Mina bästa packningstips för handbagaget

Det blir allt mer vanligt man endast reser med handbagage. Många reser med lågprisflyg där bagaget ofta kostar en hel del att ta med medan andra tycker det är enkelt att snabbt komma igenom säkerhetskontrollen och inte vill släpa på en massa extra bagage. Jag tillhör den senare kategorin. Är ofta bara borta några dagar och känner mig trygg när jag packar så att rätt saker är med i väskan. Kolla in mina bästa tips för handbagaget.

packningstips_maggan kopierah

1.Väskan

Jag har en tålig väska med fyra hjul eftersom jag vill att den ska hålla länge och inte krångla på någon av mina resor. Det här med måtten och vikt är en djungel och det är viktigt att noga ta reda på vad som gäller för just det flygbolag du ska resa med. Tänk på att även hjulen ska räknas in i måtten! Här följer några exempel:
Norwegian – 10 kg – 55x40x23
Ryanair – 10 kg – 55x40x20
SAS – 8 kg – 55x40x23
KLM och Air France – 12 kg – 55x35x25

2. Kläder

Jag packar bara kläder som jag vet att jag tycker om att ha på mig och som passar ihop. En stickad klänning som passar till sneakers åker ofta med. Stickat är bra, det skrynklar inte. Reser i ett par jeans och packar några få överdelar. En tröja/kofta, som passar till de andra plaggen, har jag på mig när jag reser.

3. Skor

Jag har tyvärr ganska dåliga fötter så klackar är inte att tänka på. Reser i mina skönaste skor och beroende på typ av resa så packar jag ner ytterligare ett par skor. Blir det mycket promenader så tycker jag om att byta och prioriterar därför detta till förmån för annat. Är det ett varmt ställe så åker faktiskt mina BIrkenstock med som extraskor….

4. Accessoarer

En stor härlig scarves brukar jag ta på mig. Den funkar fint som kudde/täcke på längre resor och värmer gott om det är kallt på platsen jag reser till. Om man ska klä upp sig på något så är det ett bra tips att ”klä upp” en enkel svart tröja med ett fint halsband som inte tar mycket plats.

5. Necessären

Jag är noga med vilka produkter jag använder och vill inte tumma på kvalitén när jag reser. Har köpt flaskor och burkar i olika storlekar på Moji som jag fyller med mina favoritprodukter. En del annat som tandkräm mm har jag köpt småtuber som jag packar ner. Jag har en necessär 2om bygger på höjden med dragkedja runt locket. I den lägger jag en påse där jag samlar allt som är flytande. Ingen av dessa får vara mer än 100 ml och tillsammans får de inte bli fler än att de ryms i en 1-liters plastpåse. Det är enkelt att lyfta ur denna påse ur necessären när jag ska gå igenom säkerhetskontrollen. Påsarna brukar delas ut vid säkerhetskontrollen så passa på att ta en extra så att du kan förbereda dig redan hemma vid nästa resa!

6. Övrigt

Förutom själva resväskan så brukar jag ha ytterligare en väska som passar att ha under stolen på sätet framför dig. Den får inte vara för stor, t ex har Ryan angett storleken på denna väska med måtten 35x20x20. En s.k ”tote-bag” är perfekt att packa i. Lättöverskådligt och bra med plats. I den väskan brukar jag packa ner en liten handväska som jag kan använda när jag kommer fram om jag inte vill ha den stora. I väskan finns också:
• kamera
• papper och penna (är en gammaldags skrivnörd)
• karta och en hel del tips eller guidebok om resmålet
• ipad
• mobilladdare (om mobilen plötsligt skulle vara slut på batteri)
• pocketbok (läser jämt….)
• mobilen med nedladdade favoritpoddar eller bok att lyssna på.
• några bars eftersom jag blir hungrig på de mest konstiga tider
• solglasögon
• stödstrumpor
• adapter (om nödvändigt)

Extratips

Jag brukar vara väldigt snabb på att packa och tänker ut plaggen i förväg. I mitt skåp i badrummet har jag en låda där jag förvarar mina små-burkar. Där lägger jag även stödstrumpor och adapter så att jag alltid vet var jag har dessa saker så att det går fort när jag ska packa.

