Att se och göra i San Francisco

Kvinnor och amerikanska flaggan

Den makalösa metropolen, San Francisco omges av det klarblå Stilla havet, grönskande berg och djupa dalar. Här är det ingen risk att du går miste om någon motion, San Franciscos alla kullar kan eventuellt bjuda på lite träningsvärk i benen men även på oförglömliga vyer. Staden blev startskottet för 1960-talets blomstrande hippiekultur och här föddes även det legendariska uttrycket ’Peace, love and understanding’. Än idag lever San Francisco efter detta motto och är känt för att vara en öppen och gayvänlig stad. Under åren har staden genomgått en fantastisk utveckling och hit lockas människor från världens alla hörn som vill upptäcka dess stora hav av aktiviteter, sevärdheter, shopping, restauranger och nattklubbar. Trots att San Francisco är en storstad så finns här även en lugn och genuint mysig känsla, något som andra stressiga storstäder ofta saknar. I detta inlägg tipsar vi om saker att se och göra i San Francisco. 

Golden Gate Bron i San Francisco

San Francisco är kanske mest känt för sin vykortsvänliga Golden Gate-bro som är otroliga 1280 meter lång. Bygget av bron påbörjades redan 1933, men färdigställdes inte förrän fyra år senare och kostade elva personer livet som dog i olyckor under byggnationen. Idag används brom främst av lokalbor som föredrar att åka bil över bron istället för att ta färjan.

Japanese Tea Garden San Francisco

Japanese Tea Garden i Golden Gate Park

På andra sidan bron ligger blomstrande Golden Gate Park, ett enormt grönområde som bland annat rymmer två av San Franciscos mest välbesökta sevärdheter, muséet MH Young och California Academy of Science. Den förstnämnda sevärdheten är ett konstmuséum med en stor samling av bland annat 1600-talsinredning ifrån New England, här finns men även mer modern konst. Reser du med barn bör du besöka det naturhistoriska muséet, California Academy of Science där över 46 miljoner arter har sitt hem och mer än hundra forskare i världsklass spenderar den mesta av sin tid. Missa inte heller den förtrollande Japanese Tea Garden. Här kan du strosa runt och andas in lugnet i de natursköna omgivningarna, eller ta en kopp te i det japanska tehuset.

Chinatown San Francisco

Grant Avenue i Chinatown

Vid Kaliforniens guldrush under mitten av 1800-talet ökade San Franciscos invånarantal från 500 till hela 25 000 på endast två års tid. Under denna tid kom bland annat tusentals immigranter från Kina, för att arbeta i guldgruvorna och som senare även la grunden till stadsdelen Chinatown. Detta är det äldsta kinesiska samhället i USA och även det största utanför Asiens gränser. Stadsdelen är prydd med asiatisk arkitektur bestående av färgstarka hus och kinesiska gatulampor, och är dessutom full på asiatiska restauranger. Längs den berömda gatan Grant Avenue kryllar det av butiker med allt ifrån smycken till hemelektronik.

Sårvagn San Francisco

För att få se staden från dess bästa sidor och för att upptäcka så mycket som möjligt, rekommenderar vi att du tar dig runt till fots, men det är givetvis ett måste att testa på att åka de berömda spårvagnarna. Ta Powell-Mason-linjen som går över det exklusiva och viktorianska området, Nob Hill ner till Fisherman’s Wharf och Pier 39 där alla söta sjölejon ligger och solar sig.

Alcatraz San Francisco

Fängelseön Alcatraz

Från Pier 33 kan du med färja ta dig över till den omtalade fängelseön Alcatraz. Mellan år 1934 till 1963 var detta USA:s huvudsakliga säkerhetsfängelse och här satt bland andra maffiabossen Al Capone. Idag är fängelset öppet för allmänheten och här får du chansen att lyssna till några utav världens mest spännande och fascinerade historier om alltifrån rymningsförsök till den undre världens kusligaste hemligheter.

American pancakes San Francisco

American pancakes till frukost, mums!

Eftersom San Franciscos invånare består av en stor blandning med rötter i världens alla länder, är matkulturen här otroligt nyanserad och varierad. Under sent 1800-tal immigrerade många italienare till Amerika och ett stort antal bosatte sig då i stadsdelen North Beach i San Francisco. Här hittar du idag mängder med caféer som serverar väldoftande cappuccino och restauranger som bjuder på äkta italiensk husmanskost. I USA bor det även över 50 miljoner latinamerikaner och runt Mission District hittar du istället en mängd restauranger med influenser ifrån länder såsom Kuba, Mexico, Peru och många, många fler. Eftersom San Francisco är en kuststad finns här givetvis en hel del fisk- och skaldjursrestauranger och några av de bästa hittar du runtom Fisherman’s Wharf. Nedan tipsar vi om fyra matställen som du absolut inte får missa under din vistelse i San Francisco.

Amerikansk fisk- och skaldjursrestaurang i mellanprisklass: Hog Island Oyster CompanyThe Ferry Building Marketplace, One Ferry Building, San Francisco,

Italiensk restaurang i mellanprisklass: È tutto qua270 Columbus Ave, San Francisco

Peruansk restaurang i mellanprisklass: Limón Rotisserie 524 Valencia St, San Francisco

Amerikanskt frukosthak i mellanprisklass: Hollywood Café530 North Point St, San Francisco

Boka flyg och hotell i San Francisco 

Boka flyg till San Francisco 

Boka hotell i San Francisco

Av Stina Brage, praktikant resfeber.se

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.