Boka flyg till Edinburgh
Boka hotell i Edinburgh

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.