Weekend i Split

Vy över Split

Om du tror att Split är en ort där du bara tar båten för att komma ut i kroatiska skärgården tar du helt fel. Split är absolut en av Europas häftigaste städer med en unik stadskärna som i själva verket är ett palats. 

Diocletianus palats

Diocletianus palats, Split

Palatset byggdes redan på 200-talet och rymmer hela 30.000 kvadratmeter. Det är en av de bäst bevarade romerska byggnaderna och trots det kommer du riktigt, riktigt nära då palatset utgör själva stadskärnan. Palatset är uppfört av den romerska kejsaren Diocletianus som bostad då han drog sig tillbaka.

Palatset i Diocletianus, Split

Det går att besöka alla delar av palatset och i källarvalven kan man verkligen få en bild av hur det en gång såg ut. I övrigt ligger här butiker, caféer och barer. Mitt i palatset ligger en ståtlig katedral, S:t Domnis katedral. Här finns även museer som visar mer på Splits historia.

Gamla stan

Människor i Gamla stan, Split

Väster om palatset ligger gatorna tätt och här är riktigt mysigt att vandra omkring bland härliga butiker och caféer. Ett tips är att slå dig ner på caféet vid det härliga torget Narodni Trg. Ta en av gränderna mot baksidan av palatset mot Strossmayerovparken där biskopen från 900-talet, Grgur Ninski,står staty. Sägen säger att du ska klappa honom på tån och önska dig något så ska det gå i uppfyllelse.

Shoppinggatan Marmontova

Split har ett riktigt bra shoppingutbud och invånarna är kända för att klä sig riktigt snyggt. Den största shoppinggatan heter Marmontova och är vackert marmorbelagd. Här hittar du butiker från flera kända märken, även de lyxigare så som Versace, Armani mm. Den här gatan ger ett bra komplement till alla små charmiga butiker inne i gamla stan.

Fiskmarknaden

I gamla stan ligger den kända fiskmarknaden, Peskarija. hit går alla invånare i Split för att köpa sin pinfärska fisk och det är verkligen ett skådespel att gå hit och titta när fiskarna rensar sin fisk och handeln är igång. Fiskmarknaden ligger på ett torg vid början av shoppinggatan Marmontova och är öppen varje dag mellan 6.30-14.00.

Fiskmarknaden Peskarija i Split

Intill fiskmarknaden ligger en väldigt populär fiskrestaurang, Nostromo där du kan sitta både inne och på uteserveringen. Njut av god och riktigt färsk fisk tillsammans med ett vitt vin från Kroatien!

Strandpromenaden Riva

palmkantade strandpromenaden Riva, Split

Splitborna är som vi tidigare berättade väldigt välklädda och de gillar att visa upp sig. Det gör de gärna på den fina palmkantade strandpromenaden Riva. Här finns mängder av restauranger och här slår man sig mer än gärna ner för att njuta av den fina utsikten mot hamnen och adriatiska havet.

Stranden Bacvice

Alldeles söder om stadskärnan ligger den stranden Bacvice. Stranden är fin och vattnet härligt klart. I området finns flera klubbar och restauranger som är populära att besöka.

Stranden Bacvice, Split

Öluffa

Från hamnen i Split går det dagligen mängder av båtar ut till den vackra skärgården. Flera öar ligger inte långt från Split och har du tur med båtturerna så kan du faktiskt hinna med att besöka både två och tre öar. Brac ligger allra närmast och här är det populärt att åka vidare till staden Bol och den kända ”strandtungan” Zlatny Rat.

Den kända "strandtungan" Zlatny Rat

Strax bakom Brac ligger Hvar med sina vackra lavendelodlingar. Stanna i staden Hvar och njut av charmig bebyggelse. Nordväst om Hvar ligger vis med den venetianska lilla staden Kut.

Kombinera mer

Vill du stanna på fastlandet så finns det många vackra byar söderut mot Makarska Rivieran där man gärna stannar till för några dagars sol, bad och avkoppling.

 Makarska Rivieran

Boka flyg och hotell till Split

Boka flyg till Split

Boka hotell i Split

 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.