Sardinien – att se och göra

Den underbara stranden Stintino.

Den underbara stranden, Stintino.

Sardinien är Medelhavets näst största ö och platsen där man hittar några av Europas bästa stränder. Tack vare sina pinjetäta och lummiga skogar, kritvita stränder och kristallklara vatten, skiljer sig Sardinien från andra öar. En semester här blir därför något alldeles unikt. På Sardinien finns ett myller av mysiga städer och badplatser, i detta inlägg tipsar vi om det bästa av det bästa. 

Sardiniens historia sträcker sig långt bak i tiden och här finner man spår både från bronsåldern och från Nuragherkulturen som var civilisationen på Sardinien från 1700-200 f.Kr. Inåt landet i byn Barumini, hittar man konformade stenbyggnader vilka troligtvis fungerade som försvarsanordningar, religiösa tempel och mötesplatser. Dessa är idag ett omtalat kännemärke för Sardinien, denna komplexa byggnation finns nämligen endast på Sardinien och finns därför med på UNESCO:s världsarvslista. Flera gånger har Sardinien erövrats av diverse länder och kungariken, men den sardiska ursprungskulturen lever kvar än idag. Detta märks tydligast i de sardiska matspecialiteterna såsom Pecorino Sardo, Carasu, och Fregola, men även på språket sardiska som påminner om latin.

Costa Smeralda

Mysiga hus med utsikt mot hamnen i Porto Cervo

Mysiga hus med utsikt mot hamnen i Porto Cervo.

Konstigt nog höll sig lokalbefolkningen tidigare i de centrala delarna av Sardinien och kanske är det därför som öns hundratals stränder är så pass oexploaterade och natursköna.  Längs Costa Smeralda, eller Smeragdkusten som den heter på svenska, finner man några av de absolut finaste och exklusiva strandremsorna. För att bara nämna några få så har vi Capriccioli, Liscia Ruja och Spiaggia del Principe.

Huvudorten på Costa Smeralda är Porto Cervo som lät uppbyggas av prinsen Karim Aga Khan, en av världens rikaste kungligheter. Att Porto Cervo är grundat av en prins återspeglas i hamnen där lyxiga yachter ligger och gungar, i alla designbutiker och i de stilfulla hotellens arkitektur. Hit kommer gärna världens alla celebriteter för att avnjuta utsökta middagar på de fashionabla restaurangerna och för att jobba på brännan på någon av de närliggande stränderna.

Ett absolut måste är en utflykt till skärgården Maddalena som består av sju stycken huvudöar och ett par mindre öar. Vattnet och stränderna här kan jämföras med de i Karibien och omgivningarna är minst sagt en fröjd för ögat.

Färgglada hus i Castelsardo

Castelsardo.

Längre norrut på Sardinien finner vi den lilla staden, Castelsardo som ligger på en kulle strax nedanför en gammal borg. Denna borg härstammar från 1100-talet och under sommarkvällarna arrangeras här ofta svängiga jazzkonserter. Mitt i smeten av pastellfärgade byggnader slingrar sig smala gränder där lokalbefolkningen utbyter ett par fraser, medan de hänger nytvättade kläder längs tvättlinorna som går mellan husen. Trots att Castelsardo är en relativt liten stad finns här flera restauranger som huvudsakligen serverar fisk- och skaldjursrätter baserade på dagens färska fångst.

Alghero med omnejd

Mysig gränd i Alghero

Mysig gränd i Alghero

Ett av Sardiniens absolut populäraste resmål är Alghero, som ofta kallas för ”Lilla Barcelona” då staden en gång i tiden ockuperades av katalanerna. Detta syns främst i Algheros arkitektur men hörs även på dialekten algherese som talas än idag. I Algheros gamla stadskärna kan du strosa runt i timtal och bara njuta av den sköna atmosfären och de härliga dofterna från stadens alla restauranger och glassbarer. I Alghero hittar du dessutom bra shopping och ett par nattklubbar för den som vill släppa loss.

Grotta di Nettuno

Grotta di Nettuno

För den som vill göra utflykter är Alghero en perfekt utgångspunkt, härifrån kan du bland annat åka till Grotta di Nettuno eller till den pittoreska byn Bosa. Det förstnämnda utflyktsmålet, vars namn är tillägnat den romerska havsguden Neptunus, bjuder på en spektakulär upplevelse i djupa och magiska grottor. Den lilla byn Bosa har med sina färgglada och charmiga hus varit en stor inspirationskälla för många konstnärer och en perfekt plats för en mysig dagsutflykt. Runtom Alghero hittar du även säregna och underbara stränder, exempelvis Maria Pia-stranden som omges av höga och ståtliga pinjeträd, något man sällan ser i närheten av en strand. Värd att nämna är även Stintino-stranden, som enligt många är Europas vackraste strand.

Maria Pia och härliga pinjeträd.

Maria Pia och härliga pinjeträd.

Mat och dryck på Sardinien

Mat och dryck, Pecorino sardo

Eftersom Sardinien är en ö skulle man lätt kunna tro att matkulturen här främst kretsar kring fisk och skaldjur, men så är inte fallet. På Sardinien har man sparat på recept från urminnes tider, som ofta var anpassade efter herdarnas långa arbetsperioder i bergen. Det var viktigt att maten höll så länge som möjligt och därför var torkat och kallskuret vildsvin, hjort, lamm och olika ostar något som alltid togs med ut på färden. Denna tradition lever vidare än idag och på många restaurangers menyer hittar man rubriken ”terra” som syftar på ’mat från inlandet’. De flesta restauranger serverar givetvis även fisk- och skaldjursrätter eftersom Sardinien trots allt ligger mitt i  Medelhavet och dessutom lockar många turister som gärna vill smaka havets alla läckerheter.

En sak man inte får missa när man är i Italien är att besöka en agriturismo. På Agriturismo La Kustera som ligger en bit inåt landet från Porto Cervo, serverar man mat i världsklass gjord på gårdens egenodlade råvaror och boskap som betat på ängarna runtomkring. Färskare än såhär blir det inte och du är garanterad en av ditt livs bästa smakupplevelser någonsin.

Nedan listar vi ett urval från det sardiska köket som du absolut inte bör missa under din vistelse på Sardinien!

• Fregola – en typ av pasta som består av små kulor och serveras ihop med olika typer av såser.
• Pecorino Sardo – lagrad hårdost som görs på fårmjölk.
• Zuppa gallurese – lasagneliknande rätt men istället för pasta har man bröd.
• Maialino allo spiedo – helgrillad gris på spett.
• Pane carasau – hårt tunnbröd som serveras till de flesta rätter.

Boka flyg och hotell till Sardinien

Boka flyg till Sardinien

Boka hotell på Sardinien 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.