Cefalu – En siciliansk fiskeby i mytologins fotspår

Idag har vi en gästbloggare som bor på Sicilien. Hennes blogg heter Living in Siciily och du hittar den här. Så här presenterar Johanna sig själv:

Buongiorno, jag heter Johanna Sofia Siljehagen och är egen företagare på Sicilien inom ekologisk export i hela Europa. Jag flyttade till Sicilien själv februari 2009. Tanken var att stanna ett år för personlig utveckling, men har blivit över sju år. Sicilianarna säger att jag nog varit viking här i mitt tidigare liv då jag känner mig rotad på ön. Dagarna fylls med olika projekt och många långa vinluncher. Här är takten inte lika snabb som i Sverige, man njuter av livet under tiden man skapar. Välkommen!

Smala gränder i Cefalu på Sicilien

Cefalù är en av de mest omtalade semesterorterna på Sicilien. En mysig gammaldags siciliansk fiskeby där tiden stått still och färsk fisk tas in på land av de lokala fiskarna i sina färgglada träbåtar. I Cefalù finner du inte bara medelhavets kök, utan även kultur och historia smakfullt inbyggd i små stänga gränder och mosaiktrappor.

Vackra trappor i Cefalu på Sicilien
Till och med trapporna är vackert dekorerade i Cefalù.

Den perfekta dagen börjar med en frukost vid Cefalùs strand, för att sedan vandra till Il Duomo som är huvudkyrkan i byn, byggd i arabisk-normandisk stil. Stanna för en lunch vid katedralen.

Katedralen i Cefalu på Sicilien

Vandra sedan upp till berget precis bakom för att besöka ett stycke grekisk mytologi och platsen för den normandiska övertagandet år 1061. Som bonus står du vid en av de vackraste utsiktsplatserna. Tillbaka igen för en tidig middag på La Galleria som serverar egenkomponerade rätter, mer sicilianskt kan det inte bli. Därefter passar det bra att hyra plats på en segelbåt för att njuta av solnedgången vid en av de vackraste kusterna på Sicilien.

Strand

Cefalus strand var tidigare öppen för fordonstrafik, men har idag fyllts upp med mysiga restauranger och vinbarer. Bara här kan man spendera en hel kväll med god mat och vin för att observera det hektiska sicilianska vardagslivet som är som en realityserie i sig. Passa på att inhandla färsk frukt från se små mopedbilarna som står vid varje hörn. Allt är lokalodlat då allt växer på Sicilien. Tänk på att sicilianare ofta äter efter säsong och restaurangernas menyer kan också ändras därefter.

Mat

Missa inte heller kvarlämningarna efter normandiska slottet och museet. Området har passerats av all dess folkslag, men största efterlämningarna har lämnats av greker, araber och normander. Från Cefalù har du också goda tågförbindelser till Palermo, som är Siciliens huvudstad.

Gator 1
Ännu en mysig gata i Cefalù.

Ska du till Cefalù så satsa på god mat och goda viner samt historiska sevärdheter. Godast mat får du om kocken får fria händer. Bäst tid att åka till Cefalù är mitten av april till mitten av juli samt september till mitten av November. Bäst bor du i gamla staden där du har allt inom gångavstånd.

Vi tackar Johanna för tipsen från Cefalù och ser fram emot nästa inlägg då vi ska åka ”Sicilien runt”!

6 Responses to Cefalu – En siciliansk fiskeby i mytologins fotspår
 1. Cathinka Svara

  Perfekt timing! Åker till Cefalu i juni, nu längtar jag ännu mer.

  • Hallins reseblogg Svara

   Cathinka: Så bra och det ser ju alldeles underbart ut! Johanna är kontaktad för din andra fråga och jag har bett henne återkomma!

 2. Cathinka Svara

  Förresten Johanna, har du tips på vandringsleder i närheten av Cefalu?
  Och trevliga gårdar man kan besöka för att se tillverkning och kanske handla (vin, ost…)
  Mvh Tinka

  • Hallins reseblogg Svara

   Cathinka: Nu har jag fått tips av Johanna om att vandra i Madonie bergen som ska ligga nära. För vinproduktion tipsar Johanna om Salinunte området.

 3. […] en vecka sedan gästade Johanna oss här i bloggen och berättade mer om den populära staden Cefal... blogg.resia.se/2016/04/17/en-vecka-pa-vastra-sicilien-med-bil-har-ar-tipsen-for-dig

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.