Julmarknader i Prag

Jul i Prag
Att besöka julmarknaderna i Prag är en riktigt mysig upplevelse.

Prags julmarknader är en upplevelse i sig. Hela området doftar av kanel, kryddnejlika och glögg. Strosa omkring bland stånden och njut av lokala bakverk som trdelnik, julgodiset vánocvka , varm mjöd och saftig julskinka.

 

Stor julmarknad på Gamla stans torg

Den mest populära och största marknaden hålls traditionsenligt på Gamla stans torg, som är knutpunkten för julfirandet i Prag. Här stoltserar staden varje år med en stor julgran vald med omsorg från olika regioner av landet. På torget samlas såväl lokalinvånare som turister och handlar handgjorda dekorationer, traditionella tjeckiska produkter och godsaker som  sockeröverdragna rostade nötter och närproducerad bratwurst. Dessutom kan du lyssna på vackra julsånger och se på när hantverkare tillverkar bland annat svärd. Här brukar också finnas ett litet zoo till barnens förtjusning där de kan klappa åsnor, getter och får. Förutom den här marknaden finns en annan stor på Vaclavplatsen, samt flera mindre som bland annat Republic Square Havel, Kampa Island och vid slottet.

Julmarknad i Prag
Den stora julmarknaden i Gamla stan lockar folk från hela världen.

Julmarknad på slottet

När du känner dig nöjd med  julmarknaden i Gamla stan är det dags att gå över Karlsbron för att ta dig till slottet som ligger uppe på kullen. Backen upp till slottet är brant så ta många pauser där du kan passa på att blicka ut över den gnistrande staden klädd i julpynt.

Slottet är det största i världen och det är otroligt mäktigt. Julmarknaden intill den imponerande kyrkan St. Vitus Cathedral, som ligger inne på slottsgården, är inte lika stor som den vid torget men ändå väl värd ett besök. Här hittar du bland annat hantverk, traditionell tjeckisk mat och god dryck.

När du ändå är på plats så passa på att titta in i kyrkan, den är väldigt vacker. På slottsområdet finns även en hel del intressanta museer, fängelsehålor och små bodar med butiker. Längst ut får du en vacker utsikt över hela Prag.

Jumarknad slottet Prag
Vid slottet, som är världens största, hittar du också julmys.

Enkelt att ta sig runt i staden

Att vandra runt i Prag är som att ta sig tillbaka till medeltiden. Hus och byggnader är  fint bevarade och Gamla stan med sina torg och gränder otroligt mysiga. Avstånden är korta så man går mer än gärna vilse bland gatorna och hittar till nya gränder där det finns butiker, barer, caféer och restauranger. Bo gärna någorlunda centralt så har du stadens alla höjdpunkter endast ett stenkast bort.

Julmys i Prag
Staden är enkel att ta sig runt i till fots, även för lite kortare ben.

Smaka på Prag

Vill du testa det tjeckiska julköket är det fisk du ska satsa på, och framför allt då karp. Missa inte att prova på den tjeckiska maten, som till exempel den traditionella fisksoppan tjeckerna ofta äter runt jul. Till den smakrika maten passar det bra med öl.  Tjeckerna är riktigt bra på öl – Pilsner Urquell, Staropramen och Budvar är bara några av de kända märkena. Ett besök till ett bryggeri kanske du också hinner med? Boka dina biljetter till ett bryggeri här. Föredrar du varm dryck i kylan passar det utmärkt med en kopp svařené víno eller svařák (glögg) för att värma upp dina frusna händer.

Förutom att köpa tjeckiskt hantverk och delikatesser så finns det massor av bodar som säljer traditionell mat. Här finner du kryddstarka korvar och grytor, varma chips och den riktigt smarriga specialiteten Trdelnik. Det är en kaka som rullas ut och sedan ringlas runt en ”kavel” och grillas över öppen eld. Kakan doppas i socker under sista minuten över grillen så att den blir extra knaprig. Sedan kan den doppas i kanel eller nötter. Riktigt god!

Julmarknad i Prag
Prag smakar riktigt gott – speciellt i jultider.

Du som vill handla annat än mat och godsaker kan lägga vantarna på vackra gammaldags träleksaker, juldekorationer av halm, handblåst glas, doftljus, julgransprydnader och andra vackra hantverk.

Andra upplevelser att prova på 

Jul utan julsånger är som påsk utan ägg. Inte fullständig med andra ord. Stolta barn i traditionella dräkter reser från alla hörn av Tjeckien för att uppträda inför förväntansfulla turister och lokalinvånare. Det är en mäktig upplevelse du inte vill gå miste om.

I december anordnas det julkonserter flera gånger om dagen. Dessa hålls i Klementinum som ligger alldeles intill Karlsbron. Det är oerhört skönt att slå sig ner och njuta av vacker musik och komma bort från folklivet för en stund.

En annan upplevelse du inte ska gå miste om är att gå på opera. Välj mellan föreställningar som Nabucco, Rigoletto,Die Fledermaus och många fler. Mellan 2016 och 2018 renoveras Prague State Opera och alla opera- och balettföreställningar under perioden spelas istället på Karlin Musical Theatre.

Något som är specifikt för Tjeckien är Laterna Magika, som är en skuggteater. En mycket visuell teater, med ljus och skuggor. Det här är en upplevelse som är svår att förklara för någon som inte varit där. Det måste upplevas på plats!

Skuggteater i Prag
Laterna Magika måste upplevas på plats.

 

Under perioden 5/12-31/1 kan du åka skridskor mitt i hjärtat av gamla stan intill Havel’s Market på Ovocny trh. Att åka skridskor är gratis men det kostar ca 50czk att hyra skridskorna. Det är billigt, precis som det mesta i Prag.

Ett roligt och annorlunda hus som du förmodligen vill fotografera är det som på tjeckiska kallas Tančící dům och som på svenska betyder ”det dansande huset”. Husets svängande former får dig definitivt att tänka på mjuka höfter och härlig dans. I huset finns idag kontor och en fransk restaurang.

Ta nu chansen att besöka ett juligt Prag tillsammans med någon du tycker om.

Boka flyg och hotell till Prag
Boka flyg till Prag
Boka hotell i Prag
Boka weekend till Prag
Boka event i Prag

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.