Kreta & Chaniakusten – var ska man bo?

Underbara Elafonissi beach,  Kreta

På Kretas västra sida ligger den populära Chaniakusten. Här myllrar det av badorter som varje år fylls med soltörstiga och badsugna turister. Orterna ligger nära varandra och vissa kan man till och med gå emellan, men de har alla olika egenskaper och utbud. Hur ska man då veta vilken ort man ska bo i? Du kan vara lugn – för att underlätta ditt val har vi i detta inlägg listat de bästa av de bästa och hjälper dig att ta reda på vilken ort som passar just dig. 

Chania stad

Färgglada byggnader Chania hamn, Kreta

Chania är Kretas näst största stad och enligt många även den allra vackraste. Staden kännetecknas av färgglada byggnader i venetiansk stil och av sin pittoreska hamn som är full av mysiga tavernor. Chania kan delas upp i två delar, den moderna och den gamla delen. Den sistnämnda är kanske den mest gemytliga med sina trånga gator, medeltida hus och historiska efterlämningar från tiden då Chania en gång tillhörde Venedig. Den gamla delen är omringad av det nyare och modernare Chania som består av bredare gator med affärer av såväl kända designmärken som lokala designers.

När du är i Chania får du absolut inte missa den stora saluhallen med över 70 stycken butiker. Här kan du köpa med dig grekiska delikatesser såsom oliver, olivolja, honung och kryddor. I och runtom Chania finns det många intressanta museer, bland annat Chanias arkeologiska museum. Här har man samlat mängder av arkeologiska fynd och spännande historier från den minoiska och romerska kulturen. I Chania stad finns det många hotell att välja emellan och de flesta ligger i den gamla delen. Vill du bo i närheten av både en fin strand och Chania stad, föreslår vi den lilla och barnvänliga badorten Agii Apostoli som ligger fyra kilometer ifrån centrum i Chania.

Chania passar för dig vill ha: Kretas bästa shopping, liv och rörelse, stort utbud av restauranger, nattklubbar och caféer och ett rikt kulturliv med flertalet aktiviteter.


 

Platanias

Grekisk sallad, Kreta

Platanias är den största badorten längs Chaniakusten och här finns det ett brett utbud av hotell, restauranger, nattklubbar och aktiviteter. Stranden som är fyra kilometer lång, packas med badsugna och soldyrkande turister som till stor del består av skandinaver. Trots att Platanias är en turistanpassad ort så finns det även delar där det historiska och genuina fortfarande lever kvar, inte minst i de närliggande omgivningarna och byarna. Om kvällarna förvandlas Platanias till en relativt livlig partyort där nattklubbarna snabbt fylls på dansglada turister och lokalbor. Dock är partylivet inte så hårt att det stör den som vill ha lite lugn och ro. Till Platanias reser även många barnfamiljer för att njuta av god mat, ta del av roliga aktiviter, shoppa utmed huvudgatan och inte minst för att sola och bada på den härliga stranden.

Platanias passar för dig som vill ha: ett fartfyllt nattliv, ett stort utbud av restauranger och butiker, samt strandaktiviteter.


 

Agia Marina

Solstolar på Agia Marina strand, Kreta

Agia Marina är Chaniakustens näst största badort och ligger mellan Chania och Platanias. Här är vattnet långgrunt och därav är det många barnfamiljer som väljer att åka hit. På stranden finns det även många aktiviteter såsom beachvollyboll, vattenporter och roliga lekparker. Längs strandpromenaden och i Agia Marinas myllrar det av tavernor som serverar traditionell grekisk mat, men också sådant som faller de små i smaken. Om kvällarna kan du strosa runt i de mysiga kvarteren och shoppa i de små butikerna som har öppet långt in på småtimmarna. Trots att tempot här är betydligt lugnare än i exempelvis Platanias och Chania, så hittar du bra underhållning på flertalet barer och nattklubbar.  En bit ovanför stranden ligger det gamla Agia Marina. Detta är en pittoresk liten grekisk by där du kan njuta av lugnet på mysiga caféer och torg till den hänförande utsikten över det glittrande havet. Omgivningarna här består av lummiga olivlundar och väldoftande apelsinodlingar.

Agia Marina passar för dig som vill ha: barnvänlig strand, vattensporter och ett relativt stort utbud av restauranger.


 

Kato Stalos

Utsökta apelsiner i korgar, Kreta

Kato Stalos ligger sju kilometer från Chania och är en lugnare badort med en bred och otroligt fin strand. Orten är mycket populär bland barnfamiljer och de små hittar snabbt nya lekkamrater. Det klarblå vattnet är långgrunt och är perfekt för barn. Tempot i Kato Stalos är lugnt och passar för den som bara vill koppla av och njuta av ledigheten. Trots den lugna atmosfären finns även ett par tavernor, souvenirbutiker, barer, caféer och roliga strandaktiviteter. Vill du uppleva det äkta grekiska lantlivet kan du enkelt ta dig en bit inåt landet. Här får du möjlighet att upptäcka det vackra landskapet och ta del av lokalbefolkningens vardagsliv.

Kato Stalos passar för dig som vill ha: barvänlig strand, maximal avkoppling, ett lugnt tempo och ett par restauranger att välja mellan.

Boka flyg och hotell till Chania

Boka flyg till Chania

Boka hotell i Chania

Av Stina Brage, praktikant på resfeber.se.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.