Är du flygrädd?

Ända sedan jag började arbeta i resebranschen på 80-talet har jag flugit kontinuerligt. De första resorna jag gjorde med charterplan var med en gammal Caravelle som var ett propellerplan. Istället för bagagehyllor ovanför sätena så var det nätkorgar och från taket droppade kondensvatten. Vi fick höra att piloterna älskade att flyga med Caravelle för att de kunde vindflyga….. Kanske det var ett sätt att lugna passagerarna.

Flygplan som startar

När chartern till Karibien startade var jag med på första planet som var en helt ny flygplanstyp för flygbolaget. En Boeing 757. Vi tyckte det var riktigt stort och så fantastiskt att vi kunde flyga över Atlanten. Men hela vägen gick inte att flyga utan vi fick gå ner i Kanada för att fylla på mer bränsle för sista biten. Jag brydde mig egentligen inte så mycket utan tyckte det var underbart att ge sig ut i världen och flygresan dit var ett sätt att transportera sig.

Sen kom barnen…. Helt plötsligt började man tänka på faror mycket mer och att flyga kände jag definitivt var en stor fara. Visst flög jag, gärna med hela familjen men så dåligt jag mådde. Flera dagar innan och när vi kom fram så kunde jag njuta några dagar innan det var dags att börja oroa sig igen för hemresan. På en resa med familjen landade vi mitt i ett åskoväder på hemvägen. Planet skakade och det blixtrade utanför fönstren. När vi hade landat så stod tavlorna med flygavgångar (ni vet de där gamla härliga stora) och bara blinkade eftersom en blixt hade slagit ner. Det var bara det som fattades. Där och då bestämde jag mig för att det fick vara nog.

Men att arbeta i resebranschen och inte flyga var ingen bra kombination. Såklart. När en resa till Brasilien dök upp så kunde jag bara inte tacka nej. Då gick jag faktiskt en 1-dagars kurs som hölls av en psykolog, en flygtekniker och en flygvärdinna. Så otroligt bra. Minns speciellt flygteknikern som var så lugn, så lugn och berättade som om det var som vilket arbete som helst. Har var också väldigt tålmodig med alla våra frågor och han hade svar på allt. Till slut gick det upp för mig att folk arbetar faktisk med det här. Man flyger varje dag och det kändes självklart att det var stensäkert. Kan tillägga att resan till Brasilien gick hur bra som helst, kände ett jag lugn jag inte känt förut och jag lyckade till och med sova på både dit- och hemresan.

Flygplan ovan molnen
Tycker mycket om att få fönsterplats, se fastlandet bli mindre och mindre och drömma mig bort ovan molnen. ”Hur skulle det kännas om det gick att hoppa bland molnen?”

Idag älskar jag faktiskt att flyga. Sätter mig tillrätta och känner kraften i motorerna som gör att jag sugs bakåt i sätet. En sak har jag lärt mig, att ju mer man flyger desto mer försvinner rädslan.

Flygrädsla för nybörjare

Häromveckan fick jag ett pressutskick med en ny bok ”Flygrädsla för nybörjare”. Boken är skriven av Adi Rupic. Som egen företagare gör han många resor i sitt arbete och varje gång han satte sig i ett plan trodde han att han skulle dö. Till slut fick han nog och bad sin kusin, David Vojnovic, som var pilot om hjälp. Inför varje resa Adi skulle göra så skrev han små korta texter som berättar hur plan flyger och hur de fungerar rent tekniskt. Han skrev också om hur vädret påverkar och vad turbulens är.

flygradsla-for-nyborjare

När Adi hade fått alla dessa texter så märkte han att kände sig mycket mera lugn och bestämde sig för att sammanställa dessa i en bok. Förutom texterna finns det också kapitel som berättar om start och landning (det som de flesta brukar vara mest rädda för) samt ett kapitel som heter Vad händer om… där vi får svar på alla frågor som flygrädda alltid tänker.

Boken kostar 155:- och finns att beställa här.

Nu undrar jag, är du flygrädd? HIndras du av din flygrädsla när du ska resa?

6 Responses to Är du flygrädd?
 1. Eva-Lena Svara

  Ja, jag är väldigt flygrädd, men bestämde mig 2010 att bu måste våra barn få se världen. Hade hade en traumatisk upplevelse i nörheten av en orkan från Florida till Montreal 2001 och hade flugit sporadiskt sedan dess. Sedan 2010 flyger jah ca 2 ggr/år men vänjer mig aldrig! Jag plågas från start till landning och verkar höra olika tekniska fenomen. Jag tar lugnande, drinkar osv, men det hjälper inte. Ändå har jag åkt till USA vid två tillfällen, men är helt mentalt slutkörd när jag har landat. Jag har funderingar på att söka hjälp men det har inte blivit av.

  • Hallins reseblogg Svara

   Eva-Lena: Det var precis så jag kände, det tog enormt på krafterna och det var svårt att njuta väl på plats för jag visste att det skulle komma en hemresa som jag fasade över. Den där kursen hjälpte verkligen mig och den fick mig att se flygresor på ett helt annat sätt. Men jag märker att det har gått mycket bättre sen mina barn blev stora och klarar sig själv. Tror det påverkar en hel del!! Önskar dig stort lycka till och gå en kurs!! Det hjälper!

 2. Jane Svara

  Nej, jag älskar att flyga! Älskar den där kraften när motorerna drar igång på allvar och känslan när man lättar från marken och är på väg. Att flyga representerar ju att det är äventyr som väntar, så det blir ju en extra kick! Av någon märklig anledning är det dock extremt sällan det är lika roligt att flyga hem……

  • Hallins reseblogg Svara

   Jane: Ja, den där kraften är något speciellt och jag gillar att känna den också. Gillar att läsa så flygresor är oftast inte några problem för mig. Bara lite ”egentid” att få göra vad man vill!

 3. Caroline J Svara

  Jag är rädd och tror jag ska dö.Flög senast 2008 och då hade min kille pratat med flygbolaget innan om min rädsla. En flygtekniker på Arlanda tog sig an mig och berättade fakta, även flygvärdinnorna på den resan var så snälla och engagerade sig i mig. Har gått kbt under lång tid men jag verkar vara ett hopplöst fall. Jag flyger helt enkelt inte. Numera bilar vi istället. Vi har varit runt mycket i Europa men visst önskar jag att jag vågade flyga då jag så gärna vill se andra platser än Europa. Hos mig är det en kombination av klaustrofobi och själva flygningen.

  • Hallins reseblogg Svara

   Caroline J: Jag förstår precis hur du känner. Men om du verkligen vill kunna flyga så rekommenderar jag att gå en kurs och sedan boka in flera korta flygningar. Det är enda sättet, att faktiskt utsätta sig och att göra flera flygningar tills man märker att det egentligen inte händer så mycket. Det har hjälpt mig! Önskar dig lycka till för det är faktiskt härligt att flyga, tro det eller ej : )

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.