8 saker att se i Peking

Vy över Peking

Peking är en stad som står med på mångas önskelistor över ”städer att se”. Inte så konstigt då flera av världens mest kända sevärdheter finns just i Peking. Här är åtta saker att se som du som förstagångsbesökare inte får missa!

1. Himmelska fridens torg

Himmelska fridens torg i PekingHimmelska fridens torg med sin yta på 220 000 m² är faktiskt världens största torg. Mitt på torget står Monumentet över folkets hjältar och i den södra delen hittar du Mao Zedungs mausoleum. på motsatta sidan är det en stor öppen yta. Dagens torg byggdes på 50-talet men på ytan låg tidigare kejsardömets ministerier med 16 portar runt platsen. Idag är det bara sydporten och porten mot Förbjudna staden som återstår. Torget har i modern tid mest blivit känd för de stora studentdemonstrationerna med så sorglig upplösning som hölls här 1989.

2. Förbjudna staden
Norr om Himmelska fridens torg hittar du alltså Förbjudna staden som var det kejserliga palatset under både Ming- och Quingdynastin. Palatset byggdes 1421 och är världens största. hela området löper över 720 000 m² . Inom palatset finns mängder av salar som är symmetriskt placerade. Besök The Palace museum med nästan en miljon objekt från de olika dynastierna.

Förbjudna staden i Peking

3. Sommarpalatset
Sommarpalatset uppfördes av Quingdynastin på 1700-talet och består av en mängd palats med vackra trädgårdar. Framför palatset ligger den utbyggda Kunmingsjön med 17 bågars bro. Palatset byggdes som sommarbostad åt kejsaren för att komma ifrån den Förbjudna staden. Dess kinesiska namn är Yi He Yuan som betyder Trädgåden för bevarandet av hälsa och harmoni.

Sommarpalatset i Peking, Kina

4. Kinesiska muren
Det mest vanliga stället att besöka muren på är i Badaling. Där är det dock mycket turister även om det minskar om man promenerar en ganska bra bit bort. Andra ställen att utgå ifrån om du inte vill lägga en heldag är Mutianyu och Juyongguan.

Vilket ställe du än väljer så är det en häftig syn att få se den kinesiska muren som är världens längsta byggnadsverk. De allra första delarna av muren började byggas redan på 300-talet f.Kr som ett militärt försvar. De sista delarna av muren byggdes på 1600-talet.

Kinesiska muren i närheten av Badaling

5. Hutongerna
Pekings hutonger kan man säga är de gamla stadsdelarna. Dessa uppfördes bland smala gator och gränder i slutet på 1200-talet. De är byggda som mindre bostäder runt en innergård. Det här är en intressant del av Peking och missa inte att äta på någon av alla mindre restauranger som huserar i de små husen. Från början var området väldigt stort men tyvärr så har stor del av området rivits för att ge plats åt det moderna Peking något som väldigt många protesterat mot.

Bland hutongerna i gamla stan, Peking

6. Shopping
Ja, att shoppa är nästan ett måste när man är i Peking. I första hand är det naturligtvis alla marknader som är intressanta och här måste man ha tid på sig för att kunna pruta ordentligt och göra upp affärerna.

En butik på silk market i Peking

Silk Street (Xiushui ) är ett varuhus på flera plan med över tusen butiker som säljer kläder, skor, väskor, tyger och mycket, mycket annat. Här kan du även få plagg uppsydda så ett tips är att ta med favoritkavajen för att få en likadan i ett lyxigt tyg till låg peng.

pärlmarknaden (Hongqiao Market) finns det i första hand pärlor men även här hittar du kläder, väskor, elektronik och mycket annat.

Om du önskar ”traditionella” butiker så finns det en enorm galleria i Wangfujing. I området finns dessutom flera gator med massor av butiker med olika inriktning.

7. Äta pekinganka
Maten i Kina är ganska omtalad och brukar bilda två läger. De som älskar den och de som inte alls tycker det är gott. Men det gäller att gå på de rätta ställena och noga läsa tips innan man reser dit för att inte bli besviken. Den allra bästa restaurangen för just Pekinganka sägs vara Da Dong Roast Duck. Annars så har restaurangutbudet utvecklats enormt på senare år och du kan i stort sett alla världens kök i Peking.

8. Konstdistrikten
Kina har haft total kontroll över all konst och litteratur över invånarna i alla tider. När regimen föll så var det som om allt exploderade och det fanns ett stort intresse för konst som fick blomma ut. Det mest intressanta området heter 798 och ligger i en gammal vapenfabrik i nordöstra delarna av Peking. Överallt ligger det studios och ett större galleri, 798 Space Gallery.

798 är ett av pekings populära konstdistrikt

Boka flyg och hotell till Peking

Boka flyg till Peking

Boka hotell i Peking

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.