Sri Lankas höjdpunkter

 

Elefanter på Sri LankaEtt resmål som blir allt mer populärt är Sri Lanka. Efter svåra inbördeskrig är det numera fritt fram att åka hit. Är du bara ute efter sol och bad ska du välja ett annat resmål för här på gröna och vackra Sri Lanka ska man verkligen ta sig runt och se sig omkring. De flesta sevärdheter ligger på öns södra del. Det enklaste sättet att ta sig runt är att hyra bil med chaufför som inte brukar kosta så mycket. Annars finns det ett väl utbyggt bussnät och det finns även tåg på vissa sträckor. 

Vill du ha en större ort att utgå ifrån under hela din vistelse så tipsar vi om:

Hikkaduwa

Stranden på Hikkaduwa, Sri Lanka

Hikkaduwa var Sri Lankas första turistområde och det är stor variation på boendet, allt från lyxigare hotell till enklare hotell. Stranden är guldgul, precis som övriga stränder på Sri Lanka och här finns ett stort utbud av vattenaktiviteter med surfing som den allra främsta. Hikkaduwa har ett stort restaurangutbud och här provar man gärna den grillade fisken.

Bentota
Även Bentota är en ”äldre” ort med ett stort hotellutbud. Stranden är lång och bred och inne i centrum finns fullt av butiker och restauranger. Missa inte ett besök i den lilla charmiga grannorten, Alutgama. Bykärnan är genuin med charmiga små butiker och fruktstånd. Passa på och ät på någon av de mindre restaurangerna med äkta lankesisk mat!

Negombo

man säljer frukt i Negombo Sri lanka

Strax norr om huvudstaden Colombo ligger Negombo som inte bara är uppbyggd för turister. Här finns en genuin färgstark centrumkärna med kanaler som är en lämning efter holländarna som använde staden som huvudhamn när handeln gick över haven på 1600- och 1700-talen. Gott om butiker och restauranger och strax utanför, på vägen mot Kotchikade, hittar du en flera marknadsplatser. Det är enkelt att hitta sin egna plats på den generösa stranden och vill du röra på dig så finns det mycket vattensporter.

Södra sidan
12 mil söder om Colombo på öns sydvästra del ligger Galle som är upptaget på UNESCO:s världsarvslista och är sydkustens största stad. Även här byggde holländarna upp staden, bland annat med en mur som fortfarande omringar staden och som man kan promenera på. Det är verkligen en fin stad med smala gränder och ett livligt, men charmigt, gatuliv. Kolla in alla marknadsstånd på Main street, slå dig ner på en skuggig uteservering för att ta något att dricka och njut på någon av restaurangerna. I Galle finns även ett gammalt fort som du inte får missa att besöka.

Galle Sri lanka

Människor och moped, gamla stan Galle, Sri lanka

Fortsätter du söderut ligger små härliga och fina badorter på rad. Unawatuna ligger bara knappt tre kilometer från Galle och är en mindre badort med en underbart vacker strand strand och några mindre och mycket charmiga hotell och serveringar.  På väg till nästa lite större badort passerar du flera små stränder som passar alldeles utmärkt för ett dopp och en stunds avkoppling.

Stranden Unawatuna Sri lanka

Efter två mil är du i Weligama, fiskebyn dit många åker för att vindsurfa. Nästa mysiga badort är Mirissa som även den är oerhört charmig och där man lätt spenderar flera dagar för att koppla av och njuta av den härliga stranden och det klara vattnet.

Fiskare Weligama Sri lanka

The Hill Country
Nu är det dags att vända inåt landet och uppleva det gröna Sri Lanka med djungel, teodlingar och vattenfall. Vi åker mot Ella där vi vandrar över teplantage och tittar på tefabriker. Här finns flera vandringsvägar bland plantagen och för den som vill få en extra fin vy över landskapet bestiger berget Ella Rock.

Kvinna på teplantagen, Sri lanka

Vi åker vidare på den omtalade och enormt vackra tågresan mellan Ella och Kandy som tar cirka tre timmar. Det är en upplevelserik resa med fantastiska vyer som bland annat går över bron Nine Arch Bridge som byggdes i början av 1900-talet. Längs med tågspåret går vandringsvägar som är populärt att vandra på.

Tåg över bron Nine Arch Bridge. Sri lanka

Kandy
Tåget stannar i Kandy där man kan besöka det omtalade buddhistiska Tandtemplet, Temple of the Tooth. I ett skrin lär en av Buddhas tänder finnas men här finns också många vackra målningar och skulpturer att titta på.

Tandtemplet i Kandy på Sri Lanka

I Kandy ligger också Peradenyas botaniska trädgård. Precis som allt annat på Sri Lanka är det oerhört vackert att uppleva alla växter, hängbron och vilda djur som rör sig fritt i parken. Bland annat brukar aporna väcka stor förtjusning.

Vilda djur och elefanter
Det finns flera nationalparker på Sri Lanka. Den största heter Yala Nationalpark och erbjuder jeepturer där det finns stor variation på vilda djur och har man tur får man se den skygga leoparden. En annan populär park med en större hord elefanter är Udawalawe Nationalpark som också många anser har vackrare natur.

Leopard i yala National park på Sri Lanka

Vill du komma elefanterna riktigt nära så ska du besöka Pinnawala Elephant Orphanage som är ett elefantbarnhem för föräldralösa elefantungar. Elefantbarnhemmet ligger strax utanför Colombo.

Pinnawala elephant orphanage på Sri lanka

Bestig Adam’s Peak
Är du ute efter en riktig utmaning så ska du bestiga Adam’s Peak som reser sig likt en pyramid 2.243 meter över havet. Härifrån har du en vidunderlig utsikt och att vandra de 5.000 trappstegen är något som lankeserna själva ofta gör. När du nått toppen ska du slå i gonggongen i templet, slå så många gånger du bestigit berget så bli inte förvånad om någon slår flera gånger! Det vanligaste är att man påbörjar klättringen mitt i natten för att nå toppen till soluppgången. Det brukar ta tre timmar. När du njutit av den är det dags att ta sig tillbaka. Den vägen kan oftast vara den svåraste då benen är trötta och det är svårast att gå nerför. Man kan också gå uppför berget på eftermiddagen för att se solnedgången, övernatta på berget i medhavd sovsäck och lite extra kläder och klättra ner på morgonen.

Människor i trappan Adams peak Sri Lanka

Huvudstaden Colombo
Huvudstaden ligger på öns västra sida och har 700.000 invånare. Colombo är en livlig och färgstark stad som absolut är värt ett besök. Härlig blandning mellan tempel, byggnader i kolonialstil och mängder av butiker. Många upplever trafiken som väldigt intensiv men tänk bort för en stund och se dig omkring på alla vackra byggnader. I området Pettah kan du gå vilse bland gränderna och handla frukt, smycken, kryddor och hantverk i basaren.

Människor på gatan i Colombo, Sri lanka

Boka flyg och hotell till Sri Lanka

Boka flyg till Sri Lanka

Boka hotell i Sri Lanka

 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.