12 saker att göra i Barcelona

Barcelona(Uppdaterad 190926) Det är väldigt enkelt att bli förälskad i Barcelona. Har du en gång rest hit så återvänder du gärna. För Barcelona passar alla med sina många sevärdheter, bra restauranger, härligt folkliv, närheten till stranden och inte minst den sköna atmosfären.

Ett bra tips är att köpa biljett till hop on-hop off-bussarna. För här i Barcelona är de verkligen bra och är ett utmärkt sätt att både få se så mycket som möjligt från bussen men också ett enkelt sätt att ta sig fram till de olika sevärdheterna. Läs våra övriga 12 tips om saker att se och göra i Barcelona. 

1. La Rambla

La Rambla i Barcelona

Jo, den här gatan vimlar av turister, gatukonstnärer, glasskiosker och flera som vi  spela av dig dina pengar. Trots detta så måste man nästan gå den här gatan minst en gång under sin vistelse i Barcelona.  När du har köpt din bussbiljett på Santa Catalina tar du ”Ramblan” ner mot vattnet där du kan beskåda statyn av Columbus.

2. Barri Gotic

Många väljer att bo i gamla stan som heter Barri Gotic. Det är ett bra val då det är riktigt mysiga kvarter att gå runt i. Här behöver man ingen karta utan charmen är att gå vilse och göra stopp på intressanta ställen. Ett stopp vi rekommenderar är vid den vackra kyrkan Santa Maria del Mar, passa på att gå in och titta, det är gratis. Sedan måste du slå dig ner på det lilla torget framför kyrkan för en fika eller ett glas cava.

Santa Maria del Mar barcelona

3. Gaudis byggnader

Vi måste nog säga att det är Gaudi som har gjort Barcelona så känt. Han var en otroligt modern arkitekt och byggde hus som man inte hade sett någon annanstans i världen. Det finns en tur som heter upplev Gaudis bästa boka biljetter här.

Sagrada familia Barcelona

  • Sagrada Familia
    Kyrkan som började byggas av Gaudi 1832 fortsatte fram till hans död 1926 men har sedan dess fortsatt att byggas. Det är nog ingen som vet riktigt när den blir färdigbyggd. Sagrada Familia besöks av 3 milj. personer årligen så var ute i god tid eller så bokar man smidiga skip-the-line biljetter här. Vill man besöka både Sagrada Familia och ta en tur i Guidis fotspår bokar man denna biljett.
  • Parc Güell
    Parken som byggdes i början av 1800-talet är en väldigt populär sevärdhet. Parken är gratis att besöka men vill du få tillträde till husen så kostar det cirka 8 euro i inträde. Här ligger även Gaudis bostadshus som han bodde i under många år. Parken ligger på en höjd så du får en fin överblick över staden härifrån.
  • Casa Batllo och Casa Mila (La Pedrera-Stenbrottet)
    Om du tycker att det räcker att se dessa hus från utsidan. Tänk om! Det är en fantastisk upplevelse att besöka dessa hus och se alla lösningar Gaudi har gjort när han byggde dessa bostadshus. Du kommer bli så överraskad hur det ens är möjligt att bygga på detta vis i början av 1900-talet då sekelskiftesstil rådde i resten av världen.

Vacker bänk i Parc guell Barcelona
Den kända bänken med vacker och färgstark mosaik i Parc Güell.

Casa Battlo Barcelona
Helt fantastiska Casa Batllo.

Är man intresserad gotisk arkitektur kan upptäcka de gotiska kvarteren med denna tur köp biljetter här.

4. Montjuïc-berget

Från början betesmarker för djur till familjer som bodde i Barri Gotic. Idag rymmer berget massor av sevärdheter. Ta röda linjen på bussen och hoppa av och njut av parken, den olympiska stadion, Poble Espanyol – en liten by som representerar hus i olika byggnadsstilar i Spanien, Mirómuseet och inte minst den kända fontänen Fount Magica som ger en fantastisk show med musik. På kvällen är det extra effektfullt då hela showen belyses. Missa inte!! För en härlig upplevelse kan du på tillbakavägen välja linbanan som går ner till hamnen.

