Ciao bella Toscana!

Vackra Toscana

Toscana, magiska Toscana. Detta böljande landskap är så vackert att det kan liknas vid ett sagoland taget ur en film från Walt Disney. Bergskullarna är täcka med vinrankor, dalarna omfamnar sina olivlundar och de gula solrosfälten skapar en vacker kontrast till den klarblå himmeln. Titt som tätt dyker det upp små bergsbyar och de alla har sin egna unika charm. I Toscana är det som om att tiden har stått still, här har man tagit hand om de kulturella arven och bebyggelsen som om det vore ett litet spädbarn. Italienarna är ett stolt folk som gärna håller på sina traditioner och i Toscana får du chansen att verkligen smaka på det äkta Italien. Häng med på vår resa där vi bjuder på de bästa tipsen från Toscana!  

Centrum och huvudstad för Toscana är konstens, renässansens och arkitekturens moder, nämligen Florens. Staden vilar vackert i en dal mellan Toscanas bergiga landskap och från utsiktsplatsen Piazzale Michelangelo bjuds det på slående vyer över denna italienska skatt. Många som reser till Toscana väljer att utgå ifrån Florens för att sedan upptäcka allt vad det toskanska landskapet har att erbjuda, vill du veta mer om just Florens så kan du klicka här.

San Gimignano

San Gimignano

Bilturen mellan Florens och Siena är en fröjd för ögat och tar inte mer än en dryg timma. Ungefär halvvägs kan man svänga av mot den lilla idyllen San Gimignano, även kallad för ’De fina tornens stad’. Platsen har varit bebodd ända sedan etruskernas tid och från dem finns det spår än idag. San Gimignano är främst känt för sin välbevarade och medeltida stadskärna med sina höga torn som syns lång väg från den toskanska landsbygden. Staden är även känd för sitt utsökta vitvin, Vernaccia di San Gimignano vars druvor växer runt stadens trakter. I San Gimignano kan du flanera runt i det historiska centrumets mysiga gränder, eller ta en glass och blicka ut över de underbara omgivningarna. Här finns också ett par restauranger vars lokaler ofta ligger i gamla medeltida byggnader och mysiga källare. På restaurang Perucà serveras det rätter gjorda på färska råvaror från närområdet. Var inte rädd för att testa på något nytt som exempelvis den toskanska specialiteten, Bistecca alla Fiorentina, en lätt grillad, hängmörad t-benstek av högsta kvalitet.

Siena

Full fart under Il Palio di Siena

Full fart under Il Palio di Siena

Siena är en fascinerade medeltida stad och innanför stadens murar reser sig de ståtliga byggnaderna i gotisk stil och luften från stadens storhetstid under 1200-1300-talet hänger fortfarande kvar. Sienas ögonmärke är det snäckformade torget, Piazza del Campo. Här hålls det två gånger per år Il Palio di Siena, den berömda hästkapplöpningen mellan Sienas olika stadsdelar. Torget fylls med sand och runtom bygger man upp läktare som snabbt fylls med förväntansfulla och trogna åskådare. Tävlingen som har pågått ända sedan medeltiden är så gott som på liv och död och ibland går det nästan att ta på den fientliga stämningen mellan ryttarna. Samtidigt är detta en stor folkfest där lokalbefolkningen dekorerar gatorna och husen med flaggor, skrattar och skålar och glatt hejar fram sina lag.

Siena kryllar av konstskatter och spännande kulturarv från medeltiden och framåt. Dessa fantastiska fynd rymmer sig bland annat i det ståtliga rådhuset Palazzo Pubblico, i förtrollande Biblioteca Piccolomini och inte minst i den stora domkyrkan. I Siena hittar du naturligtvis även en mängd olika restauranger, men en lätt lunch på Gino Cacino di Angelo är verkligen ett måste. Här serveras det charkuterier, ostar och bröd av högsta kvalitet och den trevliga personalen hjälper gärna till att guida dig genom de olika rätterna. Förmodligen kommer du vara helt hänförd av de oförglömliga smakerna och då passar det utmärkt att köpa med sig lite från disken där hela sortimentet ligger framdukat.

