5 tips i Kapstaden

Vy över Kapstaden, Sydafrika

Kapstaden är utan tvekan en av världens vackraste städer där den ligger placerad längst ner i Sydafrika inbäddad av det kända Taffelberget. Kapstaden har verkligen mycket att erbjuda och här ger vi dig fem tips som du inte får missa!

1.Taffelberget – Table Mountain

Taffelberget i Kapstaden, Sydafrika

Taffelberget är Kapstadens mest kända sevärdhet och att ta sig uppför berget är nästan ett måste när man besöker staden. Drygt 1000 meter högt tronar det strax söder om staden. Det finns flera vandringsleder i olika svårighetsgrad om man vill ta sig upp på egen hand. Ett par bra skor och minst en flaska vatten behövs dock. Många tar linbanan upp och vandrar ner som också är ett alternativ. Linbanan går med täta turer flera gånger i timmen. Ibland kan molnen samlas runt berget och utsikten försämras. Om du är i Kapstaden under några dagar så planera in ditt besök en molnfri dag. Nedanför Taffelberget ligger en parken Company’s Garden med ett rikligt växt- och djurliv. Du hittar också museer, där Iziko Slave Lodge med slavhandelns historia är mest intressant.

2. V&A Waterfront

V&A Waterfront i Kapstaden, Sydafrika

I Kapstaden kan du fortfarande både shoppa och äta till riktigt bra priser. För riktigt bra shopping och många bra matställen rekommenderar vi V&A Waterfront som är uppkallat efter Victorias son Albert. V&A Waterfront är tillsammans med Taffelberget Kapstaden mest besökta turistattraktion. Här hittar du 450 butiker och nästan 100 restauranger, caféer och barer. Som namnet antyder så ligger det precis vid vattnet i ett gammalt hamnområde.

De mest populära restaurangerna på V&A Waterfront är Signal Restaurant där du bör prova avsmakningsmenyn med många olika rätter. Prisvärt för cirka 600:- per person inkl. viner. En annan populär restaurang med ett underbart läge vid vattnet är Harbour House.

3. Robben Island

Robben Island i Kapstaden, Sydafrika. Nelson Mandela satt fängslad här under 18 år.

Vid V&A Waterfront står Clocktower som är byggt i viktoriansk stil. Intill ligger Nelson Mandela Terminal där du tar båten ut till Robben Island. Båtarna går flera gånger dagligen till ön där Nelson Mandela satt fängslad. I cell nummer 5 med en satt han fängslad under 18 av sina 27 fängslade år. Cellen är bevarad i sitt ursprungliga skick med endast en tunn, tunn madrass på golvet. Man får inte gå in i cellen utan endast se den genom gallret.

Guiderna som kör turerna har själva suttit fängslande och berättar med stor inlevelse hur livet på Robben Island förflöt.

På den södra delen av ön finns en gravplats för spetälska då ön fungerade som en spetälskelkoloni under 100 år fram till 1930. I hamnen, där båtarna lägger till, kan du under den kallare tiden, mars-oktober, se den sydafrikanska pingvinen.

4. Godahoppsudden

Godahoppsudden i Sydafrika där Atlanten möter Indiska Oceanen.

Många tror att Godahoppsudden är Afrikas sydligaste punkt men den ligger cirka 15 mil härifrån vid Cape Agulhas. Men trots det så är det en helt magisk utsikt när du står på klippan och det sluttar 250 meter rakt ner i havet där Atlanten möter Indiska Oceanen.

Antingen går man den smala stigen upp till toppen eller åker linbana. Vid foten av berget finns en strutsfarm som är rolig att besöka.

5. Boulders Beach

På väg till Godahoppsudden passerar du Simon’s Town och Boulders Beach som är kända för sina pingviner. Här kan du komma dem riktigt nära och de är väldigt roligt att titta på när de lever runt i sanden. Här finns också ett besökscentrum där man kan lära sig mer om pingvinerna och se filmer.

Ett tips är att ta tåget från Kapstaden där ändstationen är den viktorianska stationen i Simon’s Town. Stanna gärna till här för en fika eller lunch innan du promenerar vidare till Boulders Beach.

Pingviner på Boulders Beach vid Simons Town i Sydafrika

Boka flyg och hotell till Kapstaden

Boka flyg till Kapstaden

Boka hotell i Kapstaden

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.