Vilken årstid är bäst att åka med Hurtigruten?

Kanske ni har följt mig på Instagram (@resiasverige) under min fantastiska resa med Hurtigruten. Jag hade väldigt höga förväntningar då man vet att resan rankats av National Geographic som ”Världens vackraste sjöresa”. Jag kommer att skriva flera inlägg från resan men en fråga som jag vet att många undrar över är vilken årstid som egentligen är den allra bästa att resa med Hurtigruten.

För att få veta mer om varje årstids höjdpunkter så frågade jag flera som arbetade ombord. Jag fick också veta vilken årstid som var deras favorit! Även utflykterna varierar i de olika tidpunkterna vilket naturligtvis påverkar valet av period.

Hurtigruten startade 1893 av kapten Richard With som hade vunnit ett anbud som låg ute för att trafikera de norra och otillgängliga delarna av Norge. Från början gick turen Trondheim-Hammerfest men utökades senare med fler och längre turer. Varje dag startar ett nytt fartyg sin resa från Bergen upp till Kirkenes och tillbaka som totalt tar 11 dagar. 

Sommar

Det här är den mest populära årstiden att åka. Fartygen är alltid fullbokade och det kan vara lite svårare att få plats på både de härliga solstolarna men även på de populära däck 7 där man sitter tillbakalutad i sköna fåtöljer och följer färden genom stora panoramafönster. Varför den här årstiden är mest populär beror naturligtvis på vädret och ljuset samt den härliga midnattssolen som naturligtvis lockar alla turister som de flesta kommer från Tyskland och Amerika. Under juni-augusti så seglar dessutom fartygen genom Geirangerfjorden som naturligtvis är en riktigt stor höjdpunkt. Under den här tiden finns det också som mest utflykter att välja på då flera av dessa är väderberoende.

HURT_Geiranger_ovan_675

HURT_Geiranger_fall_675
Under juni-augusti går Hurtigruten in i Geirangerfjorden. 

HURT_sommar_trollfjord_675

HURT_sommar_lofoten_675
Sommaren är naturligtvis en underbar period! Bilderna är från Lofoten. 

Hösten

När höstresorna startar så går man nu in i Hjørundfjorden som även den är magiskt vacker. Man få en härlig sensommarvärme med vackra klara höstfärger. Eftersom golfströmmen värmer upp vattnet så håller sig värmen länge här utmed kusten. Uppe i norr börjar det bli kallare och det är fantastiskt att från de karga (eller tvärtom) landskapet få se hur höstens färger börjar synas och sedan gå mot de gröna som fortfarande dominerar söderut i en underbar förvandling. Längre fram på hösten kan man råka ut för lite mer blåsigt väder och en och annan höststorm. Kaptenerna är rutinerade och de meddelar när man går ut på öppet hav vilket oftast inte varar mer än 1-2 timmar åt gången. Oftast går dock fartyget inomskärs. Jag kan verkligen rekommendera att sätta sig ner i fören på däck 7 och följa stormarna och se hur fartyget tar sig fram. Det är en mäktig upplevelse! Man kan ha tur att få se norrsken men oftast brukar det komma längre fram.

HURT_Host_Hjorundfjorden_fartgy_675

Vintern

Jag fick göra ett besök på kommandobryggan och de ville verkligen slå ett slag för vintern som är den period med minst turister. De tyckte mycket om synen när snön täcker bergstopparna som skapar magiska miljöer. En stor anledning att åka på vintern är att man garanterat får se norrsken. Man har till och med norrskensgaranti eftersom det alltid sker under den här perioden. Och har man inte sett norrsken så är det en otrolig upplevelse att vara med om. Speciellt när man är ute till havs och inga ljus från land ”stör”. Det finns också en del utflykter man bara kan göra på vintern t ex till Bergtatt marmor- och kalkgruva utanför Kristiansund, en expedition i Hammerfest till toppen av Salenfjellet, en midnatts-snöskootertur i Mehamn med norrsken, Kirkenes Snöhotell samt ännu en snöskootertur i det arktiska landskapet i Kirkenes. Norge är väldigt vackert med snö!

vinter i Norge med Hurtigruten

HURT_Vinter_Stuga_675
Visst är det något magiskt med vintern!

Norrsken i Norge
Du är i stort sett garanterad att se norrsken om du reser med Hurtigruten under vintern. 

Våren

Det här var nästan allas favoritperiod! När jag frågade varför så fick alla något drömskt i blicken och svarade -Ljuset! Våren erbjuder ett speciellt ljus som man inte får någon annan årstid. Trots att dagarna är kortare så är det här något extra. Om du gillar att fotografera så är alla miljöer extra vackra just nu. På våren, precis som på hösten, så är det fantastiskt att få möta de olika årstiderna längs vägen. Från det gröna som slagit ut i Bergen till de knoppiga längs vägen och vinter längst norr ut. Här får man verkligen en stor variation på sin resa. 

hurtigruten_trollfjorden_spring
Den här bilden är från magiska Trollfjorden och ljuset under våren är verkligen enastående!

