7 saker att se och göra i Vilnius

Har du varit i Tallinn och Riga är det dags att upptäcka lillasystern Vilnius. Med ett index på 47 (på 100 svenska kronor) så är Vilnius en av Europas absolut mest prisvärda städer. Du flyger dit till bra priser och om du vill kan du lyxa till det och bo riktigt bra för knappt 500:-/natten. 

Låt dig inspireras när vi presenterar 10 saker att se och göra i Vilnius.

1. Strosa i gamla stan

Den absolut charmigaste delen av Vilnius är gamla stan med små trånga gränder och mysiga restauranger. Här promenerar du med fördel runt och tittar på allt vackert. Det fullkomligt vimlar av kyrkor och den mest kända är St. Petrus & Pauluskyrkan. På den långa gatan Pilies hittar du mängder av små butiker, kaféer med uteserveringar och en och annan gatuartist.

Strosa i gamla stan i Vilnius

2. Bergbanan till Gediminas torn

Du tar enkelt bergbanan upp till Gediminas torn som står uppe på en kulle. Tornet har blivit en symbol för Vilnius eftersom det syns från hela staden. Det byggdes på 1300-talet under regeringstiden av Gediminas. Här ifrån får du en fin utsikt över staden med de röda taken och floden Neris. Här finns ett museum som berättar mer om dess historia.

Gedimias tower Vilnius Litauen

3. Förfasas på KGB-museum

Det här viktiga museet får ni inte missa. Museet är inhyst i KGB:s gamla byggnad vilket gör det än mer autentiskt. I källaren ser du cellerna och avrättningsrummen och på de övriga två planen får du se föremål och bilder samt lära dig mer om tiden då landet styrdes av diktaturen. Mer information här. 

4. Shoppa lokalt hantverk

Vilnius kanske inte är den allra bästa shoppingstaden men på gågatan Pilies i gamla stan kan du köpa hantverk. Kolla speciellt in det fina linnet där du både kan köpa härliga kökshanddukar och morgonrock. För shopping i traditionella butiker så finns det en hel del lyxig shopping blandad med kedjebutiker på den gatan Gedimino Propekt. Strax utanför Vilnius ligger ett shoppingcentret Akropolis med över 50 butiker.

5. Gå på marknad

För den som vill gå på marknad kan göra ett besök på Halés Turgus. Det är den äldsta inomhusmarknaden i Vilniusoch startade redan 1906. Marknaden ligger vid busstationen i gamla stan. Här blandas charkprodukter, ost, grönsaker och frukt med lokalt hantverk. Här kan du läsa mer.

market_vilnius

6. Spana in konst på Uzupis

Uzupis är en konstnärkoloni i en egen stadsdel strax utanför gamla stan.  Den 1 april 1997 utropade man sin självständighet med egen president och dagen firas sedan dess. I kolonin bor det ungefär 7.000 människor. Man har en egen valuta och egna butiker. Området är färgstarkt med vackra hus och mycket konst förstås.

Republiken Uzupis konstärskollektiv vilnius Litauen

7. Njut på spa

Unna dig ett par timmar på spa. Det är alltid prisvärt i Östeuropa och Vilnius är inget undantag. På Spa Vilnius kan du välja mellan flera behandlingar och även få bada hamam, turkiskt bad, där du efteråt känner dig som en ny människa!

spa-vilnius

8. Gör en utflykt till Trakai

Ta bussen i cirka 30 minuter till slottet Trakai som ligger på en liten ö i insjön Galvé. Slottet byggdes i flera omgångar med början på 1300-talet. Trakai är ett av Litauens mest besökta turistmål. Området är väldigt rofyllt och slottet ett riktigt sagoslott som ligger på tre öar med korta broar emellan. På slottsområdet finns även museer mer föremål och information om slottets historia.

Trakai slott i Litauen

Vill du resa till  Vilnius? Mer information hittar du här.

4 Responses to 7 saker att se och göra i Vilnius
 1. Linda, 155cm.se Svara

  Jag ska till Vilnius om några veckor, så himla bra att du precis författade det här inlägget. Tack för inspiration!

  • Hallins reseblogg Svara

   Linda: Men så kul! och så fint att du kunde få lite tips här! Önskar dig en härlig resa!

 2. Danas Gardas Svara

  Inte sjutton går det någon linbana upp till Gediminas torn (det är ej ett slott), däremot en bergbana. Namnet är inte Gedimina utan Gediminas. Här i Litauen slutar så gott som alla mansnamn med s. T.ex. Gintaras, Nerijus, Jonas.

  • Hallins reseblogg Svara

   Tusen tack för att du rättar oss när vi gör fel! Nu har vi rättat!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.