Islands bästa utflyktsmål

Norrsken på Island

Island bjuder alltid på färgsprakande norrsken.

Island – ett förtrollande sagoland i norra Atlanten. Magiska norrsken, porlande vattenfall, mäktiga vulkaner, varma källor, sprakande gejsrar, söta islandshästar och praktfulla valar. Ja, på Island finns kanske ett av världens största och mest varierande utflyktsutbud som garanterat ger dig oförglömliga minnen. För att hinna med att se alla dessa underverk är hyrbil det bästa alternativet. De isländska vägarna kan dock bjuda på en del guppiga överraskningar och därför bör man hyra en bil med fyrhjulsdrift.  I detta inlägg guidar vi dig till Islands absolut bästa utflyktsmål.

Blå lagunen

Maximal avkoppling i Blå lagunen Island

Maximal avkoppling i Blå lagunen

 

Inte mer än fem mil från Reykjavik och alldeles intill flygplatsen ligger en av Islands mest välbesökta platser, den Blå lagunen. Det är inte för intet som den Blå lagunen är så populär, det är nämligen ett naturfenomen i världsklass. Det turkosa vattnet som kommer från de geotermiska källorna på tvåtusen meters djup, har en varm och skön temperatur på 36-39 grader året runt. Att ta ett dopp i Blå Lagunen sägs vara en riktig boozt för hyn, vattnet här innehåller nämligen mängder av mineraler och den vita kiselleran rengör och skrubbar hyn alldeles mjuk och len. Här kan du luta dig tillbaka, slappna av och njuta av Islands magiska landskap, eller simma bort till baren för lite förfriskningar. Dock är inträdet till Blå lagunen ganska dyrt och börjar från 40 euro och uppåt, men eftersom upplevelsen är något alldeles särskilt så tycker de flesta att den är värd varenda krona. Mer information om Blå lagunen hittar du här.

 

Gyllene cirkeln

Strokkur gejser Island

Strokkur, ett naturfenomen i världsklass.

 

Den Gyllene cirkeln förtjänar verkligen sitt namn, denna turistrutt bjuder på en uppsjö av guldkorn. Vi börjar med den häpnadsväckande gejsern, Strokkur som kan kasta upp sitt kokande vatten trettio meter upp i luften, från var fjärde till var åttonde minut. Denna speciella naturföreteelse är riktigt mäktig och den får en att inse vikten av vår jords otroliga krafter.

Gullfoss vattenfall Island

 

På Islands södra delar och mitt i det dramatiska landskapet rinner den 160 kilometer långa älven Hvítá som skapar det fantastiska vattenfallet, Gullfoss. Vattnet faller som i en stege med tre stycken trappsteg, i en klyfta på tjugo meters bredd. Här är det en otrolig fart på vattnet, det forsar nämligen i över 140 kubikmeter per sekund, håll dig därför på ett säkert avstånd så att du inte trillar i.

 

Islandshästar Island

 

I den Gyllene cirkeln hittar du även nationalparken, Tingvalla vilken är klassad som ett världsarv på  UNESCO:s lista. Tingvalla ligger i ett mycket intressant geografiskt område där det för tusentals år sedan uppstod en spricka mellan den nordamerikanska och den eurasiska kontinentplattan. Denna spricka fortsätter än idag att vidga sig ett par millimeter varje år och är en sevärdhet i sig.

Norr om Islands största sjö, Lake Þingvallavatn hittar du ett av världens bästa dykningsvatten i ravinen Silfra. Att dyka här är minst sagt ett unikt äventyr, du dyker nämligen i självaste sprickan mellan de två kontinentalplattorna och svävar lätt i det kristallklara vattnet som har ett djup på över hundra meter. Du kan även upptäcka den Gyllene cirkelns fantastiska landskap under en tur på de härliga islandshästarna, som leder dig in på slingriga vägar längs vulkanernas slätter.

 

Skogars folkmuseum, Island

Skógars folkmuseum

 

Söder om glaciären, Eyjafjallajökull ligger den mysiga lilla byn Skógar. Denna by är främst känd för sin gemytliga bebyggelse och här får man känslan av att ha hamnat mitt i en Isländsk saga. På Skógars utomhus- och folkmuseum får du möjligheten att lära dig mer om det isländska folkets historia och se spännande föremål ända tillbaka från Vikingatiden. Runtom Skógar rinner dessutom spektakulära vattenfall exempelvis Seljalandfoss, ett vattenfall som du kan se bakifrån genom att gå in i en liten grotta.

 

valskådning Island

 

Från Reykjavik utgår flera båtar som tar med dig ut på valsafari längs den Isländska kusten. Båtturen tar vanligtvis cirka tre timmar och enligt de olika arrangörerna är chansen att få se valar 98 % stor. Om man mot förmodan inte lyckas får syn på någon val, får man en ny båttur som ersättning. Om man ska åka på valsafari är det viktigt att klä sig varmt, ute till sjöss kan det ofta blåsa kalla och kraftiga vindar från Atlanten. Vill du åka på Islands absolut bästa valsafari bör du ta dig till Husavik som ligger på norra Island. Härifrån har du möjlighet att få komma riktigt nära valarna och dessutom kanske även få en glimt av andra arter såsom delfiner och späckhuggare.

Boka flyg och hotell på Island

Boka flyg till Island

Boka hotell på Island

Av Stina Brage, praktikant på resfeber.se.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.