HURT_Var_vy_675
På våren börjar det grönska och snön ligger fortfarande kvar på bergstopparna.

Som du märker så har varje period sin tjusning och när du åker beror alltså på vad du vill uppleva! 

Är du intresserad av att kryssa med Hurtigruten?

Läs mer och boka din kryssning 

Våra bästa erbjudanden med Hurtigruten

Gör en reseförfrågan här

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

16 Responses to Vilken årstid är bäst att åka med Hurtigruten?
 1. Susanne Svara

  Det här var verkligen ett bra tips! Hoppas att jag kommer få göra denna resan nån gång i mitt liv. Nu vet jag att jag inte ska välja sommaren.

  • Hallins reseblogg Svara

   Susanne: Så kul att du gillade tipsen. Det är ju förstås lite extra att åka sommaren eftersom den går in i Geiranger men här ville jag visa att det finns så många andra årstider som är fina att åka på!

 2. Lisa / Livet från den ljusa sidan Svara

  Hjälpte ju inte ett dugg detta, jag vill åka alla årstider inser jag 😉
  Så otroligt vackert! Jag har fått en försmak – från Bergen – men vill verkligen ha mer.
  Okej, har bestämt mig. Helst vinter. Norrskenet och snön!

  • Hallins reseblogg Svara

   Lisa: Jamen jag såg ju att du var i Bergen, så härligt! Där hade jag stannat minst en extra natt. Ja, vintern är magisk på flera sätt!

 3. Anna Lund Svara

  Jätteinspirerande inlägg blir verkligen sugen på att göra den rutten vid något tillfälle!

  • Hallins reseblogg Svara

   Anna Lund: Så kul att du gillade inlägget. Ja gör det, du kommer inte att ångra dig!

 4. Linda, 155cm.se Svara

  Hade ju varit enkelt med raka besked om bara en rekommenderad årstid men tänk så bra med en så flexibel destination som går att åka med när helst det faller en in!
  Tack för väldigt fint inlägg.

  • Hallins reseblogg Svara

   Linda: Haha, ja om man bara kunde välja… Men efter att ha pratat med flera ur personalen så skulle jag nog ändå rekommendera våren. Men hösten å andra sidan är ju väldigt vacker med sina färger. Och att åka genom Geiranger är ju lockande. Sen är det ju norrskenet på vintern….. Ja, du hör ju!

 5. Gullan Karlsson Svara

  Sitter just nu på Trollfjord och njuter av en fantastisk resa i september. Gick på båten i Bergen i strålande solsken och 25 grader, nästa dag på resan kunde vi njuta av solen på soldäck. Idag söndag har vi passerat Polcirkeln och blivit döpta av kapten med isbitar på ryggen och lite gott att dricka. Kan bara säga, vilken fantastisk båtresa.

  • Hallins reseblogg Svara

   Gullan Karlsson: Åh, så härligt det låter. Gissar att du fortfarande har ett par dagar att njuta av! Tack för att du delade med dig!

 6. […] förstås men de måste göras. I mitt förra inlägg skrev jag om vilken årstid man bör åka. H... blogg.resia.se/2016/09/20/vilken-tur-ska-jag-valja-med-hurtigruten
 7. Liniz Travel Svara

  Men vilken fantastisk resa!!! Vilka vackra bilder 🙂 vad jag blir sugen att åka!!!! Vilken upplevelse! Kram

 8. […] Vår allra största dröm var att få se mer av Lofoten som många anser vara den vackraste delen av... blogg.resia.se/2016/10/02/att-resa-med-hurtigruten
 9. Petra Svara

  Säger bara wow! helt otroligt!

 10. Lars Länström Svara

  Jag gjorde Kirkenes – Bergen nu i april och tyckte jag om det?
  Jag sitter nu och försöker beställa Bergen – Kirkenes – Bergen i september igen för det var helt Fantastiskt!!!
  MS Lofoten slutar 22 dec. 2020, men jag vill bara åka igen för naturen, charmigaste skeppet och besättning, utsökt mat och trevliga medpassagerare! Har du lätt för att bli sjösjuk, välj en annan båt med stabilisatorer, men gör denna underbara resa! //Lasse

  • Hallins reseblogg Svara

   Låter fantastiskt Lars! Kul att du har bokat nästa tur. Du kanske hade velat skriva en alldeles egen reseguide om turen? Låter som att du är en van resenär! Mvh Louise, Resia

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.