20 saker att se och göra i Hanoi

Kvinnor i Hanoi, Vietnam

Många reser till Vietnam för sol och bad men att kombinera resan med ett stopp i huvudstaden Hanoi är något vi rekommenderar. Här delar vi med oss av 20 saker att se och göra i Hanoi.

1. Gamla stan
Det är en härlig atmosfär i Hanois gamla kvarter och bara strosa runt är en upplevelse i sig. Här hittar du en underbar blandning av restauranger, butiker och intensiv trafik med ett charmigt gatuliv.

korsning i Gamla stan i Hanoi, Vietnam

2. Hoan Kiem Lake
I gamla stan ligger Hoan Kiem Lake och dygnet runt promenerar folk runt sjön där det alltid händer något. Musik, dans och gatumat. Om du är där tidigt på morgonen så kan du vara med på morgongymnastik!

Hoan Kiem Lake Hanoi

3. Hoa Lo-fängelset – Hanoi Hilton
Vietnam bär på en ruskig historia och det som vi kanske bäst kommer ihåg är det fruktansvärda Vietnamnkriget där syd- och norrsidan krigade mot varandra. Men långt före det så var landet ockuperat av fransmännen och efter andra världskriget följde ett befrielsekrig från Frankrike. Här på Hoa Lo-fängelset får du ta del av hur ruskiga förhållandena för fångarna var under dessa krig.

4. Ambassador’s Pagoda – Chua Quan Su
Intill fängelset ligger det här fridfulla templet där du kan besöka munkarna som mässar sina böner. Lugnt och stilla och en tid för eftertanke. Templet ligger alldeles i närheten av Hoa Lo-fängelset.

5. Ho Chi Minh Mausoleet
Efter att kriget var slut och de båda sidorna förenades blev Ho Chi Minh blev statschef. Han hade redan i början på 1900-talet försökt få Vietnam frigjort från Frankrike. I Mausoleet finns hans kropp balsamerad och man leds förbi i bett ganska så snabbt tempo av väldigt uppmärksamma vakter. För många vietnameser så är det ett stort ögonblick att besöka mausoleet. Intill ligger hans bostad som man också kan besöka.

Ho chi minh Mausoleum, Hanoi i Vietnam

6. Hanois etnologiska museum
Som vi tidigare har skrivit så har Vietnam en ruskig men intressant historia. I det här museet så får du veta mer om hur livet för vietnameserna har sett ut. Museet är lagom stort och det tar inte alltför lång tid att få en överblick.

7. Vattendockteater – Thang Long Water Puppet Theater
Vid sjön Hoan Kiem Lake ligger vattendockteatern som har spelats i över 1.000 år. Trots att man inte förstår ett ord så är det en upplevelse att se dockteatern. Föreställningen pågår i knappt en timme och ett tips är att försöka få biljetter så långt fram som möjligt.

Vattendockteater Hanoi

8. Kvinnornas museum
Precis som i många länder så är det ofta kvinnorna som har dragit det största lasset i familjerna. Vietnam är inget undantag och här har man ägnat ett helt museum för att få veta mer hur arbetssituationen och livet har sett ut för kvinnorna.

9. Enkolonnpagoden
En av de mest kända pagoderna i Hanoi. Pagoden byggdes på 1000-talet och står på en pelare i en liten damm och liknar en lotusblomma där pelaren är stjälken.

Enkolonnpagoden, Hanoi

10. St. Joseph’s Cathedral
I Vietnam finns cirka 4 milj. katoliker och kyrkan är deras symbol. Flera gånger om dagen hålls här mässa i den vackra katedralen. Det går fint att gå in i kyrkan men de har inga exakta öppettider som är angivna.

11. Shoppa!!
Shoppingen i Hanoi är fantastisk shoppingstad och allra helst går man till marknaden Dong Xuan Market. I området runt marknaden finns massor av butiker med riktigt bra shopping. Mellan Hang Dao Street och Dong Zuan MArket är det nattmarknad som startar 19.00 fredag-söndag. En annan känd marknad är sidenmarknaden på Hang Gai Street – Silk street. är du intresserad av silversmycken ska du bege dig till Silver Street – Hang Bac street.

Dong Xuan Market i Hanoi, Vietnam

12. Imperial Citadel of Thang Long
Det här kejserliga citadellet upptogs på UNESCO:s världsarvslista i samband med att Hanoi firade 1000-årsjubileum. För drygt 10 år sedan gjorde man här stora utgrävningar och fann en hel stad som låg dold. Området var landets huvudstad under flera århundraden innan det försvann under annan byggnation. Här finns ett rum där man visar föremål från den här tiden som man grävt fram. Ligger intill Ho Chi Minhs mausoleum.

13. Ät på Hanois bästa restaurang – French Grill
Som vi tidigare nämnt så har fransmännen präglat staden mycket. På French Grill äter du mat i världsklass och servicen är något alldeles extra. Planera in ett besök när du är i Hanoi!

French Grill i Hanoi

14. Militärmuseet Bao Tang Quan Doi
Ett intressant museum som visar hur vietnameserna har försvarat sig i alla krig man har utkämpat. På gården finns gamla stridsvagnar, flygplan och annat som har varit med i krigen.

15. Våga ät gatumaten
Som vanligt när man är i Asien så är ofta gatumaten den allra bästa och Hanoi är inget undantag. Och allra bäst är de gamla stadsdelarna.

Kvinna lagar mat i Hanoi

16. Litteraturens tempel
Det här templet är byggt till minne av den kinesiske filosofen Konfocius. Det finns flera liknande tempel runt om i Asien men det i Hanoi är mest berömt. Det är byggt i början 1000-talet och kort efter uppförandet byggdes ett universitet. Det är det vackraste templet i Hanoi och vi rekommenderar starkt ett besök besök där.

17. Ät nationalrätten Pho
Minst en gång måste du prova nationalrätten Pho som är en kryddig buljongbaserad soppa med risnudlar, böngroddar, grönsaker och kött, räkor eller kyckling. Soppan äts både till frukost, lunch och middag i Vietnam.

18. Matlagningskurs
Den vietnamesiska maten är väldigt god och att gå en matlagningskurs kan vara roligt för att lära sig mer. Här kan du laga nationalrätten Pho som vi nämner ovan men också riktigt tillagade vårrullar, en god wok och en egen fisksås.

19. Promenera över Long Bien-bron
Long Bien-bron har en dramatisk historia som så mycket annat i Hanoi. Den byggdes 1903. Under Vietnam-kriget utsattes bron för amerikanska boombangrepp eftersom det var en viktig överfartsväg från hamnen i Haiphong. Idag kan man inte köra bil över bron utan den är endast öppen för gång- och mopedtrafik.

20. Gör en utflykt till Halong Bay
Halong Bay ligger drygt 15 mil från Hanoi och att göra en utflykt dit är ett måste! Bukten består av nästan 800 öar. Det arrangeras 2-dagarsturer med buss från Hanoi och sedan båt i den vackra bukten.

Halong Bay i Vietnam är med på UNESCOs världsarvslista

Boka flyg och hotell till Hanoi

Boka flyg till Hanoi

Boka hotell i Hanoi

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.