Att göra i Krakow

Mysig gata i Krakow

Det sägs att Krakow är Europas vackraste stad. Vi är benägna att hålla med. Torget Rynek Glowny är otroligt vackert och att bara slå sig ner och ”ta in” atmosfären är en hel resa i sig. Dessutom är Krakow väldigt prisvärt, vare sig det gäller att äta eller betala entréer eller gå på konserter. Här berättar vi mer vad det finns att göra i Krakow. 

Gamla stan och torget Rynek Glowny

Hela gamla stan omgärdas av en grönskade park, Planty. Ta ett varv och njut av blommande träd och buskar. Ta gärna ingången till gamla stan genom det gamla fortet Barbican som var en av ingångarna genom stadsmuren. Husen i gamla stan är byggda på 1500-talet och man kan verkligen känna historiens vingslag när man promenerar runt. Avstånden är inte långa i Krakow så ett par sköna skor räcker långt! För promenera, det vill man mer än gärna när man är i Krakow! 

Härliga uteserveringar framför Mariakyrkan i Krakow
Fullt av folk på torget. Mariakyrkan längst bak i bild. 

Gamla stans hjärta är torget Rynek Glowny som faktiskt är Europas största. Under varmare månader så är det alltid fullt av folk och något som händer. De gamla vagnarna som dras av utsmyckade hästar ger känslan av att vara tillbaka på medeltiden. Mitt på torget står Klädeshallarna som byggdes på 1400-talet. Då var det stor kommers med handlarna som köpte och sålde varor. Idag säljs här souvenirer som är typiska för landet.

Klädeshallarna står mitt på torget. Krakow
Klädeshallarna står mitt på torget.

På torget står också den vackra Mariakyrkan. Missa inte att lösa biljett och gå in för den är häpnadsväckande vacker. Varje hel timme brukar det samlas en grupp människor för att lyssna på trumpetaren som öppnar ett litet fönster i kyrktornet och spelar en liten kort melodi som avbryts hastigt för att hedra en trumpetaren som på 1200-talet blev skjuten när han spelade melodin i samband att staden blev anfallen av Mongolerna.

Slottet Wawel

Slottet Wawel Krakow

Promenera i riktning mot floden Wisla och kullen där slottet Wawel står. Stanna till vid den vackra kyrkan St.Peter och St.Paul. Här ordnar man klassiska konserter varje dag. Till ett lågt pris kan du njuta av Bach, Vivaldi mm.

När vi lämnat gamla stan så ser vi på höjden slottet Wawel som började byggas redan på 1300-talet. Det är en liten promenad dit upp men det är absolut en viktig sevärdhet. Det är gratis att gå runt på utsidan av byggnaderna och slottsgården. Vill du gå in till de olika byggnaderna så måste man lösa entré. Det gör du i den röda tegelbyggnaden till höger precis när du ser slottet framför dig. Wawelkatedralen är en begravningsplats för gamla kungar. Bland annat kan man se den svenske kungen Johan III:s son Kung Sigismund grav som är lika rikt utsmyckad som alla andra gravar.

Kazimierz – de judiska kvarteren

Inte fullt lika välordnat och renoverat är det i de judiska kvarteren – Kazimierz. Men här är oerhört charmigt och pittoreskt. Roligt att promenera runt och titta in i de härliga små butikerna. Ett perfekt ställe att äta lunch på är torget Lewkowa där utbudet är stort på judiska restauranger. I området finns också flera synagogor att besöka. Kanske känner du igen en hel del scener från filmen Schindlers list som spelades in här. Det går nästan inte att åka till Krakow utan att föreställa sig hur fruktansvärt livet måste ha sett ut för judarna under andra världskriget.

Uteserveringar i Judiska kvarteren, Krakow

Schindlers fabrik

Schindlers fabrik, Krakow

En liten bit bort, cirka 20 minuters promenad, finns byggnaden kvar. Dock finns inget kvar av själva fabriken istället har man byggt upp ett fantastiskt museum i ”kontorsdelen” med många föremål. Man får verkligen en riktigt bra inblick i hur livet före, under och efter kriget gestaltade sig. Rekommenderar verkligen ett besök hit. Men var här i god tid, gärna när de öppnar, för museet kan endast ta emot ett visst antal besökare åt gången.

Hjälmar och gasmasker, Schindlers fabrik, Krakow

Oskar Schindlers Enamel Factory
Lipowa St.
Öppettider: mån, 10-14, tis-sön, 9-17.
Entré: 10PLN, det går bra att beställa biljetter på nätet för snabbare entré

Utflykter

Många som åker till Krakow besöker gärna den fantastiska saltgruvan i Wieliczka. Ta de 400 trappstegen ner under marken och se en helt annan värld öppna sig. Gruvan är enorm med 10 schakt där det nedersta ligger på 327 meters djup. Vandringen går genom flertalet gångar och på flera ställen öppnar stora salar upp sig som är rikt utsmyckade med kristallkronor och skulpturer. Allt bevaras tack vara saltet i gruvan. Saltgruvan i Wieliczka är Polens största sevärdhet med flest besökare.

Fantastiska saltgruvan i Wieliczka

En annan väldigt jobbig men viktig utflykt går till Auschwitz och Birkenau som ligger cirka en timmes resa bort.

Boka flyg och hotell till Krakow

Boka flyg till Krakow

Boka hotell i Krakow

Boka weekend till Krakow

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.