Julmarknader i Prag

Jag har precis kommit hem från ett underbart vackert Prag. Prag är alltid härligt men så här i jultid så är allt lite extra vackert.

prag-above_
Vy över torget i gamla stan.

Att vandra runt i Prag är som att ta sig tillbaka till medeltiden. Hus och byggnader är väldigt fint bevarade och gamla stan med sina torg och gränder otroligt mysiga. Avstånden är korta så man går mer än gärna vilse bland gatorna och hittar till nya gränder där det finns butiker, barer, caféer och restauranger.

I gamla stan i Prag finns alltid en permanent marknad på gatan Havelska Str. Där ligger Havelske Trziste (Havel’s Market) med anor ända från 1200-talet.

Havelske-Trziste_Havels-Market_

Julmarknad på torget i gamla stan

Under julen så förvandlas dock hela torget i gamla stan till en enda stor marknadsplats som pågår mellan 26/11-1/1 dagligen mellan 10-22. Platsen är mäktig i vanliga fall men med alla juldekorationer så är det verkligen något extra. Julgranen som i år har fraktats från Česká Lípa i norra Prag är väldigt ståtlig och glittrar alldeles fantastiskt då den tänds 17.00 varje dag.

julgran_torget_prag_

Förutom att köpa tjeckiskt hantverk och delikatesser så finns det massor av bodar som säljer traditionell mat. Här är kryddstarka korvar och grytor. Varma chips och den riktigt smarriga specialiteten Trdelnik. Det är en kaka som rullas ut och sedan ringlas runt en ”kavel” och grillas över öppen eld. Kakan doppas i socker under sista minuten över grillen så att den blir extra knaprig. Sedan kan den doppas i kanel eller nötter. Riktigt god! Naturligtvis kan du dricka tjeckisk öl men så här på vintern är det många som föredrar svařené víno or svařák eller mulled wine som vi kanske bättre känner till.

julmarknad_prag_3_

julmarknad_prag_5_
Köp med dig tjeckiskt hantverk och godsaker. 

trdelnik_prag_
Lova mig att du provar den smarriga kakan Trdelnik som äts varm. 

Julmarknad på slottet

När du känner dig nöjd med ”storsidans” julmarknad så är det dags att gå över Karlsbron för att ta sig till slottet uppe på kullen.

karlsbron_prag_1_
Karlsbron med slottet som skymtar bortom gallret. 

Backen upp till slottet är brant men man går mer än gärna sakta, sakta på den vackra gatan Nerudova med de vackra och välbevarade husen.

nerudova_prag_

Slottet är faktiskt det största i världen och det är verkligen mäktigt. Julmarknaden intill den otroligt imponerande kyrkan St. Vitus Cathedral som ligger inne på slottsgården är inte alls lika stor som den vid torget i gamla stan. Men här finns en hel del hantverk och flera ställen där det säljs traditionell tjeckisk mat och dryck.

julmarknad_slottet_prag_

Nu är det ju naturligtvis inte bara julmarknaden du ska se när du besöker slottet. Passa på att titta in i kyrkan. Här finns också en hel del intressanta museer, fängelsehålor och små bodar med butiker. Längst ut får du en vacker utsikt över hela Prag.

Gå på julkonsert

Eftersom Prag inte är en så stor stad och det är många som vill resa hit kan man uppleva att det blir trångt runt torget och gränderna i gamla stan. I december så anordnas det julkonserter på flera tider varje dag i Klementinum som ligger intill Karlsbron. Jag köpte biljetter samma dag men du kan beställa biljetter här för att säkert få plats. Det är oerhört skönt att slå sig ner och njuta av vacker musik och komma från folklivet för en stund.

klementinum_prag
I Klementinum intill Karlsbron ordnas flera julkonserter. 

julkonsert_klementinum_prag_
Väldigt stämningsfullt och ett skönt avbrott i den vackra kyrkan. 

Åk skridskor

skridskor_prag

Under perioden 5/12-31/1 kan du åka skridskor mitt i hjärtat av gamla stan intill Havel’s Market på Ovocny trh. Att åka skridskor är gratis men det kostar 50czk att hyra skridskorna. Det är billigt, cirka 17:-, precis som det mesta i Prag. Boka andra resor till Europas julmarknader.

Gillar du Prag precis som jag? Håll utkik här i bloggen så kommer fler inlägg om sevärdheter, shopping och alla underbara kaféer som verkligen är värda ett eget inlägg!

Boka flyg och hotell till Prag

Boka flyg till Prag

Boka hotell i Prag

Boka weekend till Prag

Boka upplevelser i Prag

32 Responses to Julmarknader i Prag
 1. Anna, Travel on a Cloud Svara

  Vackra bilder och ett härligt inlägg som väcker många minnen! Jag och min familj firade jul i Prag förra året och detta har jag en miniserie om på min blogg. Snart kommer del tre om själva julafton! 🙂 Prag är verkligen en riktig sagostad som man gärna återvänder till.

  • Hallins reseblogg Svara

   Men så kul Anna. Det måste jag kika på. Prag är verkligen mysigt och precis som du skriver, man återvänder gärna!