 

Chianti

Vinodlingar i Chianti

En resa till Italien utan vin är inget alternativ. Italien andas vin, Italien doftar vin, Italien är vin. I den bördiga och druvrika regionen Chianti myllrar det av vinodlingar och vinproducenter som kan stoltsera med landets kanske allra bästa viner. På den svenskägda vingården Terreno som ligger strax utanför Greve in Chianti, får du på svenska ta del av hur vinet tar sig från jorden till borden och sedan provsmaka de olika vinerna. Här kan du läsa mer om vad vingården har att erbjuda.

Den andra veckan i september är det den årliga vinfestivalen i Greve in Chianti. Hit kommer majoriteten av Chiantis alla vinodlare och dessutom andra toskanska delikatessproducenter, som alla har sett fram emot årets största fest.

Vindruvor i Chianti

 

Lucca

Gatubild Lucca

Lucca brukar kallas för musikens och operans stad. Härifrån kommer nämligen den världskända Giacomo Puccini, kompositören av mästerverk som La Boheme och Tosca, samt underbara stycken som Nessun Dorma. Arton kilometer från Lucca ligger sjön Massaciuccoli och här hålls det varje sommar en festival där de bästa av Puccinis alla operor framförs. Tack vare den förtjusande omgivningen och de förtrollande föreställningarna är detta är minst sagt en magisk upplevelse. För mer information om festivalen, läs här.

Lucca omringas av en bred och hög mur i form av en cirkel på 4,1 kilometer, som förvånansvärt har lyckats hållas intakt ända sedan 1600-talet. Innanför stadens murar hittar man det berömda torget, Piazza dell’Anfiteatro där resterna av den gamla romerska amfiteatern vilar. Här finns en mängd caféer och restauranger, men vill du smaka på Luccas godaste glass bör du ta dig till Via Lucchese och gelaterian, La Bonta. Luccas gator kantas av fashionabla butiker med italiensk design, väldoftande restauranger och gamla hus med en rik historia. På Via Galli Tassi hittar du Palazzo Mansi, ett fantastiskt ståtligt palats som under 1600-talets tillhörde den välbärgade familjen Mansi och som idag fungerar som ett museum. Här kliver du rätt in i 1600-talets överklass och kan ta del av spännande historier om familjen Mansi, samt beskåda palatsets alla fantastiska möbler, konstverk och utsmyckningar.

 

Elba

Vattnet på Elba

Vattnet på Elba är så turkost och klart att det kan liknas vid det i Karibien.

Vill du kombinera din semester på landsbygden med lite sol och bad vid havet finns det en mängd badorter längs den toskanska Medelhavskusten att välja mellan, exempelvis San Vincenzo och Viareggio. Från hamnstaden Piombino kan du med båt ta dig till paradisön Elba. Denna pärla har av någon oförståelig anledning gått alla turister förbi och därmed är öns kritvita stränder och förtrollande natur nästintill helt oexploaterad. Elba karaktäriseras av Macchian, medelhavsvegetationen där kastanje- och eukalyptusträd, enbuskar och salvia blommar friskt. Runtom ön finns det över sjuttio stränder som gömmer sig i mysiga vikar och mellan höga klippor. Vattnet på Elba är kristallklart och perfekt att snorkla eller dyka i. På ön finns även flertalet kuststäder där Portoferraio med sina tio tusen invånare är den största. Här finns det ett stort utbud av butiker, underhållning och trivsamma restauranger som ofta serverar härliga fiskrätter baserade på dagens fångst.

Grillad calamari direkt ifrån dagens fångst.

Grillad calamari direkt ifrån dagens fångst.

Boka flyg och hotell i Toscana

Boka hotell i Toscana

Boka weekend till Toscana

Av Stina Brage, praktikant resfeber.se

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.