Att se och göra i Riga

Riga Town Hall Square, House of the Blackheads and St. Peter's Church, Riga, LatviaÄr du sugen på att uppleva en ”ny” weekendstad så vill tipsa om prisvärda Riga. Här kan du ”lyxa till” det och bo i 4- eller 5-stjärnigt hotell till en kostnad av vad ett riktigt enkelt hotell skulle kosta i de traditionella storstäderna.  Dessutom är Riga en riktigt härlig stad med en charmig gammal stadskärna som omgärdas av pampiga hus i jugendstil. Läs vår guide om vad man kan se och göra i Riga som också kallas ”lilla Paris” för sin vackra stadskärna.

Promenera i gamla stan

En promenad i gamla stan bland gränder och torg tar dig tillbaka till medeltiden. Här finns en mängd intressanta byggnader att titta närmare på.

Mysiga gamla stan i Riga

Svarthuvudenas hus
Ett av de mest karaktäristiska husen i Riga är Svarthuvudenas hus som byggdes på 1300-talet dels för köpmännens fester men också för uthyrning av rum till dessa. Framför byggnaden står en staty av martyren S:t Roland för att symbolisera rättvisan.

S:t Peterskyrkan
Intill Svarthuvudenas hus på Rådhustorget står S:t Peterskyrkan som även den byggdes runt 1300-talet. I slutet av 1600-talet så fick kyrkan ett barockt utseende. Ta hissen i det höga kyrkotornet för att få en fin utsikt över Riga.

Domkyrkan
Domkyrkan är en vacker byggnad i tegel som byggdes redan på 1200-talet och brukar vara en populär sevärdhet.

Domkyrkan i Riga

Katthuset 
I gamla stan hittar du ett annat fotograferat hus med två katter på taket, Katthuset, som byggdes i jugendstil i början på 1900-talet. Katterna på taket var till en början vända med baken utåt för att ägaren hade kommit i konflikt med ett samfund han var medlem i. När relationen förbättrades så vändes katterna med baken mot varandra.

Katthuset i Riga

I gamla stan ligger också en mängd härliga pubar och restauranger. Vill du äta lettiskt, vilket är väldigt prisvärt, så testa ”Pelmeni” som är pastaknyten som fylls med olika ingredienser och ångkokas och serveras med olika såser. Prova även fyllda pannkakor på Sefpavars Vilhelms som ligger i gamla stan.

Missa inte heller att gå genom alla smala gränder och göra egna upptäckter bland husen.

Jugendhusen

Jugendhusen i Riga

När du lämnat gamla stan så ändrar stan karaktär och husen är byggda i Art Nouveau-stil. Stilen infördes i början av 1900-talet och kännetecknas av väldigt utsmyckade hus med runda former. Just Riga är väldigt kända för sina jugendhus och det finns till och med ett museum som är tillägnad detta. Besök Art Nouveau Centre för att veta mer och få historien bakom husen.

Shopping

Är du intresserad av Art Nouveau så ligger det en butik intill museet som säljer föremål från den här tiden.

Vill man besöka en galleria med kedjebutiker så rekommenderas ett besök på Galerija Centro.

Är du i Riga på en lördag så ta en titt på den genuina Kalnciema Street Market. Här kan du köpa lokala produkter, äta lettiskt och titta på uppträdanden.

Kvinna Kalnciema Street Market

Vill du besöka en loppmarknad så ta en titt på Latgale Tirgus där det verkligen sälj allt mellan himmel och jord. Öppet varje dag förutom måndagar.

Central market i Riga

Det du absolut inte vill missa är Europas största marknadsplats som ligger i centrala Riga. Central Market består av fyra stora hallar i en gammal hangar. Här är utbudet enormt och man kan verkligen göra fynd.

Central Market

Gå på kafé

Precis som i övriga Östeuropa går man gärna på klassiska kaféer och får sitt kaffe och bakelse serverad vid bordet. Du måste bara besöka Black Magic som öppnade 1752 och ligger på Kalku 10.

Black magic, Riga

Ett annat gammalt anrikt kafé är Art Café Sienna på Strēlnieku iela 3. Kaféet öppnade i början av 1900-talet och det känns verkligen som man förflyttar sig till den tiden vid ett besök.

Boka flyg och hotell till Riga

Boka flyg till Riga

Boka hotell till Riga

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.