Följ med Tony på kryssning i Medelhavet med MSC

För några veckor sedan var Tony Clark på Resia i Örebro iväg på en härlig Medelhavskryssning. Häng med på härliga stopp och upplevelser ombord! Missa inte Tonys tips om du ska ut och kryssa!

Vi landade på Malpensa-flygplatsen i Milano och åkte sedan buss i lite drygt 2 timmar på slingriga bergsvägar genom så många tunnlar att jag tappade räkningen. När vi kom ner till Genua, där vi skulle kliva på fartyget, så slogs vi av hur stort fartyget är! MSC Fantasia är 330 m långt och 67 meter högt och tar 4.360 passagerare!

MSC-Fantasia_Ajaccios-hamn_MSC

Kryssning i Medelhavet!
Vi steg av våra bussar och personal tog emot våra väskor. På väskorna sitter namnlappar med vårt hyttnummer. Väskorna körs upp till våra hytter och vi går till incheckningen. Hela incheckningsproceduren tar cirka en timme med incheckning och säkerhetskontroll.

När vi kommer ombord är alla väldigt hungriga så vi går upp på 14:e våningen till den helt enorma bufférestaurangen. Där finns allt tänkbar mat och det är bara att plocka åt sig. De har färskbakad pizza, hamburgare (både vegetarisk och med kött), varmkorvar med bröd på kycklingkött, pasta i olika former, ett stort salladsbord, färsk frukt, massor med olika sorters bröd, olika kött- och fisk-rätter. Man behöver aldrig gå hungrig på en kryssning!

Om man har olika typer av allergier är detta inget problem, det finns mat för alla. För de som är glutenintoleranta så finns det en egen köksdel som bara lagar glutenfritt.

Vi bor alla i rymliga utsideshytter med balkong. I hytten finns en härlig säng och en soffgrupp samt en balkong med stolar och ett litet bord.

hytt_MSC

Vi fördrev eftermiddagen med att utforska fartyget på egen hand och det finns väldigt mycket att titta på! På kvällen var det dags för middag och det fanns möjlighet att komponera en egen sju-rättersmiddag. Varje kväll är det en ny meny med nya maträtter att välja mellan. Eftersom det hade varit en lång dag så gick de flesta och lade sig direkt efter middagen.

Tidigt nästa morgon vaknade vi upp av att båten lade till i hamnen i huvudstaden Ajaccio på Korsika. Efter en fantastisk frukostbuffé var det dags att kliva av fartyget och utforska staden på egen hand. Det fanns många olika utflykter som man kunde åka på, men eftersom fartyget lade till mitt i staden så kändes härligt gå omkring där i de små gatorna och gränderna.

Ajaccio

Ajaccio-Korsika_MSC

Ajaccio är Korsikas huvudstad och ligger precis nere vid vattnet. Det är en mysig liten stad med massor med gamla byggnader fulla med butiker, kaféer och restauranger. Den dag vi klev av så var det matmarknad på ett litet torg bara lite drygt 100 meter från fartyget. Matmarknaden i närheten av hamnen är ett måste för matintresserade.

Marknadsbild_MSC

När vi kliver in på marknaden så slår mängder med härliga dofter emot oss. I marknadsstånden säljs färska grönsaker och frukter, massor med olika ostar, lokal honung, rökt kött och fantastiska korvar och andra korsikanska godsaker. Vi går runt och kikar i flera butiker, där prisläget är ungefär som i Sverige. Det finns många kända märken, men även små lokala butiker. Det finns gott om shopping för den som vill. Direkt i anslutning till stadens centrum finns en fin sandstrand, som förmodligen lockar många besökare under de varma sommardagarna.

Napoleon-Bonaparte_Korsika_MSC

Ajaccio är nog mest känd som Napoleons födelsestad och när man går runt i centrala Ajaccio blir man ständigt påmind om den franske kejsaren. Det finns statyer av honom på flera ställen runt om i staden och flera gator, restauranger och kaféer är döpta efter honom. Det som lockar mest turister i Ajaccios är Maison Bonaparte, Napoleon födelsehem. Numera är det ett museum där man kan lära sig mycket om Ajaccios historia ända tillbaka till 1700-talet.

Nere i hamnen finns flera kaféer och restauranger som kan erbjuda mat både från det internationella, men även från det lokala köket. Det lokala köket har mycket naturlig anknytning till det franska köket, men även mycket fiskrätter. Vi sitter här i vårsolen och njuter av en god kopp kaffe och tittar ut över hamnen och fartyget innan det är dags att kliva ombord igen.

