Roadtrip i Kalifornien

Roadtrip i Kalifornien

Många svenskar drömmer om en roadtrip i USA, att köra en häftig nercabbad bil med ljummen vind fläktande i håret och solen som framkallar fräknar på näsan. En av de mest populära rutterna är den välkända kuststräckan Highway 1. Här ger vi dig våra bästa tips för att du ska få den ultimata upplevelsen.
Kanske har du hört namnen PCH (som är en kort version av Pacific Coast Highway) och State Route 1. Det vanligaste namnet är dock Highway 1 och den sträcker sig från strax norr om San Diego i söder till strax norr om San Francisco i norr. Kustvägen är faktiskt mer än 1000 kilometer lång vilket gör den till den längsta kuststräckan i landet.

Hur lång tid behöver jag?

Vårt första råd är att ha tillräckligt med tid, har du inte det bör du fokusera på en kortare sträcka och utforska den ordentligt. Det värsta du kan göra är att stressa dig igenom denna vackra rutt. Vår rekommendation är att du har minst tre nätter på vägen mellan San Francisco och Los Angeles, och minst 6 nätter mellan San Francisco och San Diego. Se till att ta några nätter i städerna du påbörjar och avslutar resan i, där finns massor att se och uppleva.

Hängmatta vid stranden i San Diego

Var börjar jag?

Vägen som till största delen ringlar sig längs kusten bjuder på hisnande utsikter och mysiga strandstopp. Du kan välja att köra från San Diego till San Francisco, Los Angeles till San Francisco, i motsatt riktning eller att bara ta en liten dagstur när du besöker till exempel Los Angeles. Gör det som passar bäst in i din resplan, budget och smak. Vår rekommendation för att få se och uppleva så mycket som möjligt är att köra hela vägen mellan San Diego i söder till San Francisco i norr. För bästa utsikt, välj att börja resan i San Francisco och avsluta i Los Angeles eller San Diego. På det viset kör du närmast havet hela vägen och får snygga fotomöjligheter utan bilar och andra resenärer i vägen.

Palmer Manhattan Beach Kalifornien

När är det bäst att åka?

Detta beror självklart på vad du har för önskemål om temperaturer när du är där.  Maj till september bjuder på bäst väder för dig som gillar sol och ett varmare klimat. I slutet av juni höjs priserna på hotell, flyg och hyrbilar och dessa priser varar fram till i mitten av augusti. Vill du komma ner i pris, slippa den värsta trängseln och ändå få sol och värme är en resa i maj och början av juni, samt även september att rekommendera. Tänk på att det oftast är lite svalare i norra Kalifornien så börja gärna rutten i San Diego om du väljer att åka i till exempel maj.

Palmer Beverly Hills Kalifornien

Vilka platser får jag absolut inte missa?

Här kommer våra hetaste tips, från San Diego i söder till San Francisco i norr.

San Diego – en riktig favorit! Här kan du lata dig på stranden, strosa omkring i det vackra området Gaslamp District,  äta riktigt god mat, besöka Legoland, shoppa och en massa annat.

La Jolla –mindre strandort strax norr om San Diego med mysig småstadsatmosfär, här finns exklusiva butiker och gourmetrestauranger, La Jolla bjuder på vackert väder året om.

Dana Point –  surfarnas mekka och en väldigt mysig hamnstad. Enligt många är det här Highway 1 startar.

Laguna Beach/Newport Beach –exklusiva och fantastiska orter som medverkat i tv-serier som OC och The Hills, bra shopping, fina stränder och fantastiska restauranger.

Fashion Island, Newport Beach – kombinera shopping med frisk luft och sol på näsan! Shoppingcenter under bar himmel med butiker som Nordstrom, Hugo Boss och Forever 21, även bra restauranger som till exempel The Cheesecake Factory.

South Coast Plaza, Costa Mesa – välbesökt shoppingcenter med butiker som Abercrombie & Fitch, Chanel, Armani och Dior, väl värt en liten avstickare.

Huntington Beach – surfstad med skön stämning, härlig strand och bra restauranger. Här arrangeras ofta stora surftävlingar som bland annat US Open.

Los Angeles – gigantisk stad som kräver flera dagars vistelse, besök bland annat Beverly Hills, Hollywood, Melrose Avenue och Universal Studios. Gillar du basket ska du absolut kolla in Los Angeles Lakers.

Venice Beach/Santa Monica/Manhattan Beach – alla värda ett stopp. Venice är som en helt annan värld med annorlunda shopping och intressanta människor, Santa Monica erbjuder bra shopping, underhållning och restauranger, stanna på Manhattan Beach för en lunch och ett dopp. Den sistnämnda är en av våra personliga favoriter.

Santa Barbara – mysig universitetsstad vid vattnet med vacker träpir, bra mat och shopping. Gillar du viner finns det gott om vingårdar att besöka för vinprovning.

San Luis Obispo – en av Kaliforniens äldsta städer, övernatta gärna på det minst sagt annorlunda hotellet Madonna Inn där Roxette spelat in en av sina musikvideor.

Hearst Castle, San Simeon – vacker och överdådig historisk byggnad som mediakungen William Randolph Hearst lät bygga, här har kändisar som Greta Garbo och Charlie Chaplin festat.

Big Sur – vackert och vilt område där du kan få se havsuttrar, elefantsälar och pelikaner.

Carmel-by-the-Sea – en riktig favorit, mysig småstad där Clint Eastwood varit borgmästare. Övernatta gärna här och förälska dig precis som vi.

Monterey – fin kuststad nära San Francisco, besök gärna stadens akvarium.

San Francisco – omskriven stad med många branta backar. Här kan du enkelt ta dig runt till fots, med cykel eller spårvagn. Bor gör du bäst vid Union Square. Passa gärna på att besöka Alcatraz (boka biljett i förväg), Napa Valley, Lombard Street, Muir Woods, Golden Gate-bron och Fisherman´s Wharf.

Vingård i Napa Valley

Saker att tänka på innan du bokar din resa

  • Boka gärna flyg med open jaw, dvs flyg till en stad och hem från en annan. Detta för att spara tid. Behöver inte kosta mer än en tur och retur-biljett.
  • Var noga med att boka rätt hyrbil. Boka en större bil än du tror att du behöver eftersom bagageutrymmet ofta är väldigt litet.
  • Om du hyr en cabriolet eller SUV bör du kontrollera att det är ok att hämta på en ort och lämna på en annan, det varierar mellan de olika företagen.
  • Dubbelkolla så att du verkligen får totalpriset, ibland tillkommer envägshyra (brukar dock ingå i Kalifornien). Det kan även bli dyrare ifall du är under eller över en viss ålder samt ifall ni är fler som ska köra bilen.
  • Det kan vara bra att skaffa ett kreditkort då hyrbilsföretaget spärrar en summa på ditt kort som säkerhet. Har du ett vanligt betalkort tänk på att ha extra mycket pengar där så att inte hela reskassan försvinner.
  • Boka eventuell bilbarnstol redan innan, kan vara svårt att skaffa fram i sista sekund.
  • För en så smidig resa som möjligt, hämta och lämna gärna bilen på flygplatsen.
  • När det gäller hotell i USA så kan det vara bra att veta att standarden är lägre än i Europa, ett hotell med 3 stjärnor kan vara väldigt enkelt. Dessutom ingår nästan aldrig frukost.

Boka flyg och hotell till San Francisco.

Boka flyg till San Francisco.

Boka hotell i San Francisco.

 

Boka flyg och hotell till Los Angeles.

Boka flyg till Los Angeles.

Boka hotell i Los Angeles.

 

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.