18 saker man som ensamresenär måste tänka på

Jag har vid flera tillfällen rest på egen hand och jag måste säga att jag uppskattar det mycket. Speciellt när jag reser i tjänsten. Då förbereder jag mig noga, har flera kartor utprintade från google maps med alla sevärdheter utprickade och vilka bussar eller tunnelbanor som går till respektive ställe/karta. Är jag på solsemester har jag oftast inte heller några som helst problem att vara för mig själv. Laddar oftast med böcker som kan roa mig en hel dag i solstolen. Det är egentligen bara en enda sak som är trist när man reser på egen hand tycker jag. Det är att äta middag ensam. Men på senare år bryr jag mig mindre om att jag sitter ensam och kan till och med uppskatta att sitta för mig själv.

Hur är det med dig. Hur reser du helst? Svara på vår enkät.

[poll id=”20″]

Lonely Planet har gett ut en lista på vad man som ensamresenär kan göra men också viktiga saker att tänka på:

1.Ät middag
Det är ofta man som ensamresenär tar något enkelt som går att äta ”on the go”. Men det finns ingen anledning att inte njuta av resmålets utbud av restauranger. Ett tips är att hitta en restaurang där du kan äta i baren då bartendern oftast har tid att prata. Njut också av att du inte behöver ha någon annan att dividera med om vart man ska gå och inte. Du väljer helt och hållet själv.

2. Lär dig konsten att titta på folk
Ta dig tid att sätta dig ner, antingen i en bar eller restaurang med fönsterbord eller på en parkbänk och bara ”titta på folk”. Det kan vara kul att vara en ”fluga på väggen” som ingen bryr sig om och bara betrakta och gissa sig vilket land de förbipasserande kommer ifrån, vilka kläder de bär och vilka som väntar på någon annan och hur de beter sig när när de träffas. Du kommer snart märka att det är en underhållning i sig att bara betrakta.

Woman watching New York skyline

3. Möt lokalbefolkningen
Att prata med främlingar är en sak som kan verka skrämmande om man reser ensam. Men våga prata med folk. Vet du inte vad du ska säga så försök med ”Hej, jag är från Sverige och jag är här några dagar. Har du något ställe du kan rekommendera att besöka?”

4. Försök att prata språket
Ett bra tips när man reser ensam är att lära sig några enkla fraser på språket i det land man besöker. Även om du inte uttalar rätt så kan det vara ett enkelt sätt att få kontakt med lokalbefolkningen. Ladda ner appen Google översätt och du kan enkelt lära några enkla meningar.

iStock_000078951923_Small

5. Kartappen
Visst är kartappar bra när man söker en viss adress men det är lätt hänt att du går med näsan i telefonen och missar att se det som händer runt dig. Så ta sikte på dit du ska och lägg sedan ner telefonen och njut av allt som är omkring dig.

6. Tillbringa tid i naturen
Naturligtvis så får du välja de aktiviteter och äventyr som tilltalar dig. Men om du är ensam så kanske du inte ska bestiga det där enormt höga berget eller dyka från ett vattenfall. Men en promenad genom slingrande skogsstigar eller en cykeltur genom en park kan vara lika härligt.

iStock_000079277543_Small

7. Var extra uppmärksam
När du reser ensam är det viktigt att vara extra uppmärksam och ta alla försiktighetsåtgärder du kan tänka dig. Se dig omkring hur området ser ut som du går i och lägg märke till om något känns osäkert. På en ny plats så kan det vara bra att vara extra försiktig och se sig om lite extra.

8. Var självisk
En väldigt bra sak med att resa ensam är att du aldrig behöver kompromissa. Du kan spendera din tid precis som du vill, göra precis det du önskar för stunden. Varför inte unna sig själv ett heldag på spa eller att bo en natt på ett lite extra lyxigt hotell.

9. Prova något helt nytt
Varför inte passa på att göra det där som du alltid velat men aldrig kommit dig för att testa. Kanske en surflektion, bergsklättring i grupp eller plocka vindruvor på en vingård. Se det som en möjlighet där du bara kan tänka på dig själv och vad du skulle vilja testa.

iStock_000074589037_Small

10. Testa en kryssning
På en kryssning är du aldrig ensam och det finns alltid aktiviteter för den som önskar.

11. Gå på museer i din takt
Ta tillfället i akt att gå på de där museerna som bara du gillar utan att du har någon som väntar på dig uttråkat och bara vill göra något helt annat.

12. Skriv resedagbok
Skriv en liten text om varje dags upplevelser. När man reser ensam så kan det vara svårt att hitta tillbaka till känslan om hur just du upplevde ögonblicken. Komplettera med bilder senare för att förstärka dina minnen.

