8 saker att göra i Aten

Akropolisklippan i Aten

När man pratar om Grekland så tänker man oftast på de härliga öarna med sina vitkalkade hus med blå detaljer, tavernor och stränder med sol och bad. Men missa inte ett besök i huvudstaden Aten. Följ med på 8 saker att göra i Aten. 

1.Akropolis

Akropolisklippan Aten

 

Akropolisklippan är definitivt den mest kända sevärdheten i Aten. Fram till för några år sedan var det mesta i oordning här och man kunde ströva planlöst omkring. Men inför OS i Aten rustades det mesta i staden upp. Flera av lämningarna har också lämnats tillbaka från andra museer i världen. Det är fantastiskt att tänka sig att byggnaderna som är uppförda i marmor är byggda redan 400 år f.Kr. Ett av de största templen är Parthenon som var tillägnat Athena som stod staty i guld och elfenben.

Missa inte att besöka Nya Akropolismuseet där man samlat lämningar från tiden Akropolis byggdes.

2. Agoran

Agoran Aten

Hefaistotemplet som är det bäst bevarade templet i Aten
Hefaistotemplet som är det bäst bevarade templet i Aten. 

Strax nedanför Akropolis ligger Agoran som tidigare var en stor marknadsplats och som uppfördes cirka 500 år f.Kr. Den är tyvärr inte så väl bevarad men stanna upp och dröm dig bort hur det såg ut när det var en livlig plats med handel och där kända filosofer höll hov. På platsen står det bäst bevarade templet i Grekland, Hefaistotemplet som byggdes åt gudarna Hefaistos och Athena.

3. Zeustemplet

Zeustemplet i Aten

Zeustemplet är en imponerande plats som var tillägnat den allra största guden. Templet började byggas kring 500 år f.Kr men färdigställdes inte förrän 100 år e.Kr. Kring templet finns det mycket att titta på, bl a romerska baden där golvet är av färgad mosaik och lämningar efter bostäder där man tror att arbetarna som byggde templet bodde.

4. Arkeologiska Nationalmuseet

Även om du inte är en ”museityp” så kommer du förundras när du besöker det här museet som är ett av världens mest intressanta museer med ovärderliga föremål från flera tusen år bakåt i tiden.
Museet har öppet 13-20 på måndagar och 9-16 övriga dagar, entrén kostar 7 euro.

5. Plaka

Människor i trappa. Plaka gamla stan i Aten

Monastiraki marknad i Aten
I Monastiraki finns både inomhus- och utomhusmarknad.

Visst finns det mysiga områden i Aten och Plaka hör till de allra charmigaste. Små vindlande gränder som är uppförda på medeltiden. Här varvas små butiker med tavernor och nattklubbar.  Intill ligger Monastiraki  där det finns en stor marknadsplats där det säljs massor av saker, både för turister men också för lokalbefolkning

6. Lykavittóskullen

Lykavittóskullen i Aten

När du står på Akropolisklippan så ser du långt bort en grön kulle med en kyrka på toppen. Den brukar väcka nyfikenhet och det är verkligen en liten oas i Aten. Upp till toppen kan du ta linbanan för att promenera ner. Intill kyrkan ligger en utomhusteater som brukar ha föreställningar och konserter samt en restaurang. Slå dig ner och beundra utsikten från toppen.

7. Syntagmatorget

Vakter på Syntagmatorget i Aten

Atens mest kända torg som är centrum för det moderna Aten. Här liggr den okände soldatens garv som vaktas av soldater, evzone som är klädda i traditionella uniformer med tofsprydda skor. Vaktombyte sker varje timme men om du är i Aten en söndag så ska du gå hit klockan 11.00 för att vara med om ”det stora vaktombytet” som ackompanjeras av en stor orkester.

8. Sol och bad


HUs i Hydra Grekland AtenPå ön Hydra utanför Aten finns det inga bilar. Hyr cykel och ta dig runt!

Visst är Aten härligt men det är också en utgångspunkt för många båtluffare som tar sig till Pireus där båtarna ligger uppradade redo att ta dig ut till Greklands alla tusentals öar, större och mindre. Öar som ligger nära är Hydra och Eagina som båda är otroligt mysiga. Har du möjlighet så stanna en natt! Vill du har mer jetset så ligger Atens Riviera inom räckhåll med glassiga Glyfada och lugnare Varkiza och Vouliagmeni.

Boka flyg och hotell till Aten

Boka flyg till Aten

Boka hotell i Aten

Boka weekend till Aten

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.