Jul i London

Julshopping på Carnaby Street London

London är en het potatis som det är, med såväl ett lågt pund som billiga flygbiljetter. Toppa det med makalösa juleljus, julmarknader och shopping i världsklass och du har den ultimata destinationen för uppladdning inför jul och för att inhandla julklappar till familj, släkt och vänner. Här ger vi dig våra hetaste jultips i London.

I november och december är London en explosion av glitter, ljus och färger och julstämningen är på topp. Överallt hörs stämningsfull julmusik och har du tur kommer det även lite snö. Invånarna i London har massor av traditioner som bara måste finnas med i jultider. Åk hit och bli en del av dessa du också. Tänk på att mycket kan vara stängt 25 december då det är den dagen britterna firar jul ”på riktigt”.

 

Klassiska butiker med julpynt som slår det mesta

Harrods är en av de mest kända butikerna i London och här kan du shoppa loss tills ögonen går i kors. Har du lämnat den stora plånboken hemma går det alldeles utmärkt att bara fönstershoppa. Här finns även riktigt vackra juldekorationer att njuta av. Andra omtyckta butiker med fin utsmyckning är Selfridges, Primark, Marks & Spencer, Harvey Nichols och barnens paradis Hamleys.

Harrods i julskrud, London
Ett vackert Harrods i julskrud. Här är det enkelt att tömma plånboken!

 

Julmarknader

London kryllar av julmarknader, den ena mysigare än den andra. Många av dem är traditionella medan några nykomlingar sticker ut lite grann och skapar nyfikenhet. En av de allra bästa och största är Hyde Park Winter Wonderland som i år dessutom firar 10-årsjubileum. Strosa omkring bland mysiga små bodar till tonerna av julsånger, åk skridskor på den största utomhusrinken i Storbritannien och häpnas över de 100 000 lampor som lyser upp området. Barnen är i paradiset med Santa Land, 2 cirkusar och ”Arctic Adventure” med isberg, skeppsvrak och isbjörnar. Dessutom finns det självklart karuseller och en massa gott att smaska på. Andra bra julmarknader är den vid Southbank Centre, Leicester Square och Tate Modern. Vill du besöka en julmarknad som sticker ut är Hyper Japan Christmas Market ett måste.

 

 

Makalös julbelysning

En stark tradition och ett startskott på julhandeln i London är den rituella tändningen av julbelysningen på världsberömda shoppinggatan Oxford Street. I år är det söndagen den 6 november som gäller och det är R&B-legenden Craig David som tänder belysningen. För första gången någonsin samarbetar de med NSPCC (välgörenhet för barn) på ett mycket speciellt och fint sätt. Du kan hjälpa utsatta barn genom att namnge en lampa i form av en stjärna och samtidigt donera 5 pund. Budskapet är ”Donate now and together we can make Christmas sparkle for children”. Andra välkända områden och gator som också har fantastisk julbelysning är bland andra Carnaby, The Strand, Duke of York square, Covent Garden, Regent Street, Bond Street och Kew Gardens.

Julstämning på Regent Street i London.
Julshopping på Regent Street är väldigt mysigt, du slipper dessutom känna dig ensam.

 

Skridskoåkning

Det finns massor av platser att åka skidskor på i London, till exempel The Tower of London, Alexandra Palace, Hampton Court Palace, Hyde Park, Broadgate, Canary Wharf, Eyeskate och The Natural History Museum. Några är gratis att åka på, andra tar en mindre avgift och på de flesta kan du hyra skridskor. Kolla gärna upp vad som gäller innan du reser hit om det känns viktigt för dig. En av de mest omtalade platserna att åka skridskor på är på gårdsplanen till Somerset House alldeles intill Themsen. Är du här kvällstid kan du ”dansa loss” på isen till kända band och DJ:s, i år från Ministry of Sound och Island Records. Goda drinkar serveras i Botanical Bar och riktigt bra gourmetmat får du hos Fortnum & Mason som serverar allt från skumpa och lyxiga tilltugg till rejäla måltider och varm choklad. Skridskoåkning i London handlar om bra mycket mer än bara skridskor och kyla. Se till att hinna med några skär du också!

Åk skridskor vid Somerset House.

Luncha med jultomten

Jul är inte jul utan riktig julmusik. Bege dig till Trafalgar Square, St Pauls Cathedral eller Westminster Abbey för en sångupplevelse som framkallar gåshud. Känns jultomten viktigare går det såklart bra att träffa honom också. Han befinner sig på såväl de stora varuhusen som på många av julmarknaderna. Sätt dig i hans knä och lämna över din önskelista så kanske han uppfyller dina drömmar. På Hamleys kan du till och med få luncha med tomten för en slant.

 

Happenings du inte får gå miste om

Hamleys Toy Parade är en stor leksaksparad som går av stapeln för andra året i rad. I år är det 20 november som gäller och du kan då se bland annat Barbie, Peppa Pig, Ghostbusters och Bob the Builder i paraden som går längs Regent Street och avslutas vid leksaksaffären Hamleys. Ett annat årligt event som du inte får missa är The Covent Garden Christmas Pudding Race där deltagarna klär ut sig i roliga, färgglada kläder och springer längs en bana bärandes på en bricka med Christmas Pudding. Här finns goda möjligheter till skrattattacker! Racet går av stapeln 3 december klockan 11.00 och varje år brukar det dra in cirka 20 000 pund som skänks till cancerforskning. Andra roliga event är bland andra Peter Pan Christmas Race, The Carnaby Christmas Shopping Evening och Christmas at Kew Garden.

 

Afternoon Tea, Harry Potter och norsk julgran

När du besöker London är en äkta Afternoon Tea-upplevelse nästan ett måste. Det är alltid en mysig grej att göra men så här års kryddas den lite extra med typiska brittiska traditioner som mince pie, glögg och goda desserter. Den som är mest populär bland lokalbefolkningen är den på The Ritz. Här bjuds vuxna på champagne vid ankomst och barnen får en Ritz Teddy Bear att ta med hem. Torsdagen den 1 december tänds julgranen på Trafalgar Square. Enligt en tradition sedan 1947 skeppas en gigantisk gran från Norge, som oftast är minst 50 år gammal och 20 meter hög. Lord Mayor of Westminster inviger granen, samtidigt spelar ett band och körer sjunger. Även teatrar och spännande stadsvandringar finns såklart att uppleva i jultider. Vad sägs om en ”Jack the Ripper Tour” eller en tur med Harry Potter-tema? Boka din tur här i god tid innan.

Norsk julgran på Trafalgar Square.

Är du en person som älskar att göra fynd och att shoppa en massa ska du tajma in dagarna efter jul, med start på Annandagen (Boxing Day). Ladda med bra skor och en mätt mage, risken för köer är stor!

Njut av London i vinterskrud, i skrivande stund faller det ett fåtal snöflingor över Göteborg.

Boka flyg och hotell till London.

Boka flyg till London.

Boka hotell i London.

Boka event i London.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.