10 saker att se och göra i Venedig

Karnivalmask

(Uppdaterad 191021) Att resa till Venedig är som att besöka en sagostad. Man undrar ibland om det är på riktigt eller om det är en filmkuliss. Det är smått otroligt hur staden är byggd på miljontals pålar och små öar som binds samman av små broar. Visserligen har Venedig många kända sevärdheter som vi skriver om här och som man naturligtvis måste se. Men det absolut bästa med Venedig är att gå bortom turiststråken om upptäcka små gränder dit inte andra hittar. Dessutom är prisnivån en helt annan när man letar sig bort en liten bit. 

1. Canal Grande

canal grande i venedig

Canal Grande är cirka 4 kilometer lång och är den stora huvudleden som går genom hela Venedig. Att bara titta på den trafik som rör sig här är fantastiskt. Istället för bilar så är det förstås båtar. Om du vill ta dig fram i Venedig så tar du gärna vattenbussarna, eller vaporetti som de kallas här. Annars trafikeras den stora gatan av båtar för sophämtning, poliser, ambulanser, brandkår. Ja, båt är helt enkelt det sättet man tar sig fram på här!

2. Rialtobron

rialtobron_venedig

När du står på Rialtobron så får du en bra vy över Ganal Grande. Det är en av de mest kända sevärdheterna i Venedig. Den första bron som byggdes var i trä och byggdes redan på 1100-talet. Bron som står kvar än idag byggdes i slutet på 1500-talet och är i sten. Bron är 48 meter lång och uppe på bron finns flera butiker som säljer souvenirer och annat.

3. Markusplatsen

markusplatsen_venedig

Ja, ett besök i Venedig kan knappast kännas komplett utan ett besök på den vackra Markusplatsen med den vackra Markuskyrkan. Torget är känt som Europas vackraste ”vardagsrum” med sina ståtliga byggnader som omgärdar torget. Duvorna, som är populära att mata, finns där. Likaså de exklusiva serveringarna. Härligt att slå sig ner för att njuta av folklivet, men var beredd, här är det dyrt!

4. Markuskyrkan och Klocktornet Kampanilen

markuskyrkan_venedig

Markuskyrkan som till en början var byggd i bysantinsk stil  har genom åren byggts till och numera  är en mix av olika stilar. Markuskyrkan med sitt vackra läge är en av världens mest kända kyrkor. Kyrkan har många tinnar, torn och vackra kupoler. Den är rikt utsmyckad med guld och vackra föremål. Ta trappstegen upp och få en fin vy över Markusplatsen.

Klocktornet Kampanilen är nästan 100 meter högt. Det byggdes på 1500-talet och har varit både vakttorn, fyr och tortyrkammare. Tornet rasade 1902 men byggdes snabbt upp igen i samma stil och höjd. I tornet finns en hiss med vilken du kan åka upp till toppen.

5. Dogepalatset och Suckarnas bro

Dogepalatset i Venedig

Intill Markuskyrkan ligger det imponerande Dogepalatset som även den har en blandning av stilar i takt med att det byggts till. Fasaden är oerhört vacker i ljus sten och valvbågar. Palatset byggdes till de doger som styrde över Venedig. Inne i palatset är det många vackra rum som är ordentligt utsmyckade med guld och målningar.

I palatset hittar du den omtalade Suckarnas bro som går till palatset fängelsehålor vilka man också kan besöka.

Suckarnas bro Venedig

6. Rialtomarknaden

Rialtomarknaden Venedig

Missa inte att besöka Rialtomarknaden som startade redan på 1000-talet. Efter att du gått över Rialtobron så följ Canal Grande 3-400 meter. Eller så tar du färjan, där man får stå upp och som kallas för traghetto-färjan, som har hållplats här. Här blandas mängder av varor. Vill du ta del av frukt & grönsaks- samt fiskmarknaden så ska du vara här tidigt då den stänger vid 13-tiden.

7. Åka gondol

Gondol i Venedig

Gondoler har funnits i Venedig sedan 1000-talet och det var vanligt att familjerna hade sina egna för att kunna ta sig fram innan man byggde dagens broar. Visst är det kanske en aning turistigt. Men vad gör väl det. För visst är det härligt att sätta sig ner och låta gondoljären sakta ta dig framåt på mindre och större kanaler. Förboka gondoltur här

8. Köpa muranoglas på Murano

Murano glas Venedig

Ta en båttur till ön Murano som är känd för sina glasblåsare. Besök glasmuseet för att få veta mer om glasets historia som sträcker sig från 1500-talet. Här finns flera glashyttor där du både får se hur glaset tillverkas men också en hel del till försäljning. Även i Venedig finns en hel del butiker som säljer det berömda muranoglaset. Murano är dock en mysig ö att besöka med små gränder, kanaler och butiker.

9. Skåla med en Aperol Spritzer

Skåla i Aperol spritzer

Den orangefärgade drinken som även blivit omåttlig populär här i Sverige. I Venedig och Italien tar man gärna en skvätt bubbelvatten i drinken som består av Prosecco (eller vitt vin) och Aperol samt gärna en skiva apelsin och is. Väldigt läskande och god!

10. Åk till grannön Lido

Solstolar Lidostranden

Kanske du har varit i Venedig några dagar och är sugen på sol och bad. Gör då som venetianarna och ta båten (nr 1, 5, 6 och 14) till den långa och välskötta Lidostranden. Under förra seklet var Lido en av Europas mest populära badorter som lockade jetset-folket. Det vittnar gamla art déco-villor och hotell om. Ta en dag och njut av atmosfären!

Boka flyg och hotell till Venedig

Boka flyg till Venedig

Boka hotell i Venedig

Boka weekend till Venedig

Boka upplevelser i Venedig

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.