Fredagsintervjun: Möt Arne Sjögren

Sista fredagen i november och vi bjuder på ännu en fredagsintervju. Under december gör vi uppehåll eftersom den populära julkalendern pågår då! Idag träffar vi Arne Sjögren som arbetar på vår affärsresebyrå i Göteborg. För ett par år sedan blev Arne vald till årets resesäljare vilket vi verkligen tycker han är värd! Arne är en veteran på Resia med sina 20 år i företaget och väldigt populär bland kunderna. När han mottog priset var en av kundkommentarerna: Det är du verkligen värd. När era konkurrenter ringer och lockar säger vi bara: ”Ni har ju ändå ingen Arne”. Det säger en hel del! 

TanzaniaArneElefant

Namn: Arne Sjögren
Arbetar med: Affärsresor på Resia i Göteborg
Senaste resa: Tanzania / Zanzibar. En perfekt kombination av safari på fastlandet, och strandliv på Zanzibar.
Nästa resa: Madrid

Vilken restyp är du (aktiva resor, koppla av i solstol, sevärdheter o.s.v)?
Egentligen allt ovanstående, det beror på vilken resa jag är på. Dock har jag aldrig lyckats vara på ett ställe en hel vecka och bara ligga vid poolen och läsa böcker, det är jag nog alldeles för rastlös för. När jag reser försöker jag hinna med att uppleva så mycket som möjligt, oavsett om det är weekendresa till någon storstad eller långresa. Åker jag till någon storstad promenerar jag gärna mycket för att se och lära känna staden. Jag gillar att testa lokal mat och dryck, det är ofta en stor del av upplevelsen.

Vilken storstad gillar du mest och varför?
En för mig ganska nyupptäckt pärla är Madrid. Vill man uppleva Spanien ”på riktigt” ska man resa till Madrid. Det känns som en trendig storstad, samtidigt som det är en historisk plats. Väldigt trevliga och sociala människor, otroligt god mat och kul nattliv. Dock både äter man och går ut väldigt sent, man går sällan ut på klubbar förrän vid 02-tiden, innan dess är det middag från ca 21 och barer som gäller. Förslagsvis går man till någon av Madrids många takterasser och avnjuter en Cava och kollar på utsikten. Det flesta takterasser har öppet vår-sommar-höst, bara stängt några månader under vintern. Gillar man konst finns några av världen största och bästa museum här, med Museo Del Prado i spetsen, och även Museo Reina Sofia där det välkända konstverket Guernica finns. Vill man ha natur finns den stora Retiro-parken mitt i stan.

MadridPradomuseum

Har du ett hemligt hotelltips du vill dela med dig av?
Har man ett antal tusenlappar över som man vill lägga på att bo fantastiskt bra, så finns Baraza Resort and Spa på Zanzibar. Jag har sällan haft en så lugn och avkopplande semester, med fantastisk mat och service. Oslagbart.

baraza-pool1

Ett bra tips på ett hotell som inte ligger lika långt bort är Hotel Tres i Palma, Mallorca. Väldigt trevligt boutique-hotell mitt i gamla stan i Palma.  

En strand du aldrig kan glömma?
Det finns många fina stränder, men av de mest fantastiska är Cabo San Juan del Guia i Tayrona National Park i Colombia. En fantastiskt fin strand, men även själva upplevelsen och äventyret att ta sig dit är oförglömligt. För att komma till stranden måste man först lösa entré till nationalparken, och därefter gå (eller rida häst) i ungefär 2 timmar genom djungeln och utmed stranden. Orkar man inte bära på sin packning så kan man med fördel låta åsnor bära packningen så får man den vid ankomst till Cabo San Juan del Guia. Väl framme finns inga hotell, de flesta bor i tält som man hyr på plats, eller så hyr man en hängmatta och sover i. Det finns även två rum med väldigt enkel standard längst ut på en klippa med en fantastisk utsikt över stranden. (Man ser byggnaden längst ut på klippan bilden). Under rummen finns några hängmattor som man kan hyra. Det finns inget internet här ute, och ingen el förutom i den lilla restaurangen vid stranden där alla möts, äter och umgås. Väl här kan man gå på utflykter i nationalparken, gå långa promenader längs de lugna stränderna, och besöka små byar.

TayronaBoendeStrand

En sevärdhet som gjort stort intryck?
Svårt att nämna bara en sevärdhet, men att se en soluppgång vid Taj Mahal slår nog det mesta.  Ett bra tips är att vara på plats tidigt vid soluppgången när de öppnar, då är det inte så mycket folk där, och man får lite ro i det annars ganska kaotiska Indien.

TajMahalArne

I vilket land äter du den godaste maten och finns det ett restaurangtips?
Det finns så mycket god mat att upptäcka i de flesta länder, så jag har svårt att välja bara ett land, men generellt så gillar jag medelhavsmat väldigt mycket… spanskt, italienskt, grekiskt. Asiatisk mat är också fantastiskt gott.

Gillar man asiatisk mat och är i Berlin ska man absolut bege sig till Monsieur Voung, grymt god mat och till väldigt bra priser. Alltid mycket folk, och det går inte boka bord, men det går njuta av god öl eller goda drinkar medan man väntar på bord. Folkligt, festligt, fullsatt!

Vill man ha good asian fusion-mat i London kan jag varmt rekommendera Yauatcha mitt i Soho. Vill man ha en riktig smakupplevelse så prova någon av deras avsmakningsmenyer.

Om man vill bege sig lite längre bort måste jag även passa på att rekommendera The Rock Restaurant på Zanzibar. Restaurangen i sig själv är en sevärdhet, byggd på en en klippa i havet, är det lågvatten kan man gå ut, är det högvatten får man vada i vattnet eller ta båten några tiotals meter.  Dessutom är det faktiskt väldigt god mat, och till rimliga priser.

TheRockVada

Ett resmål som fler borde upptäcka?
Absolut Colombia, många tror att det är ett oroligt land med narkotika och inbördeskrig, och visst, det finns delar av landet som man bör hålla sig ifrån, men vill man upptäcka både storstad och storslagen natur finns det mesta här. Dessutom väldigt god mat, och allt till bra priser.  Besök huvudstaden Bogotá, de natursköna omgivningarna i kaffedistrikten vid Armenia och Solento, salsa-staden Cali, den historiska kuststaden Cartagena, karnevalen i Barranquilla, nationalparken Tayrona, Amazonasdjungeln och mycket mer.

ColombiaCartagena

Ett resmål du drömmer om att resa till?
Sydafrika har jag ännu inte lyckats komma till, så det är högt upp på listan.

Dina bästa packningstips och något som alltid följer med på resor?
Jag är nog fel person att fråga om packningstips, jag är ganska oorganiserad när det gäller packning. Jag tar fram massor av packning, plockar bort, lägger till, och tar bort igen. Och upprepar gärna detta några gånger till. Men ett tips som alltid är bra och som jag borde bli bättre på är att packa lätt. Mobiltelefon och laddare måste alltid med, så att man har kamera och musik nära till hands.

Ett boktips för lediga dagar?
“Hela Härligheten” av Margaret Mazzantini, en ganska vemodig men mycket fängslande historia om omöjlig kärlek i Italien.

BokHelaHärligheten

Tusen TACK för alla fina tips (extra tack till boktips som jag ständigt är på jakt efter… : ) Hoppas att du har fått en hel del inspiration. Vill du komma i kontakt med Arne så når du honom på arne.sjogren@resia.se.

Betygsätt inlägget:
Fredagsintervjun: Möt Arne Sjögren
Kategori: Fredagsintervjun
Taggar:

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.