Fount magica Barcelona

5. Picasso-museet

Det mest besökta museet i Barcelona med mängder av verk av den kontroversiella konstnären. Det finns en guidad tur med inträde till museet köp biljetter här.

6. Matmarknader

Den mest kända matmarknaden dit turister alltid hittar når du från La Rambla. På Bouquiera hittar du mängder av stånd som säljer grönsaker, frukt, charkprodukter, ostar och mycket mer. Här kan du även slå dig ner och äta en bit. Men inte långt därifrån ligger en annan saluhall i ett vackert och omtalat hus med böljande tak – Santa Caterina.

Santa Catarina marknad Barcelona
Marknaden Santa Caterina med sitt böljande och vackra tak.

7. Äta tapas och dricka cava

Det kanske vi inte behöver nämna men det finns nästan lika många tapasbarer som det finns invånare i Barcelona. För här slår man sig gärna ner framåt eftermiddagen med ett glas cava och några goda tapas. På vissa håll beställer man från menyn medan man på andra ställen tar för sig och när det är dags att betala så räknas bara tandpetarna som visar på hur många tapas du ätit. För vacker inramning kan du slå dig ner på Plaza Reial inte långt från Ramblan och i utkanten av Barri Gotic.

Plaza Real Barcelona

8. El Raval

Området på andra sidan La Rambla (motsatt mot Barri Gotic) som länge har varit ruffigt men där det nu börjar hända saker. Besök sköna butiker med annorlunda utbud och inte minst flera med vintage. Stanna till för en absint på den klassiska baren Bar Marsella på Carrer de Sant Pau 65 som öppnade redan 1820.

9. Stranden

Det som gör Barcelona extra trevligt är att man enkelt kan ta en tur ner till stranden när man känner att man fått nog av sevärdheter. Stranden närmast stan heter San Sebastian och från Gamla stan tar det cirka 15-20 minuter att gå. Strax bakom ligger området Barceloneta som från början bara var ett fiskeläger men som idag rymmer mängder av lägenheter och många restauranger. Här ligger också hamnen Port Veil med ett köpcentrum. Överhuvudtaget så händer det mycket i området runt vattnet. Om du vill ha en lugnare strand så tar du enkelt bussen eller tåget till mängder av stränder strax utanför Barcelona.

La Barceloneta strand Barcelona

10. Camp Nou

Är du fotbollstokig så ska du inte missa ett besök på den enorma stadion Camp Nou. Man kan gå en guidad tur och få se mer av den stora arenan. Förköp biljetter till turen här.

Om du istället vill se en fotbollsmatch när hemmaklubben FC Barcelona spelar så hittar du biljetter till fotbollsmatcher på Camp Nou här.

11. Parc de la Ciudadella

Strax bakom Barceloneta ligger Barcelonas stora park som är en oas för lokalbefolkningen. Men det är många turister som hittar hit för en stunds lugn och ro. Parken är stor och här finns både fina planteringar, vackra byggnader, stora grönområden och ett zoo.

Parc Ciudadella Barcelona

12. Marknaden Els Encants Vells

Ett Barcelonabesök är inte komplett förrän du besökt Barcelonas äldsta marknad Els Encants Vells. Det är verkligen en riktigt stor marknad med ett roligt utbud av antikviteter, kläder, konst, prylar – både nya och gamla. Ta tunnelbanan L2 till hållplats Encants Vells. Öppet mån, ons, fre och lör mellan 9-20. Det kan bli varmt mitt på dagen när solen står på så var här tidigt!

Marknad Barcelona

Boka flyg + hotell till Barcelona

Boka flyg till Barcelona

Boka hotell i Barcelona

Boka weekend till Barcelona

Boka upplevelser i Barcelona

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.