8 mysiga städer i Italien

(Uppdaterat inlägg 190905) Det tog mig många år i mitt resande innan jag upptäckte Italien på riktigt och började resa till olika områden. Förra året besökte jag Florens som länge stått på önskelistan. Då åkte vi tåg och gjorde stopp även i Pisa och Cinque Terre. Året dessförinnan var jag i vackra Piemonte med vandring i Cinque Terre. Flera av byarna i Cinque Terre borde verkligen varit med på denna lista men för er som vill veta mer om dessa så läs mitt inlägg här om ”By för by i Cinque Terre”. Men nu ska vi besöka några andra mysiga städer i Italien. Har du varit på något av ställena nedan? 

1.Bogliasco

Bogliasco nära Genua i Itialien

Vill du bo i en mysig by nära flygplatsen i Genua och bara 15 med tåget utmed kusten så väljer du Bogliasco. Här möter du de färgglada husen som vi så ofta ser i den här delen av Italien. Charmig stadskärna med egen marknad varje tisdag och mysig, men ibland ganska fullsatt, strand intill staden.

2. Portofino

Söder om Rapallo, på en udde, hittar du Portofino som är en av Italiens vackraste städer men också en av de mest exklusiva. En kort transfer om du flyger till Genua tar dig till den här vackra byn som en gång i tiden var en fiskeby. Portofino är oerhört pittoresk med en välbesökt hamnpromenad och en fin liten strand. De första byggnaderna är från 1200-talet. Staden klättrar upp på klippan bakom hamnen som ger en fin inramning åt den mysiga staden. Vill du komma billigare undan så bo gärna strax utanför där det också finns härliga stränder.

Pittoreska och exklusiva Portofino.

3. Rapallo

Söker du en mysig by med en äldre stadskärna med palmkantad strandpromenad och härlig strand så väljer du Rapallo som är en av Italiens äldsta badorter. På berget ovanför ligger klostret Santuario di Di Montallegro dit du kan ta linbana strax utanför Rapallo.

4. Procida

procida_neapel

Nu beger vi oss söderut till Neapel. Här kör vi på färjan som går tre gånger dagligen till den lilla, lilla ön Procida, som ligger strax innan för den större ön Ischia. Trots närheten till Neapel så råder här lugn och ro. Charmas av de färgstarka husen med smala gränder och njut av härliga stränder. Ön är liten, cirka 2 kilometer lång och 0.5 km bred.

5. Positano

Precis som i Cinque Terre så ligger de vackra byarna som på ett pärlband på Amalfikusten. Den allra vackraste sägs vara Positano. Kanske ni har sett Talented Mr Ripley och blivit lockade av de vackra vyerna i filmen? Positano ligger cirka cirka en timmes bilfärd från Neapel. Solresor har resor till Sorrento som är en större ort strax norr om Amalfikusten och som är en bra utgångspunkt.

positano

6. Alberobello

Strax ”ovanför klacken” i regionen Puglia ligger Alberobello. Staden är inte speciellt stor men husen, trulli, med sina konformade tak och som finns med på UNESCO:s världsarvslista lockar besökare. Husen är byggda i kalksten från regionen och taket är utsmyckat med en religiös symbol. De första husen uppfördes redan på 1400-talet.

alberobello_italien

7. Tropea

tropea beach Italien

Vi fortsätter i södra Italien men tar oss nu på ”ovandelen av foten” till staden Tropea i regionen Kalabrien. Tropea ligger på höjden och bjuder på mysiga smala gränder och charmiga uteserveringar. Nedanför berget ligger en stor härlig kritvit sandstrand med plats för många. På klippavsatserna ovanför är det flera som byggt sina egna hus. Solresor reser hit!

8. Varenna, Comosjön

varenna_como_italien (2)

Comosjön har en mängd vackra byar runt sjökanten och den allra vackraste är Varenna med sina färgglada hus och små gränder och inte minst en härlig strand. Besök den medeltida borgen, Castello di Vizio och de vackra trädgårdarna vid Villa Cipressi. 

Har du besökt någon av stränderna? Har du någon annan mysig stad i Italien du vill tipsa om?  

Boka flyg och hotell till Italien

Boka flyg till Italien

Boka hotell i Italien

7 Responses to 8 mysiga städer i Italien
 1. […] tänkte jag dela med mig av en länk till Hallins reseblogg som i sitt senaste blogginlägg listar 8... https://stadtillstrand.wordpress.com/2016/04/19/mysiga-stader-i-italien
 2. Nina Svara

  Har besökt Portofino och Cinque Terre..underbara ställen allihopa 🙂 åker gärna tillbaka till alla ställena.
  Nina

  • Hallins reseblogg Svara

   Nina: Underbara städer. Men Italien har ju så många städer man vill besöka och listan blir bara längre och längre : )

 3. Åsa Svara

  Så vackert! Vad fint det blir med mycket olika färger på husen!

  • Hallins reseblogg Svara

   Åsa: Visst är det många vackra städer i Italien! Men det ska bli spännande att få höra mer om Portugal ; )

 4. Sofia Svara

  Hej!

  Jag och min kille är intresserade av att bila runt i Italien i sommar men är lite osäker på vilket område vi bör satsa på. Vi funderar på uppe vid Portofino och däromkring eller amalfikusten. Vi vill gärna ha möjlighet till bad och mysiga små byar. Vi skulle även vilja bo någon natt på en vingård. Vilket ställe skulle du rekommendera oss?

  Tack på förhand!

  / Sofia

 5. […] tänkte jag dela med mig av en länk till Hallins reseblogg som i sitt senaste blogginlägg listar 8... stadtillstrand.se/2016/04/19/mysiga-stader-i-italien

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.