Att göra i Dubrovnik

Dubrovnik är en förtjusande stad med ett otroligt läge med de gröna bergen bakom och det turkosa havet framför. Antingen stannar du i Dubrovnik och njuter eller så tar du dig ut på små utflykter till kringliggande vackra platser. I Dubrovnik finns mycket att se och göra.

Utsikt över Dubrovnik

Stadsmuren

Människor framför stadsmuren i Dubrovnik

Den mest omtalade sevärdheten i Dubrovnik är en den medeltida stadsmuren. Den är oerhört väl bevarad och imponerande med sina 2 kilometer två kilometer i längd och på sina högsta ställen 25 meter och på de bredaste 6 meter. Du kan gå runt hela stadsmuren och det finns tre uppgångar där du måste betala entré som kostar 30 kuna.

Gågatan Stradun
När du passerat stadsmuren så kommer du direkt in på den stora gågatan Stradrun. Här är så vackert så blicken far omkring, dels till det blanka marmorbeläggningen men också till gatlyktorna och de gröna fönsterluckorna som är enhetligt målade i samma gröna nyans. Här kan du strosa gatan upp och ner eller slå dig ner på någon av alla uteserveringar. Vi rekommenderar också att slinka in på en av alla smala gränder som gränsar till gågatan. Här kan du uppleva Dubrovnik ”på riktigt”!

Människor på gågatan i Dubrovnik

Fontänerna
I båda änder av Stradun finns fontäner som tidigare var stadens vattentäkter. Strax innanför den västra entrén hittar du Onofrios stora fontän där man också kunde tvätta sig. I andra änden av gatan hittar du Onofrios lilla fontän.

Onofrios fontän Dubrovnik

Franciskanklostret

Fransiscanklostret Dubrovnic

Till vänster när du kommer in genom den västra entrén, Pileporten, ligger Franciskanklostret som byggdes på 1300-talet. Gå in på klostret och känn stillheten. Promenera i den lummiga trädgården med en vacker balustrad och titta på museets föremål, bl a Dubrovnikmålningen där du får en bra bild av hur Dubrovnik såg ut innan både jordbävning och belägringen. I biblioteket kan du titta på historiska handskrifter. Missa absolut inte apoteket som är bland det äldsta i Europa som fortfarande är i bruk. Här har man mängder av mediciner och föremål från 1400-talet när apoteket startades.

Rektorspalatset
En sevärdhet du inte får missa är det ståtliga Rektorspalatset som byggdes till rektorn som var regeringens överhuvud på 1400-talet. Dock har det ursprungliga palatset fått byggas om efter jordbävningar och annan förstörelse. Här finns mycket föremål att titta på och man får en inblick i hur de mest välbärgade levde under den här tiden. I källaren finns de mörka och fuktiga fängelsehålorna. Entré kostar 20 kuna, knappt 30:-!

Rektorspalatset, Dubrovnik, Kroatien

War Photo Limited
Ett ganska nyöppnat museum som visar krigsbilder som journalisterna har tagit. Man visar bilder utan att ta ställning trots att det ligger i Kroatien. Museet ska utbilda och försöka öka förståelsen för vad folket i det forna Jugoslavien har gått igenom. entré kostar 40 kuna.

Hamn och bad
Vid porten på den östra sidan ligger den gamla hamnen. Det är härifrån båtarna till intilliggande öar går. Förr var här fullt av liv med fiskebåtar och fraktbåtar som levererade varor. Hamnen är vackert inringad av fästningarna Revelin och S:t Johannes. Här finns ett par restauranger med fina uteserveringar.

Strand i Dubrovnik

Om du vill bada i Dubrovnik så ligger det en liten strand strax innan Pileporten, i andra riktningen ligger en strand precis utanför gamla stan som kallas Banjistranden.

Utflykter, båtturer
Trots att man gärna stannar i Dubrovnik så är det trevligt att se sig omkring. Är du sugen på en dag med sol och bad så tar du en kort båttur till den intilliggande ön Koločep där det finns en härlig strand som inte brukar vara allt för överbefolkad.

På ön Korčula som ligger som ligger drygt en timmes båtresa bort sägs det att Marco Polo föddes. Det är en oerhört vacker stad med stadsmur och vackra byggnader med röda tegeltak. Andra öar som ligger ytterligare en båtresa bort är Hvar och Brac.

Ön Korčula. 
Vackert på ön Korčula. 

Om du vill hålla dig på land så kan vi rekommendera en biltur söderut på cirka 7 mil till Montenegro och den väldigt charmiga staden Kotor.

Vy över Kotor Montenegro

Att äta
Maten i Dubrovnik och Kroatien är ganska lik den italienska och här finns många motsvarigheter. T ex den goda lufttorkade skinkan Prsut och fårosten från ön Pag. Annars äter man mycket fisk och skaldjur som gärna grillas.

Köpa med sig
Är det något man ska köpa med sig så är det lavendel i alla former; torkad, små doftkuddar, olja mm. Annars rekommenderar jag att köpa olivolja från torget direkt från handlarna som gör sin egna gudomligt goda olivolja.

Boka flyg+hotell till Dubrovnik

Boka flyg till Dubrovnik

Boka hotell i Dubrovnik

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.