Prisvärda weekendresor

Svarade precis på en kommentar angående trendspaningen jag postade häromdagen om att många känner ångest direkt efter att man kommit hem från sin resa och botar detta genom att boka en ny. Dryden har till och med bloggat om detta här och resenörd, som vi många är, så känner han ingen ångest eftersom han redan har bokat in sin nästa resa innan han åker på resan.

Det som ofta gör att vi har svårt att hitta den rätta resan är att ekonomin sätter gränser. Därför vill jag passa på att berätta mer om prisvärda weekendresor som gör att man eventuellt kan åka på ännu fler resor. Så häng med på en ”budgetresa” som verkligen inte har någon mer budget över sig än att prisnivån är låg, både för att resa dit men också att det är billigt att semestra där.

Andra budgettips kan vara att boka resan i god tid, ofta är det enklare att hitta billiga flygbiljetter om man bokar långt före avresan. Det är också bra att inte välja högsäsong, storstäder i jan-mars är ofta billigare att resa till. Det kan också bli billigare att boka flyg och hotell på samma biljett för att ”komma åt” flygbolagens billigare paketpriser.

Krakow

Rynek Glowny torget i Krakow

För några veckor sedan var jag i Krakow med man och vuxna barn. Vi stannade i fyra nätter och totalt gjorde vi av med 12.000:- på både flyg, hotell, mat och utflykter. Helt otroligt. Krakow är en underbart vacker stad med en charmig bebyggelse i gamla stan. Bara att slå sig ner på torget Rynek Glowny och betrakta folk och lyssna på trumpetaren som varje hel timme blåser en trudelutt från toppen av den magnifika Mariakyrkan är underbart. Torget är faktiskt Europas största och i mitten står de vackra Klädeshallarna. Andra sevärdheter är slottet Wawel där kung Sigismund ligger begraven och de vackert slitna judiska kvarteren Kazimierz. Strax utanför ligger Schindlers fabrik som man gjort om till ett mycket fint museum. Utflykter längre bort är den magiska saltgruvan i Wieliczka eller det viktiga Auschwitz. Här kan du läsa mer om Krakow.

Boka din weekendresa till Krakow här.

Riga

Torget i Riga

Kanske du har varit Tallinn (som visserligen också är en billig stad att resa till) men är sugen på något nytt. Res till Riga och upplev pampiga byggnader och småstadscharm i ett. Stadens kärna är Livutorget där stadens mest fotograferade hus står, S:t Peterskyrkan och Svarthuvudenas hus. Om du beger dig utanför gamla stan så ska du lyfta blicken och titta på alla vackra jugendhus som är rikt utsmyckade. Riga erbjuder en hel del shopping så missa inte den stora centralmarknaden som är inhyst i en stor gammal hangar. Strax utanför ligger Jurmala som är en härlig badort. Läs mer om Riga här.

Boka din weekendresa till Riga här.

Prag

gamla stadens torg i Prag

Prag är kanske inte riktigt lika billigt som det en gång var. Men om du väljer restauranger en bit utanför turiststråken så kommer du betydligt billigare undan. Prag är som en sagostad som man bara kan vandra omkring i. Kärnan i gamla stan är det stora torget med flera kända byggnader, bl a Týnkyrkan med sina dubbla torn och det astronomiska uret som varje hel timme visar ett klockspel. Karlsbron förstås som går över till ”lillsidan” och slottet som faktiskt är Europas största. Jag var i Prag i december och här kan du läsa mitt inlägg om sevärdheter. Något jag älskar med storstäderna i Östeuropa är alla kaféer där man dricker kaffe och äter bakelse som man gjorde förr. Under mitt besök hann jag med att besöka inte mindre än tre stycken och fick en klar favorit. Läs om Prags kaféer här. I Prag rekommenderar jag att se en föreställning då dessa håller mycket hög klass. Läs mer här. 

Boka din weekendresa till Prag här.

Berlin

TV-tornet och vy Berlin

Berlin är kanske inte en av Europas allra billigaste städer att semestra i men prisnivån är förvånansvärt låg på restauranger och annat. Det finns ett stort utbud av hotell och flygresan är relativt kort vilket gör att priserna hålls nere. Berlin kanske inte behöver någon närmare presentation då det finns många kända landmärken men uppdatera dig gärna i inlägget jag skrev häromdagen, 12 saker att göra i Berlin.