Ombord igen
Vid ombordstigningen så genomgår vi den sedvanliga säkerhetskontrollen. Alla väskor röntgas och man får gå igenom larmbågarna. Klockan 14 så avgår fartyget mot Mallorca.

Denna kväll är det Gala-middag och de flesta klär upp sig i sina finaste kläder. Kvällen börjar med en cocktail och alla närvarande skålar med varandra samt kaptenen – Signore Mattia Manzi.

Sedan är det dags för show. Längst fram i fartyget finns en jättestor teater som tar upp till 1600 personer. Vi bjuds på en sprakande föreställning med musik, akrobater och dans.

Efter showen är det middag med ett nytt val av upp till 7 olika rätter. På kvällarna finns det flera olika delar på båten med olika musikstilar, där alla kan hitta sin plats att umgås på. För de som är uppe sent så finns det ett disko som har öppet långt in på småtimmarna.

Palma de Mallorca
Nästa dag ankommer vi Palma på Mallorca. Fartyget lägger till en bit från centrum, men det erbjuds buss för ca. 65 kr/väg. Palma stad är välkänd för många resenärer och erbjuder ett mycket stort utbud på shopping och restauranger. Det är jättemysigt att gå omkring nere i gamla delen av staden och kika. Ett besök till den välkända katedralen är väl också ett måste för många besökare.

Katedral_Palma_MSC

Vi ankom Mallorca ca. kl. 13.00, så när vi har gått runt en stund så gör vi ett besök på en av stadens många tapasresturanger. Vi beställer in en plocktallrik och en kall spansk öl innan vi tar bussen tillbaka till fartyget.

palma-ol_MSC

Vi testar fler aktiviteter ombord
Sent på eftermiddagen är det dags att testa poolerna ombord och nästan längst bak ligger ett poolområde som är lite lugnare. Det finns en ganska stor pool med renat och uppvärmt havsvatten som är så salt att vi ligger och flyter som små korkar. Vattentemperaturen i poolen är 26 grader. Vi testar även en av de många bubbelpoolerna och glider ner i ett 38-gradigt vatten. Jetstrålarna masserar våra ryggar och vi njuter. Medan vi ligger där går solen i moln och snart börjar taket stängas. När vi så småningom går upp ur det varma vattnet så har utomhuspoolen förvandlats till en inomhuspool!

Poolområde_Fantasia_MSC

På fredag kväll packar vi och ställer ut väskorna i korridoren. Dessa samlas ihop för att sedan återfås efter man har stigit av fartyget. Enkelt och smidigt!

Tidigt på lördag morgon ankommer vi Barcelona och vi får lämna våra hytter kl. 07.00 för att sedan äta vi vår sista frukost. Därefter är det avstigning från fartyget och vi hinner med en kort sväng in till Barcelona innan vi åker ut till flygplatsen för att resa hem till Sverige.

tony_barcelona_MSC
Ett kort besök på Camp Nou innan hemresa! 

Bra att tänka på om du ska ut på kryssning:
• När du bokar en kryssning är det bra att vara ute mycket god tid i förväg för att få bästa möjliga pris.

  • • När det gäller vilken hyttkategori du bokar kan det vara bra att fundera på hur mycket tid du spenderar i hytten. Personligen tycker jag att det är trevligt med balkonghytt eftersom du kan beställa frukost till hytten och äta den på balkongen, vilket ju är trevligt.
  • • Du behöver inte äta buffé varje dag! Bufférestaurangerna är oftast mycket stora med väldigt mycket folk. Då kan det vara skönt att kunna gå till någon av A la Carte-restaurangerna och sitta ner och bli serverad vid bordet.
  • • På flertalet kryssningar så är den obligatoriska dricksen inte inkluderad i kryssningspriset och inte heller serviceavgifterna när man köper utflykter eller dryck ombord. Därför kan det vara bra att förboka dryckespaket och t.ex. utflykter hemifrån i samband med att du bokar kryssningen, så slipper man dessa avgifter.
  • Vi tackar Tony för det trevliga inlägget och att vi fått en inblick hur det egentligen är att åka på kryssning!
  • Tony svarar gärna på frågor om kryssningar. Du når honom på tony.clark@resia.se eller 019-10 51 52.
Betygsätt inlägget:
Följ med Tony på kryssning i Medelhavet med MSC
Kategori: Kryssningar
Taggar:

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.