Intervju med flygvärdinnan Ulrika

 

Idag ska vi få träffa Ulrika Nyqvist som sedan 25 år tillbaka arbetar som flygvärdinna.

image9

Året var 1990 och vi var kollegor på Fritidsresor. Ulrika hade en längtan efter att få resa och se mer av världen. Hon bestämde sig för att söka till Transwede som flygbolaget hette då och blev antagen. Under den här perioden har flygbolaget bytt både namn och ägare och heter idag TUI Fly Nordic. Det är inte bara namnet som har bytts ut. När Ulrika började arbeta som flygvärdinna var uniformen betydligt mer dressad än vad den är idag.

ulrika_3
Ulrika i första uniformen från Transwede. 

Vilka egenskaper är bra om man vill jobba som cabin crew?
Det absolut viktigaste är att vara serviceinriktad och gilla att träffa människor. Man måste också kunna engelska flytande i tal och skrift. Dels är det många instruktioner på engelska och det årliga provet för säkerhet görs även det på engelska. TUI Fly Nordic har internationella ägare som gör att det ibland kan vara piloter som pratar engelska. Trots att vi flyger från Sverige händer det ibland att vi arbetar med våra finska kollegor där många inte kan svenska. Dessutom pratar vi ofta med cateringpersonal på orterna vi flyger till. Du måste också vara beredd på att vara borta en hel del. Jag valde att arbeta 75% och bara flyga korta flygningar över dagen när barnen var små. Det var först när min yngsta började skolan som jag började arbeta heltid och flyga längre med övernattningar som ibland kan sträcka sig till en hel vecka.

Cabin crew julafton
Var beredd på att jobba på helgdagar. Här med härliga kollegor på julafton!

 

Vad är det för krav för att jobba som cabin crew?
Du ska ha fyllt 21 år och ha godkända gymnasiebetyg. Du måste vara minst 163 cm beroende på att du måste nå upp till nödutrustningen uppe i taket. Du ska ha fullgod syn, med korrigering 1.0. Du söker på vår hemsida tuiflynordic.se och om du blir antagen så väntar en kurs på fyra veckor där du måste bli godkänd. Det finns inga krav uppåt i åldrarna, vi har flera som t om har jobbat till 67 år.

Vad finns det för möjligheter att avancera på TUI Fly Nordic?
Jag sökte själv jobbet som kabinchef för 10 år sedan. Det trivs jag bra med då jag har både personalansvar, kassaansvar och kontakten med cockpit under flygningen.

Vad föredrar du helst, långa eller korta flygningar?
Jag gillar mixen av att både flyga långt och kort. På långflygningar märker man att passagerarna är inställda på att sitta länge vilket skapar en harmoni. På de korta flygningarna flyger vi ofta med mindre plan och du får en annan kontakt med gästerna eftersom det bara är en mittgång.

image1
Övernattning på Sofitel på Krabi.

Trivs du med arbetet som flygvärdinna?
Det gör jag verkligen. Tycker om att mixa de korta flygningarna med de långa med övernattning där man får möjlighet att se flera spännande resmål. Jag gillar också den goda stämningen som vi har ombord. Jag har kollegor i alla åldrar och det är stimulerande att arbeta med olika personer vid varje flygning. Vi flyger ju charter så det är nästan uteslutande resenärer som ska åka på semester och det skapar alltid en härlig förväntan.

Är det något resmål som du tycker extra mycket om?
Jag har varit i Thailand säkert 40 gånger och jag älskar alltid att komma dit. Men jag måste ändå säga att jag blev oerhört förtjust i Mexico. Jag gillar ju USA och det var mycket där som påminde om det. Maten var supergod, hotellen riktigt fina och stränderna härliga.

image6
Skönt att få koppla av några dagar innan man flyger hem igen! 

Kan vi få dina bästa tips för att undvika jetlag?
Försök att alltid komma in i rätt tid på resmålet så fort som möjligt. VI landar ofta i Thailand på morgonen, då brukar jag sova max tre timmar direkt. Sedan är jag uppe och lägger mig i normal tid på kvällen. Dagen efter brukar det kännas som jag kommit in i rätt tid. Samma sak på vägen hem. Vi kommer oftast på eftermiddagen och då gäller det att hålla sig vaken tills man lägger sig i normal tid. Det är också viktigt att dricka mycket vatten under resan. Tänk också på att alkohol torkar ut.

Vilka tips vill du ge till dem som är flygrädda?
Berätta för oss direkt när du går ombord att du känner obehag för att flyga. Vi försöker då att ordna ett möte med piloten i cockpit innan avresa. Om det blir turbulens så försök tänka på att du är på en båt och att vågorna går lite extra högt. Det är precis på samma sätt uppe i luften men istället för vågor så är det luftströmmar som kan göra att det skumpar. Piloten försöker alltid att ändra kurs eller flyghöjd om detta inträffar så det brukar inte vara länge. Tänk också på att äta ordentligt innan du går ombord. Oron kan förstärkas på tom mage.

Dina bäst tips vid långflygningar:
– Ta med en tub handkräm för luften i kabinen brukar alltid bli lite extra torr.
– Använd alltid stödstrumpor för att undvika proppar. Finns enfärgade svarta på apoteket.
– Res på dig med jämna mellanrum och gå framåt tillbaka i kabinen.
– Ett par varma sockar kan vara skönt under nattflygningar.
– Tandborste och tandkräm kan kännas skönt och fräscht att ha med.
– Sovmask är bra om man har svårt att sova i ljuset.
– Drick mycket vatten, den torra luften torkar ut mer än man tror.
– Ta med en extra tröja ombord om du har varit i ett varmt land och ska flyga hem. Vi har samma temperatur åt båda håll men många upplever att det är kallt ombord på vägen hem när man har varit van vid värmen under ett par veckor.
– Packa inte för mycket i handbagaget. Det är dumt att bära för tungt när du enkelt kan checka in det mesta av ditt bagage.