Boka din weekendresa till Berlin här.

Warszawa

Torget i gamla stan Warszawa

Ännu en stad i Polen som är perfekt för en weekendresa. Här finns många bra 5-stjärniga hotell så om du vill lyxa till det kan man gärna unna sig detta här. Warszawa blev ju jämnat med marken efter andra världskriget. Av det syns inte ett spår idag. Med varsam hand har man byggt upp staden. Gamla stan har man byggt efter fotografier så att det ska se exakt ut som det gjorde före kriget. Här är mysigt att promenera. Den gamla stan står i stark kontrast till alla moderna byggnader. För i Warszawa byggs det enormt mycket och det märks att ekonomin börjar bli riktigt stark. Tillsammans med pampiga byggnader, shoppingcenter (kedjorna ligger ungefär 20% under priserna mot Sverige), många bra och intressanta museer erbjuder staden en hel del vackra parker för avkoppling. Här kan du läsa mer om Warszawa. 

Boka din weekendresa till Warszawa här.

Jag hoppas att du har fått lite inspiration att dra iväg på en prisvärd weekend som inte behöver göra alltför stort hål i plånboken och ge utrymme för fler resor. Har du kanske andra förslag på prisvärda weekendresor?

 

10 Responses to Prisvärda weekendresor
 1. Resfredag/Annika Svara

  Men vad kul, jag och Lisa spelade precis in nästa avsnitt av Att resa-podden som handlar om just weekendresor. Flera av städerna ovan finns med bland våra tips/spaningar. Jag är själv extremt sugen på att åka till Krakow snart.

  • Hallins reseblogg Svara

   Annika: Men så kul, måste lyssna! Krakow är härligt men bäst är att åka dit när det är lite varmare tycker jag, april-juni eller sept-oktober. Så vackert!

 2. Anders Svara

  Plus ett på Warszawa, vilken härlig stad det är! Det är så coolt att man lyckats bygga upp staden så fint efter kriget.

  • Hallins reseblogg Svara

   Anders: Det är det verkligen!! Gillar att det känns gammalt i gamla stan och de moderna byggnaderna som blandas.

 3. Helena Svara

  Jag besökte Prag och Krakow under förra hösten och imorgon bär det av mot Riga. Kommer även att åka till Krakow och Warszawa i april. Ser fram emot att få upptäcka dessa städer!

  • Hallins reseblogg Svara

   Helena: Åh, det är underbara städer alla fyra. En sak jag gillar mycket med de östeuropeiska storstäderna är att gå på café. Vår cafékultur har ju helt förändrats och jag tycker så mycket om det här lite ”gammaldagsa”. Gillar också de pampiga men lite slitna husen. Det är en speciell atmosfär. Hoppas du får riktigt härligt på alla dina resor!

 4. Linda Svara

  Kul läsning, min erfarenheter av weekends är att det går att göra rätt billiga. Det som kostar är egentligen är flyg, boende och mat och där går ju allt att förutspå och välja efter plånbok. Det som är tacksamt med storstäder är ju att det lätt går att fördriva tre dagar med att bara vandra omkring och titta på allt och det är ju gratis!

  • Hallins reseblogg Svara

   Linda: Så kul att du gillade det! Visst är det så och det är nästan det allra bästa tycker jag. Att bara strosa runt och se på vardagslivet och upptäcka på egen hand.

 5. Ann Klismo Svara

  Jag har varit i alla städerna och Krakow är min absoluta favorit! Fortfarande billig i jämförelse med andra städer och med en oerhört charmig stadskärna. Lagom långa gångavstånd inom stan, nytt blandat med gammalt. Måste nog prova Warszawa igen – vi bilade för många år sen i Polen och tyckte då att det var en alldeles för modern stad. Det regnade och stan inbjöd oss inte den dan – måste ge den en ny chans! Tack för tipsen!

  • Hallins reseblogg Svara

   Ann Klismo: Håller med dig om att Krakow är favoriten men jag blev ändå överraskad av Warszawa. Tycker absolut att du ska ge det en chans!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.