Shopping i Bangkok

Marknad i Bangkok, ThailandPopulär marknad i Bangkok.

Shoppingtips i Bangkok brukar vara ett hett ämne och då staden är gigantisk kan det vara svårt att veta exakt vart man ska bege sig när köpsuget slår in. Vem kan vara bättre att kontakta än en local? Här ger min vän Annika Jonasson sina bästa shoppingtips från staden som hon levt i under 14 år. Häng med och låt dig inspireras.

 

I vilket område finns Bangkoks bästa shopping?
Utmed Sukhumvit Road ligger de stora lyxiga varuhusen sida vid sida….från EM Quarter fram till Paragon är det ett riktigt paradis för folk med feta plånböcker. Här finns alla stora modehus representerade och allt ser precis likadant ut som i vilken storstad som helst. På kvällarna fylls gatorna av gatustånd där du kan hitta handväskor, kläder och filmer men också många souvenirer. Senare på kvällen byts klädstånden ut mot små enkla mat- och bar-ställen.

Chatuchak Market, även kallad JJ Market, är en enormt stor utomhusmarknad, som är öppen lördagar och söndagar. Några avdelningar är öppna dagligen som de med djur, växter och möbler.

Ta Skytrain (BTS) dit och hoppa av vid  Mo Chit. Här finns avdelningar som har otroligt fina designerprylar , lokala små kläddesigners samt mängder av vanligt krimskrams som brukar finnas med. Numera finns också många små mysiga coffeeshops och massageställen lite här och var inne bland butikerna. Här finns också mycket vintage-shopping. Hoppar du av Skytrain en station före Mo Chit så hamnar du på en antik och fin vintagemarknad som sträcker sig fram till Chatuchak.

På tisdagar och torsdagar finns det en stor marknad på Asok Rd, den öppnar tidigt på morgonen och stänger efter lunch. Här finns bra kläder för både vuxna och barn, skor, träningskläder, smink, mat med mera. Namnet på marknaden är Talad-nut och den ligger vid Srinakharinwirot Universitet. 

Skytrain i Bangkok, Thailand.
Skytrain (BTS) i Bangkok är ett bra sätt att ta sig fram på.

 Extra prisvärt att köpa med hem

Att köpa hem liniment och andra örtbaserade produkter är prisvärt. Mina vänner köper ”Counterpain” och menar att den hjälper mot all slags värk. Kokosolja har också blivit väldigt populärt att använda och är förstås mycket billigare här.

Några av mina favoritaffärer ligger nere vid Oriental Street, där finns bland annat Thai Home Industry som  säljer otroligt fina handgjorda bestick. Dessa kan du köpa på NK i Stockholm för fyra gånger pengarna.

I samma område ligger Lin Silver som du finner på en liten tvärgata till Oriental Street. Här kan du välja och vraka mellan massor av vackra smycken de tillverkat själva.  Här får du riktigt bra kvalitet utan att det kostar skjortan.

Bangkoks bästa shoppingcenter

MBK är en gigantisk inomhushusmarknad i 7 plan som definitivt är Bangkoks största och mest populära. Här får du vara beredd på att trängas med andra turister. Här finns allt. Det du inte hittar här behöver du inte. De har dessutom öppet från klockan 10 till 22 så du har gott om tid att tömma plånboken.

Andra populära platser att shoppa på är marknaden Pratunam och köpcentret Platinum. Här är det främst kläder som gäller och de flesta som handlar här är unga tjejer.

MBK är Bangkoks mest populära köpcenter.
MBK är Bangkoks största köpcenter. Här hittar du allt och lite till!

Annikas smultronställen när det gäller shopping 

Efter 14 år i staden har jag fått min dos av shopping, nu handlar jag bara om jag är tvungen. Nu för tiden finns ju H&M i Bangkok och det gillar jag för där kan jag hitta kläder i min storlek. Storlekarna kan annars vara ett problem där ett klädesplagg i XL motsvarar storlek 36 hemma.” One size fits all” fungerar inte riktigt här.

Jag gillar dock Central Chitlom, där du kan finna en hel del märken, både skor och kläder, som har bra storlekar. Dessutom är inte varuhuset enormt så det är lätt att hitta det du vill ha. På översta våningen finns även en riktigt fin food court med mat från hela världen.

Marknaderna i China Town och Little India är de jag helst besöker. Där köper jag alla tyger jag behöver i mitt arbete med Hang on Hangers (läs mer nedan). För något år sedan började vi även tillverka smycken och allt material finner vi i China Town. Är du inte rädd för att trängas med folk och vespor är det absolut värt att besöka. Ta flodbåten och stanna på Pier no 5.

China Town i Bangkok.
China Town i Bangkok.

Bästa vintage-shoppingen

Jag nämner det lite grann tidigare, men förutom det så är vintagemarknaden Rot Fai Market den absolut största. Du hittar den på Sri Nakarin Soi 51, bakom Paradise Park. De har öppet fredag till söndag från klockan 18 till midnatt.

En liknande marknad, Rot Fai Night Market 2,  ligger bakom Esplanade Complex. Du tar dig hit med tunnelbanan  MRT och stationen heter Thai Cultural Center. Här är det öppet torsdag till söndag från klockan 17 till efter midnatt.

