Att se och göra på Algarvekusten

Algarvekusten

(Uppdaterad 191024) Längs den 16 mil långa Algarvekusten finner du kritvita stränder, kristallklart vatten och dramatiska klippor som vackert reser sig ur havet. Det som gör denna kust så pass unik är att den trots sin popularitet har lyckats behålla sin originella känsla och pittoreska miljö. Här finns en bra blandning av städer som både bjuder på ett brett restaurang- och nöjesliv, golfbanor i världsklass och bra möjligheter för maximal avkoppling. Ett bra alternativ är att hyra en bil, på så sätt kan du ta del av Algarvekustens alla olika nyanser och smaker. I detta inlägg visar vi dig vägen till några av Algarves bästa pärlor.

Faro

Algarves flygplats ligger strax intill kustens största stad, Faro. Här börjar vi vår resa som sedan ska ta oss västerut mot vår slutdestination, Sagres. Faro är en charmig och traditionell hamnstad med många historiska och pittoreska byggnader.  Vi strosar runt i gamla stan och andas in de ljuva dofterna från de mysiga caféerna och de välbesökta restaurangerna.

Då de flesta turisterna väljer att ta sig vidare längs kustremsan, får vi i Faro verkligen känna på det portugisiska kulturen och ta del av vardagslivet. Vi passar på att besöka det omtalade shoppingcentrumet Forum Algarve som har hundra butiker, tjugo restauranger och fem biosalonger. Det bästa med Forum Algarve är att man kan jobba på brännan samtidigt som man shoppar, detta shoppingcenter är nämligen uppbyggt som en vacker by där du mellan de olika affärerna går utomhus.

Vilamoura

Golfbana i Vilamoura

Vi rullar vidare från Faro och stannar till vid lyxorten Vilamoura, en av Europas största privata turistorter. Staden är känd för sin stora båthamn med flådiga yachter och segelbåtar, men framförallt för sina golfbanor i världsklass. I Vilamoura hålls det fler internationella golftävlingar och hit lockas det varje år golftokiga turister som vill känna på de knallgröna banorna med utsikt över havet. Orten har dock mycket mer än bara golf att erbjuda, här finns även ett stort shoppingutbud med många designers, ett brett spektrum av restauranger, ett fartfyllt nattliv och dessutom ett kasino.

Albufeira

Albufeira

Vi tar oss vidare till nästa anhalt och Algarvekustens populäraste turistort, Albufeira. Från stadens gator och torg kan du blicka ut och få en skymt av solnedgången som sakta sänker sig över det glittrande havet. Albufeira har en historisk och gammal stadskärna med vita stenhus, mysiga gränder och kullerstensgator. Här finns ett stort utbud av restauranger, affärer, barer och nattklubbar och därmed är det är ingen risk att man går sysslolös.

Den portugisiska matkulturen består mycket av fisk och skaldjur, eftersom landet omringas av havet och dess läckerheter och i många rätter finner man även influenser ifrån Afrika och Sydamerika där kryddningen har en stor betydelse. På de flesta restauranger hittar man den traditionella rätten Cataplana, en gryta på fisk och skaldjur som bland annat är kryddad med vitlök, persilja och koriander och serveras med ris. Vill du se var fisken kommer ifrån kan du gå till fiskarnas strand som är helt turistfri. Tidigt på morgonen drar fiskarna in sina båtar på land för att rensa sina fulla nät på havets alla läckerheter.

Maträtten Cataplana

Är du djurintresserad eller reser med barn kan du ta dig till temaparken Zoomarine Algarve. Här kan du se häftiga delfin- och fågelshower, gå på 4D-bio och mycket mer. Stranden i Albufeira ligger vackert intill klipporna och det turkosa vattnet. Under högsäsong är stranden ofta full av sol- och badsugna turister och om du föredrar lugnet och avskildheten bör du följa med oss till vår nästa anhalt, Praia da Marinha.

Praia da Marinha & Ferragudo

Praia da Marinha

Praia da Marinha sägs vara Algarves finaste stränder och är dessutom med på Michelinguidens tio-i-topp-lista. De flesta vykorten förställande Algarvekusten är tagna härifrån, tack vare strandens unika omgivning som består av dramatiska klippor, vit sand och turkost vatten. Hit kommer många turister för att snorkla, simma in i de magiskt vackra grottorna och för att njuta av solens varma strålar. På stranden finns även en snackbar där du kan avnjuta en härlig lunch till den vackra utsikten. Innan vi tar oss vidare till vår nästa destination gör vi ett stopp några timmar i fiskebyn Ferragudo för att ta en kaffe på det charmiga torget Praça Rainha Dona Leonor.

Mysig gata i Ferragudo

Lagos

Lagos och Santo Antonio

Vägarna bär oss till populära Lagos, staden vars murar omfamnar en stor historieskatt från romartiden och framåt. Detta märks tydligast i stadsdelen Centro Historico där du bland annat kan besöka den vackert utsmyckade kyrkan och muséet Santo Antonio. I Lagos vilar även en dyster historia, staden var nämligen den Europas första slavmarknad och torget där slavarna såldes finns kvar än idag. Längs stadens kringelkrokiga gator finns det många restauranger, barer och affärer och på kvällarna är det ofta någon form av underhållning på stadens alla torg. Lagos är även omringat av fantastiska stränder såsom Camilo Beach, Meia Praia, Batata Beach och många fler.

Fin balkong i Lagos

Sagres

Sagres

Vi har nu nått vår slutdestination och ”världens ände”, eller Europas sydvästligaste plats, Sagres. Till denna berömda fiskeby kommer varje år tusentals människor för att se den otroliga klippan som blickar ut över Atlanten, men även för att inhandla Sagres utsökta sardinerna. Sagres är förutom bland rena livsnjutare, även mycket populärt bland världens alla surfare eftersom vågorna här är höga och perfekta för surfing. Trots att staden är så välbesökt kan du alltid hitta en avskild plats, Sagres ligger nämligen i ett sjuttiosex miljoner kvadratmeter stort naturreservat.

Vi hoppas att ni i detta inlägg har funnit många bra tips och inspiration inför er resa till Algarvekusten!

Charter till Portugal

Av Stina Brage, praktikant Resfeber

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.