 2. Anette Eriksson Svara

  Längtar dit när jag ser alla härliga bilder. Jag och några vänner var där för 3 år sedan i December. Det var verkligen magiskt 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Vad kul! Då fick du återuppleva minnen från resan igen!

 3. Kristina Carlsson Svara

  När jag var liten var jag i Prag med mina föräldrar som hade vänner som bodde där. Det var sommaren 1968.Vi fick låna en gammal tants lägenhet mitt i centrala stan. Själv var hon på sjukhus. Jag minns gamla stan, aprikoserna vi åt varje dag, puben som serverade svart öl där vi barn blev insmugglade, floden och Karlsbron. Så vackert!Vi promenerade där med farbror Raab. Den hösten blev Prag invaderat av ryssarna. Jag förstod inte varför, men tyckte det var sorgligt. Jag skulle så gärna vilja komma tillbaka så här 47 år senare.

  • Hallins reseblogg Svara

   Men vilken historia du berättar. Prag har verkligen haft en mörk historia. Det är så härligt idag när man reser dit att se hur de återhämtat sig och vilken fin och vacker stad det är.

 4. Christina Frisberg Svara

  Ojojoj!! Vad sugen jag blir nu på en liten resa 😉
  självklart nu när man inte kan ta ledigt från arbetet 🙂
  fina bilder som lockar till att ta fram resväskan direkt 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Så kul att du gillade bilderna och inlägget. Prag är så fint!

 5. Kent glysing Svara

  Har alltid tyckt att Prag har en underbar stats atmosfär med gamla fina hus men har aldrig varit där.

  • Hallins reseblogg Svara

   Det är verkligen en fin atmosfär i Prag. Kanske det är dags nu : )

 6. Yvonne Lundell Svara

  Att få uppleva Prag tillsammans med min man, bättre jag ej tänka mig kan.

  • Hallins reseblogg Svara

   : )

 7. Liz K Nilsson Svara

  Var i Prag 2003 och tyckte staden var minst sagt sagolik. Torget i gamla stan och husen där överlag var underbara. Blev förälskad i gränderna nere vid Kafkas hus och naturligtvis i Karlsbron både dag och natt. Prag är en fantastisk stad som jag gärna skulle återvända till.

  • Hallins reseblogg Svara

   Det är en sagolik stad som man gärna återvänder till!

 8. Siw Svara

  Har precis träffat min kärlek, 70 år, och skulle gärna vilja visa honom romantiska Praag i juletid.

  • Hallins reseblogg Svara

   Ja, vilken bra idé. Det hade han gillat!

 9. Robert Gahnfelt Svara

  Prag har länge varit med på min måste-besöka-lista. Läser om staden, suktar, ser You Tubefilmer och längtar ännu mer.
  Nu är det dags att dra, på riktigt!

  • Hallins reseblogg Svara

   Ja, det tycker jag. Du kommer inte bli besviken!

 10. Tarja Russo Svara

  Julmarknad i Prag lockar extra mycket nu, verkar hur mysigt som helst

  • Hallins reseblogg Svara

   Det är verkligen lite extra mysigt just nu!

 11. Ingela Svara

  Fantastiska bilder som får mig att vilja resa till Prag!

  • Hallins reseblogg Svara

   Vad kul! Jag hoppas det blir verklighet!

 12. irina L Svara

  Har varit i Prag för några år sedan. Oförglömligt upplevelse! Längtar dit igen och igen. Firar 60 år snart. kanske drömmen förverkligas?

  • Hallins reseblogg Svara

   Det är verkligen så med Prag. En känsla som man längtar tillbaka till!

 13. Dryden Svara

  Prag är vackert, nästan oavsett när känns det som! Vi fick en riktigt fin helg tidigare i höstas med vackra färger! Det här såg ju riktigt trevligt ut, julkänslor och allt!

 14. Hallins reseblogg Svara

  Jag tänkte på ditt underbara inlägg när jag gick runt i Prag… : ) Julen är en fin tid i Prag. Också!

 15. Malin Svara

  Härligt att få se bilder och läsa om Prag, jag var där i somras och längtar tillbaka! Ser jättemysigt ut att åka såhär på vintern och speciellt vid jul!

 16. Anitha Stenborg Svara

  Jag var där i augusti. Det är precis som du beskriver.Längtar tillbaka och du har nu givit fler tips.

 17. […] inte missat att jag har varit i Prag här under december. I bloggen har ni både kunnat ta del av Ju... blogg.resia.se/2015/12/20/vinn-weekendresa-till-prag-med-olvemarks
 18. […] kafé, läs mer om detta här. Julen närmar sig och i Prag ordnas flera julmarknader som du kan lä... blogg.resia.se/2016/09/30/drommigt-i-september
 19. […] till slutet av december. Förra året var jag i Prag där det firas jul på flera håll i staden. L... blogg.resia.se/2016/10/29/drommigt-i-oktober
 20. […] Prag är alltid mysigt men under julen gör man det extra trevligt med en stor julmarknad på det st... blogg.resia.se/2017/11/02/europas-11-basta-julmarknader

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.