Firar du internationella hattdagen?

Idag firar vi internationella hattdagen här i bloggen. Med litet huvud och inte särskilt långt hår klär jag verkligen inte i hatt. Tyvärr. Jag älskar att prova hattar men har aldrig burit någon. Tycker det är så snyggt på andra och önskar verkligen att jag vågade!

Eftersom det är internationella hattdagen så har jag roat mig med att titta på hur man bär hatt i andra länder och vilka traditioner man har.

USA – Stetsonhatten

Stetsonhatt USA

Stetsonhatten har verkligen blivit ett signum för USA sedan den började tillverkas av John B. Stetson 1865. Idag är man världens största hattillverkare och producerar mer än 3 miljoner hattar per år. I USA används hatten bland annat av flera poliskårer.

Storbritannien – Plommonstopp

kubb

Polis i hatt London

Kubben eller plommonstopp är en rund hatt med styv kulle som är typisk brittisk. Hatten började tillverkas i början på 1800-talet och användes ofta av män med yrken av högre rang tillsammans med kostym och rock. Den kunde också användas av betjänter och tjänstefolk. Idag används hatten av poliser i England. Hatten är tillverkad av ull och är alltid svart.

 

Nordafrika – Fez

fez

Fezen bärs av män i främst Nordafrika. Det är en cylinderformad hatt som oftast är röd och har en tofs hängande från toppen. I början av 1800-talet genomgick Sultan Mahmud II genomgripande reformer i det ottomanska riket och han beordrade alla sina civila tjänstemän att de skulle börja bära fez istället för turban. Detta för att skapa en trend så att man skulle undvika huvudbonader som visade på vilken rang man hade. Fezen blev början på moderniseringen av hela Främre Orienten.

Asien – Rishatt

Rishatt i Asien

Den populära rishatten används över hela Asien men på den sydöstra sidan med länder som Kina, Kambodja och VIetnam. Hattens form är för att skydda mot dels regn men också solens starka strålar under långa dagar på ris- och teplantage. Den knyts fast under hakan med ett siden- eller bomullsband.

Mexico – Sombrero

sombrero

Sombrero betyder skugga på spanska och det är just precis det som är anledningen till att hatten är så populär i Mexico. Med sina breda brätten ger den ordentligt med skugga på både huvud, nacke och axlar. Hatten började att bäras av mongoliska ryttare redan på 1300-talet. Hatten kan vara gjord av enklare bast eller i sammet och rikt dekorerade med band i olika färger och mycket guld.

Spanien – Sombrero Cordobés

Sombrero Cordobes Flamenco Spanien

Till skillnad mot i Mexico så heter sombreron i Spanien även Cordobés eftersom den ursprungligen kommer från Córdoba på 1700-talet och bärs i en stor del av Andalusien. Den tillhör en folkdräkt som ofta bärs av flemancodansare. Hatten kan ha olika storlekar både på konen och brättet. Den mest traditionella färgen är svart och populariteten ökade i slutet på 1900-talet.

Frankrike – baskern

Basker boule i Frankrike

Trots att bilden ovan är en vanlig syn i Frankrike så kommer den, precis som namnet säger, från Baskien i Spanien. Baskern var populär hos franska alpjägare och populariteten har hållit i sig. Baskern är också en väl använd huvudbonad för ett flertal militära uniformer.

Sydamerika – ”Bombins”

Peru "bombins" och stickade hattar i alpaca

I både Bolivia och Peru är de s.k ”bombins” väldigt populära hos kvinnorna. Hatten infördes i regionen av brittiska rallare på 1920-talet. Andra huvudbonader som är populära här är stickade mössor i alpacagarn.

Skottland – Tam o’ shanter

tam-o-shanter

Den traditionella hatten i Skottland är en s.k Tam o’ shanter som är en stickad mössa i ett stycke och som sedan filtas. På toppen är det en liten garnboll. Hatten började tillverkas i slutet av 1600-talet och var då i grå och bruka toner. När det blev mer vanligt med färg i början 1900-talet användes mer starka färger som rött, grönt och blått. Den finns också en kvinnlig variant som kallas ”tammy”.

Tyrolen – tyrolerhatt

Tyrolerhatt Österrike Tyskland

Tyrolerhatten är en sporthatt som används i regionen Tyrolen. Hatten är av filt, oftast grön, och är dekorerad med brätte och fjädrar samt gärna en vildsvinsborst. Den används vid både jakt och vandringar. Den tillhör även Tyrolens folkdräkt där den används av både kvinnor och män.

Hur ser ditt förhållande ut till hatt? Använder du?
Har du sett några roliga och ovanliga hattar när du har rest?

Betygsätt inlägget:
Kategori: Övrigt
Taggar:

3 Responses to Firar du internationella hattdagen?
 1. Jonny Kristiansson Svara

  Jag samlar på hattar och kepsar köper alltid någon huvudbonad från varje land jag varit i

  • Hallins reseblogg Svara

   Jonny Kristiansson: Åh, vilken rolig sak att samla på. Hur förvarar du dem? Hänger du dem på en vägg?

 2. Sarmad Altayy Svara

  Jag samlar på hattar och kepsar köper alltid någon huvudbonad från varje land jag varit i

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.