Detta är mina bästa tips för liten packning. Har du något tips du vill dela med dig av?

17 Responses to Mina bästa packningstips för handbagaget
 1. Giselle Svara

  Ja, ungefär vad jag packar, när jag rese till solen i två veckor
  + mediciner i handbagaget.

  • Hallins reseblogg Svara

   Giselle: Resa till solen är ofta enkelt. Det behövs verkligen inte så mycket och jag är precis som du, använder mer än gärna samma kläder i flera dagar. För storstad är det lite svårare med tanke på att man inte riktigt vet hur vädret ska vara och jag MÅSTE prioritera sköna skor. Tack för att du delade med dig!

 2. Monika Jarman Svara

  Magväska tycker jag är väldigt praktiskt att ha med. Där kan man ha sina kreditkort och även pass och når dessa enkelt när man behöver dem. I min magväska som är gjord i mjukt resårmaterial och är platt finns också ett litet fack som är perfekt för mynt. Då slipper man plocka upp och ner plånboken vilket är tryggt och bra.I sommar ska vi tågluffa i Polen 10 dagar med bara handbagage. Det är en frihet att ha liten packning och leva enkelt tycker jag!

  • Hallins reseblogg Svara

   Monika Jarman: Det är verkligen ett bra tips och gör det enkelt att hålla ordning på viktiga saker. Håller med om friheten med lätt packning. Inte så mycket att välja på och lätt att få med sig. Dock prioriterar jag böcker….. pockets är bra, de är lätta och man kan lämna de vidare när man läst ut.

 3. Berra Svara

  När jag läser detta blir jag lite konfunderad:
  ”5. Necessären
  Jag är noga med vilka produkter jag använder och vill inte tumma på kvalitén när jag reser. Har köpt flaskor och burkar i olika storlekar på Moji som jag fyller med mina favoritprodukter. En del annat som tandkräm mm har jag köpt småtuber som jag packar ner.”

  Vätskor och krämer får man ju inte ha hur som helst även om flaskorna är små. Jag har t.ex. sett att folk får kasta sina tuber med Kalles kaviar på Arlanda. Vätskor ska vad jag lärt mig packas individuella plastpåsar (genomskinliga) och om det sedan finns någon begränsning för hur många sådana påsar man får ha med vet jag inte. Jag vill gärna ha detta förtydligat av någon som vet. Själv har jag ännu inte rest med bara handbagage bl.a. för att jag har så mycket i min necessär som inte får vara handbagage. Skulle dock gärna prova.
  /Berra

  • Kerstin Törnkvist Svara

   Du får ha en 1-liters återförslutningsbar plastpåse m så många burkar/ flaskor som det ryms. Burkarna/ flaskorna får max rymma 100 ml – 1 dl. – var.

   • Hallins reseblogg Svara

    Kerstin: TACK för svar och inlägget är uppdaterat!

  • Hallins reseblogg Svara

   Berra: Det var en bra synpunkt och du fick ju svar här från Kerstin. Jag har uppdaterat texten med hur jag brukar göra med necessären. Jag packar alltså allt flytande i en 1-liters påse (som man får på flygplatserna vid säkerhetskontrollen) och lägger den påsen i necessären så att jag enkelt kan ta upp den vid säkerhetskonstrollen. Hoppas det får dig att resa med handbagage nästa gång!