13. Shoppa ensam
Att shoppa ensam är lyxigt. Du väljer precis i vilka butiker du vill gå och hur lång tid du vill spendera i respektive butik. Det finns ingen som sitter utanför och väntar på dig irriterat. eftermiddag i Siena.

14. Gilla de plötsliga ögonblicken
Om du fyller din resa till bredden med ett tajt schema så kanske du missar de där stunderna i ensamhet som faktiskt är riktigt härliga. Ta dig tid att ”inte göra något” och bara var i stunden. Drick en kopp kaffe långsamt på en härlig uteservering och njut av ensamheten.

Pensive woman relaxing in a city cafe and day dreaming.

15. Ta med en bok
Även om det är skönt att bara var helt ensam i tankarna så är det en perfekt tid att läsa de där böckerna som inte blir lästa hemma. Här är det ingen som stör eller pockar på uppmärksamheten. Du läser din bok så länge du vill och var du vill.

16. Döm inte dina val
Passa på när du är helt ensam att verkligen göra det du vill. Är det att titta på ”turistfällorna” eller är det kanske att ta en eftermiddagslur. När du reser ensam så finns det ingen annan som dömer dina val. Du bestämmer helt själv.

17. Lita på din intuition
När du reser ensam är det extra viktigt att lyssna på sin magkänsla, både vad det gäller människor du möter eller platser du besöker. Genom att göra det så bygger du upp ditt självförtroende för framtida tillfällen. Du måste vara rädd om dig själv när du reser ensam, det är ingen annan som ser efter dig.

18. Lär känna dig själv
Reser du på egen hand så upplever du förstås resmålet. Men det finns andra saker du kan upptäcka hos dig själv. Kanske du är van att resa med andra och känner dig orolig inför att resa ensam. Men när du kommit hem så kommer du att märka helt nya sidor hos dig själv som du fått möjlighet att utforska och som kan stärka dig.

8 Responses to 18 saker man som ensamresenär måste tänka på
 1. Maria Svara

  Bra inlägg! Just nu överväger jag seriöst att åka ensam till Australien för ett år, det känns nervöst men jag tror det skulle vara en nyttig utmaning för mig 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Maria: Ja, det är det verkligen. Jag åkte till USA själv i ett år men det var på 80-talet och verkligen inte så vanligt på den tiden. Men som jag växte. Men jag märkte det först när jag kom hem och såg att tiden verkligen stått stilla hemma samtidigt som jag hade upplevt så mycket. Åk om du har möjlighet. Det är sällan man ångar det man har gjort men däremot det man aldrig gjorde…. : )

 2. Nina Svara

  Jag åker gärna ensam…åker till Rom på måndag själv 🙂 har även åkt på vandringsresa och där träffat på andra vandringsresenärer.
  Är skönt att bara vara…
  Rekommenderar att prova på iallafall…

  • Hallins reseblogg Svara

   Nina: Det är ett perfekt sätt att resa själv på. Man har sällskap när man vandra och sedan bestämmer man över tiden själv. Hoppas du får det härligt i Rom, underbar stad!

 3. Resfredag/Annika Svara

  Jag har rest ensam flera gånger, och gör det gärna igen. Det kan vara så skönt att koppla av och koppla bort allt utom sig själv! 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Resfredag/Annika: Det är härligt! Älskar att kunna ta paus när jag vill, se på exakt det jag vill och stanna så länge jag önskar om det är något jag gillar.

 4. Dryden - Traveler's Edition Svara

  Jag är just nu på en ensamresa och det har ju så klart sina för- och nackdelar. Den här listan sa ganska mycket om hur jag upplever det den här gången och spontant skulle jag nog säga att jag är mer kontaktsökande nu. Som ikväll. När jag satte mig för att ta en snabb öl i baren på bistron bredvid hotellet. Tre öl senare så hade jag pratat bort nästan två timmar med personalen. Inte riktigt ”jag” men otroligt givande och roligt! Likadant igår när jag också ”blev vän” med ett par främlingar på en bergstopp och även där pratade bort ett par timmar på några busstransfers efteråt.

  Resa själv är världsklass och det lockar fram en hel del sköna sidor. Men man måste också passa på att njuta av att faktiskt vara själv också och inte ”tvinga” sig själv på möten och annat bara för att ”det ska göras”.

  Det här blev jätteflummigt känner jag, hoppas det gick fram en liten poäng i alla fall. 😉

  • Hallins reseblogg Svara

   Dryden: Ah, du har varit själv nu. Så härligt! Men nu blev jag ännu mer orolig för ditt bungyjump… : ) Jag förstår precis vad du menar men det som är så härligt med att resa själv är ju att man gör exakt det man vill. Det är ju som punkt nummer 16 – Döm inte dina val utan gör exakt det du vill. Du bestämmer!!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.