Lite annorlunda shopping

Khao San Road, även kallad backpackergatan, hittar du folk från alla världens hörn och i olika åldrar.  Utbudet av shopping, pubar och restauranger är stort. Hit kan du åka bara för att ta en öl och titta på folk eller kanske cykla med i en organiserad cykeltur. Ett sätt att ta sig dit är att ta Skytrain till Sampan Taksin och därifrån den lokala båten upp till pier no13 och sedan gå sista vägen till området. Antingen älskar man Khao San Road eller så avskyr man den.

Khao San Road i Bangkok
Antingen älskar man Khao San Road eller så avskyr man den.

Omtyckta marknader

Förutom de jag nämnt ovan är Asiatique ett trevligt område som ligger nere vid floden. Dit tar du dig enklast med hjälp av Skytrain och sedan deras egna färja som avgår från klockan 17 och framåt. Här strosar du mellan små butiker och bra restauranger och känslan här är samma som du får på ett nöjesfält.

Terminal 21 är ingen marknad utan ett stort varuhus där varje våning är inrett med typiska detaljer från olika städer i världen. På Londonvåningen finns de typiska  röda bussarna och Big Ben, och hela varuhuset påminner om en stor flygplats. Här hittar du bra shopping men framför allt ett roligt och annorlunda koncept. Till och med toaletterna har olika teman! Högst upp ligger ett omtyckt food court med riktigt god och billig mat.

Områden att undvika

Har du själv inga planer på att köpa droger eller göra något annat kriminellt så kan du känna sig säker i stort sett överallt. Om det är något du ska akta dig för är det att strosa omkring ensam på tysta och lugna gator, då risken i så fall är stor att en väskryckare slår till. Att åka taxi ensam eller att röra sig där det finns restauranger och barer öppna brukar vara helt tryggt. Självklart ska du alltid ha ett sunt förnuft.

Områden som Soi Cowboy, Nana och Patpong där tjejbarer och sexturism är stort är inget att rekommendera. Jag anser inte att man bör stödja sådan verksamhet.

Favoritrestauranger

Jag är ingen köttätare så det blir mycket vegan- och vegetarisk mat för min del. En nyöppnad trevlig veganrestaurang är Broccoli Revolution som ligger i korsningen Sukhumvit Rd/Soi 49. En annan favorit är May Veggi Home som ligger på Ratchadapisek Road, bara en kort promenad från den stora Asok-korsningen. Här serveras alla thaifavoriter i vegansk form.  Missa inte deras Tea Leave salad eller Khao Soy Soup!

Viva hemma på min gata, Sukhumvit Soi 8, har en meny som passar alla smaker. Här kan du njuta av  frukost, lunch och middag, eller bara ta några tapas och en svalkande drink.  Trevlig miljö med bra priser och riktigt god mat. Lite längre ner på gatan ligger Monsoon som har samma ägare och ungefär samma meny. De har även den godaste pizzan i stan.

Var inte rädd för att äta maten ute på gatan. Ta en nudelsoppa vid ett enkelt soppkök ute på trottoaren och utforska det lokala köket ordentligt.

”Hidden spots”

Lumpini Park – här är det alltid mycket folk. Beskåda människor som utövar Thai chi, yoga, motionärer och pensionärer som spelar brädspel och dricker te. En härlig oas mitt i stan.

Benjakiti Park är ca 1,8 km lång och ligger nära Asok. Här finns både gång- och cykelbanor och det är riktigt härligt att spendera tidiga morgonar och sena kvällar här.

Den kvinnliga gudinnan Tubtims lilla Spirit House som ligger på Lai Nert Swissotel– området på Wireless Rd är väldigt speciellt och något du inte hittar i en vanlig guidebok. Väl gömt i parken, alldeles intill klongen, sägs det att en flotte med blommor och rökelser en gång flöt i land. Det tolkades som att det var den kvinnliga anden Tubtim och många människor söker sig hit för att be om fruktsamhet och lycka i äktenskapet.

Min man och jag brukar ta cyklarna och ge oss ut på egen hand. Då tar vi båten till andra sidan floden och cyklar omkring  på en liten halvö som heter Bang Krachao. Där finns även möjlighet att hyra cyklar för den som vill ut och upptäcka själv. Ett annat sätt att se liknande miljöer på är att cykla med Arne – en svensk man som tar med turister på cykel till områden du aldrig skulle hitta på egen hand. Företaget heter Bangkok By Bike.

Benjakiti Park, Bangkok
I Benjakiti Park kan du varva ner och koppla av i vackra omgivningar. 

 

Brinner för välgörenhet

Jag heter Annika Jonasson och bodde tidigare i Landsbro i de småländska skogarna. År 2000 flyttade jag och min man till Beijing där vi bodde i 2 år innan vi slutligen hamnade i Bangkok. Största delen av min tid går åt till mitt kvinnoprojekt Hang on Hangers som jag startade för 7 år sedan. Ett 20-tal unga ensamstående mammor och mödrar med handikappade barn från Bangkoks slumområden arbetar med att göra fina tyggalgar och smycken. Dessa säljer vi och av förtjänsten kan vi starta andra projekt som till exempel husbyggen, tandvård, utbildningar och mycket annat. Du kan läsa mer och även hjälpa till genom att köpa dessa vackra produkter på www.hangon.se.

Kvinna säljer galgar och smycken
Annika i full färd med att sälja galgar och smycken.

Tusen tack Annika för många bra tips och råd. Nu är vi redo för shopping i den pulserande staden Bangkok.

Boka flyg och hotell till Bangkok – sätt ihop själv

Boka flyg till Bangkok

Boka hotell i Bangkok

Boka weekendpaket till Bangkok

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.