 4. Kerstin Törnkvist Svara

  Förra månadsskiftet flög jag på 1 v charter m Thomas cook som har regeln ”…varav 6kg handbagage. Enbart kabinväskan, som varit m på Norwegian o Ryanair, väger nästan det. Vad göra? Chansa, krypa t korset o checka in bagaget lr välja den minimala kabinväskan? Valde det sista alt. Innermått 45x35x12 cm
  I VACCUMPÅSE nr 1 la jag 2 p shorts, capritights, caprijeans, underkläder o sarong. Klämde ut all luft. I påse nr 2 tunna blusar, linnen. Den fick en ngt mildare behandling.
  Bekväma sandaler, påsen m miniflaskor o lilla handväskan fick också plats.
  1 påse Y3 tar jag också alltid med utifall att….
  Och jag valde rätt väska! Det blev invägning v hemresan. 5,9 kg!
  Böcker är ett måste för mig med. Men jag har upptäckt, att på de flesta hotell finns det minst en hylla m böcker, som andra gäster lämnat.

  • Hallins reseblogg Svara

   Kerstin Törnkvist: Oj, det var bra jobbat och så otroligt smart med vaccumpåsarna. Ja, när man reser på charter så är det väldigt vanligt att hitta böcker och det kan ju vara kul att läsa böcker som man kanske inte hade planerat att läsa. Vet dock att charterbolagen inte alltid gillar handbagage så mycket som lågprisflygbolagen gör men jag tycker att man ska få bestämma det själv. Är härligt med liten packning och inte så mycket att välja på när man väl är framme tycker jag! Men 6 kg hade jag nog haft svårt att hålla tror jag…. : )

 5. Isabella Svara

  Vilka bra tips! Nu blev jag res sugen!

 6. Helene Holmberg Svara

  Varför har inte alla bolag samma storlek? Åker till Polen i sommar med Wizz, betalat för stort handbagage men tror inte jag får ha en handväska med. Är det så noga??

  • Hallins reseblogg Svara

   Helene Holmberg: Jadu, det kan man verkligen fråga sig : ) Förutom en resväska (med godkända mått och vikt) så får du även ha en handväska med. Hur noga man är brukar variera mellan flygbolagen men jag råder dig att läsa på innan du reser för att inte få några tråkiga överraskningar och ett extra dyrt bagage när du kommer till flygplatsen.

 7. Anna Svara

  Bra tips!
  När jag reser tar jag med mig underkläder och andra plagg som jag kan slänga så finns det plats för annat sen på resan hem. Köper gärna kaffe från det landet jag är i eller kryddor.
  Behåller semestern lite till hemma då.
  Sen angående böcker så laddar jag min surfplatta med både eböcker och ljudböcker. Slipper pocketböcker som väger. Finns oftast att låna pocket böcker på platsen man kommer till.

  • Hallins reseblogg Svara

   Anna: Det är verkligen ett bra tips det där med underkläderna! Håller med dig. Älskar att köpa med mig mat och kryddor från landet jag besöker. Även om det är svårt att få till det på exakt samma sätt så får man ändå en känsla av landet och kan drömma tillbaka! JAg vet det där med surfplattor men jag är en pocketnörd och älskar formatet…… TACK för alla dina fina tips!!

 8. Anna Svara

  Vill bara varna er som reser med Vingresor och Thomas Cook! Jag tog bara med en kabinväska då jag åkte från Lad Palmas o hem t Sverige över jul. Trodde att den ju ej behövde vägas!! MEN spanjoren i incheckningen sa: ställ upp väskan på bandet! Den vägde 9 kg – skulle bara vägt Max 6 kg!! Fel på min bagagagevåg! Tvungen betala 500:- där!! En otrevlig överraskning !
  Helt annorlunda nu i onsdags då jag åkte samma sträcka m Fritidsresor – kabinväskan vägdes aldrig då!!

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Anna,

   Ja, det är kan verkligen vara olika. Ibland så vägs handbagaget och ibland inte. Ofta brukar de se på storleken men det finns alltid en riska tt det vägs. Så det bästa är att alltid hålla sig till viktgränsen.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.