5 tips på saker att se och göra i Nice

Nice. Franska rivierans centrum (Uppdaterad 191024) Nice, Nizza, eller Νίκαια – staden med många namn är Franska Rivierans centrum och ett av Europas populäraste resmål. Denna fantastiska kustort grundades runt 350 f.Kr. och har under perioder tillhört Italien, vilket har satt en stor prägel på stadens kultur i form av bland annat italienska matinfluenser och platsbenämningar. Idag har Nice sin helt egna matkultur med typiska rätter såsom kikärtspannkakan Socca och grönsaksröran Ratatouille. Staden kännetecknas även av sina välbevarade sevärdheter och sin storslagna arkitektur, men framförallt av den sju kilometer palmkantade strandpromenaden längs det glittrande Medelhavet. I detta blogginlägg får du 5 suveräna tips på saker att se och göra i Nice! 

1. Vieux Nice – Gamla stan

Även om Nice är en så kallad ”liten storstad” med storslagna boulevarder och pampiga byggnader, så hittar man även den där pittoreska och typiskt franska stämningen i stadsdelen Vieux Nice. Här kan du strosa runt på slingriga gator bland pastellfärgade hus med tvättlinorna hängandes emellan. För att verkligen känna på det franska vardagslivet bör du besöka fiskemarknaden på Place Saint-François, eller den färgstarka blom- och matmarknaden på Cours Saleya. Här samlas lokalbefolkningen varje dag och utbyter det senaste skvallret på den härliga dialekten niceanska, som är en blandning av franska, italienska och provensalska.

Gamla stan i Nice

2. Rue Bonapart

För att uppleva det moderna och hippa Nice ska du ta dig till Rue Bonaparte som ligger mellan det berömda torget Place Garibaldi och Nice hamn. Tack vare kombinationen av de senaste nymodigheterna och den öppenhjärtiga atmosfären är gatan numera den trendigaste av dem alla. Här kan du handla i biologiska mataffärer, proppfulla bokhandlare och i retro vintagebutiker.  Om kvällarna fylls de populära uteserveringarna med livsglada människor som skrattar och skålar till en äkta fransk middag.

Mysiga restauranger i Rue Bonaparte, Nice

3. Promenade des Anglais och Hotel Le Negresco

Nice och den Franska Rivieran kännetecknas ofta av lyx och av sin stora dragningskraft bland kungligheter och celebriteter. Längs den läckra strandpromenaden, Promenade des Anglais, växer det höga palmer som tillsammans med det turkosa havet ger stranden en tropisk känsla. Utmed strandpromenaden ligger även flotta hotell såsom världsberömda Le Negresco. Att gå in här är som att göra en resa genom tiden och hamna i det tidiga 1900-talets överklassmiljö. Väggarna är prydda med gobelänger, möblerna är i rokokostil och inredningsdetaljerna är härligt färgstarka. Du kan antingen besöka hotellet för att avnjuta en utsökt middag på någon av restaurangerna, ta en drink i baren, eller helt enkelt bara se det som ett oförglömligt museibesök.

Hotel Negresco, Nice

4. Vandra upp till la Colline du Château

Det är inte en slump som de flesta vykorten av Nice är tagna uppe från utsiktsplatsen, la Colline du Château – slottskullen på svenska. Även om Nice stad har en rik växtlighet och många sköna trädgårdar, kan det vara skönt att få njuta av staden på håll också. Att gå längs vandringsleden upp mot slottskullen är en rofylld upplevelse och väl uppe på toppen kan du beskåda Nice storslagna skönhet och det klarblå Medelhavet. Som namnet avslöjar fanns här tidigare ett slott. Detta blev dock under år 1706 förstört och fick istället bli grunden till det porlande vattenfall som finns här idag.

Vattenfallet Colline du Château, Nice

5. Tre prisvärda restauranger

Nice tar dig på en kulinarisk resa med sitt alldeles unika kök och sina utsökta drycker. Nedan tipsar vi om tre restauranger där du äter äkta Niçoisk mat till bra priser.

Romantisk middag: Le Tire bouchon  19, rue de la prefecture, 06300 Nice (Gamla stan)

Härlig lunch eller brunch: Deli Bo5 rue Bonaparte, 06000 Nice (Rue Bonaparte)

Middag med underhållning: Oliviera8 bis rue du Collet, 06300 Nice (Gamla stan)

Några exempel på rätter som du inte får missa om du vill uppleva den Niçoiska maten är:
Socca – kikärtspannkaka
Ratatouille – grönsaksröra
Salad Niçois – den berömda tonfisksalladen från Nice
Pissaladiére – pizzaliknande paj med sardeller, lök och oliver
Niceravioli – pastaknyten fyllda med köttgryta
Farcis – gratinerade och urgröpta grönsaker med diverse fyllningar
Bellet – vin från området Bellet som ligger strax utanför Nice

Boka flyg och hotell till Nice

Boka flyg till Nice

Boka hotell i Nice

Boka weekendresa till Nice

Sightseeing i Nice

Av Stina Brage, praktikant på resfeber.se.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.