Du har varit i Thailand över 40 gånger, vilka är dina bästa Thailandstips? 
Besättningen bor oftast i Patong så mina tips utgår därifrån.
– Drick de goda juicerna på gatan
– Gatustånden överlag är väldigt bra och jag äter gärna här. I synnerhet pannkakorna!
– Gå gärna bort från de största turiststråken där maten är fotograferade på utsidan av restaurangen och hitta mindre lokala ställen. Maten smakar så mycket bättre.
– Ta en taxi 20 minuter bort till en underbar strand, Liam Sing. Det är en liten bit att gå ner till den härliga stranden. Här finns små matställen men det är sällan mycket folk. Förr fanns här solstolar men det gör det inte längre så ta med egen handduk.

image7
Härligaste stranden, Liam Sang (dock utan solstolar numera)

– Jungceylon är en stor shoppinggalleria med ett torg i mitten. Här är shoppingen riktigt bra och jag köper gärna snygga skor och boots till bra priser. Här finns flera internationella kedjebutiker där priserna är bra mycket lägre.
– Köp ett fång orkidéer på marknaden. Här kostar ett stort knippe 200 bath medan du på flygplatsen får betala 2.000 bath. Be att få dem i en kartong så kan du ta med det in i kabinen.

image4
Köp orkidéer på marknaden. 

– Köp massor av god frukt att äta på stranden. Den smakar så mycket bättre här är hemma!
– Är du matlagningsintresserad så finns det massor av cooking schools som är ppopulära. Här lagar man sin egna mat tillsammans som man sedan äter upp.

Vi tackar Ulrika för intervjun och alla värdefulla tips. Har du några frågor till Ulrika så ställ dessa i kommentarsfältet så svarar hon där.

image8

6 Responses to Intervju med flygvärdinnan Ulrika
 1. Barbro Svara

  Hej Ulrika
  Min man och jag åker ofta med Fritidsresor till Thailand och ska så göra den 14 januari 2016 från Landvetter. 2014 var vi i Thailand, 2015 i Dominikanska Republiken. Vi har nog varit i Thailand 10 ggr. Vi har även varit i Bali, Vietnamn och Mexico, samt på andra ställen med kortare resetid. Vi är pensionärer och jag kan ju göra mig NÅGORLUNDA förstådd på engelska men min man kan inte mycket. Nu undrar vi varför Tui Fly Nordic de senaste tre gångerna vi åkt har haft engelstalande personal. Vi var många förra resan 2015 som hade svårt att göra oss förstådda och det var ju bara en svensktalande personal som hade fullt upp att göra. Det är ju främst svårt när vi ska fylla i pappren som vi måste ha då vi ska in i landet.Om det inte vore för språket så kunde vi ju gärna lika åka reguljärt.
  Det skulle vara trevligt om du kunde ge oss en förklaring.

 2. Ulrika Svara

  Vad härligt att höra arr ni är ute och reser mycket. Jag tror att det är så att ni har fått åka med vårt systerbolag Thomson och de hjälper oss när vi har mycket gäster som vill åka till Thailand och våra egna flygplan inte räcker till. Från och med i år så provar vi med att blanda besättningen så att det förhoppningsvis ska finnas fler svenskar som jobbar ombord.
  Förstår att det kan vara krångligt med inresekorten då det både är liten text och många konstiga ord, vi har underlättat så att på tv-skärmarna framför er så kan man slå upp sidan med inresekort och där står det precis hur man fyller i de och har man frågor så hjälper vi gärna till.

 3. Resfredag Svara

  Bra tips! Jag hade en dröm om att bli flygvärdinna, och var nära på att hoppa av juristlinjen för att byta karriär. Nu har jag varit färdig jurist i 10 år, men vem vet!? 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Resfredag: Ja, det hade ju passat dig: ) Tänk att få åka bort och stanna en vecka i Thailand. Det som var så härligt som Ulrika berättade var att det var flygvärdinnor i alla åldrar och att vissa t om arbetar tills de är 67. Det gillade jag mycket!! Så, det är långt ifrån för sent!

 4. Corina Svara

  Hej!
  Corina heter jag. Jag är 23 år och 160 cm lång och har länge drömt om att jobba som flygvärdinna. Det har varit min högsta prioritering och vill verkligen bli flygvärdinna eftersom jag vill ha ett jobb som jag vill mig stolt över. Jag ska berätta lite kortfattat om mig. Idag så jobbar jag och samtidigt pluggar en kurs på distans. Jag gick handel och administrationsprogrammet på gymnasiet och där har jag inte klarat två handels ämne. Jag har inte diplom från gymnasiet men har examensbevis. Jag undrar kan man fortfarande bli flygvärdinna ävn om man inte har de två ämnen klarade i gymnasiet? Hur som helst jag kämpar och sliter för att få en diplom från en universitetsutbildning för att isåfall utbildar mig till flygvärdinna. Men vad går man för utbildning här i Sverige? Jag funderar på att gå på folkhögskolan och höja mina betyg för att sedan gå en universitetsutbildning. Min fråga är kommer det vara för sent senare för att bli flygvärdinna eller har jag chansen sen?
  Tacksam för svar

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Corina! Vad roligt att du hör av dig! Klart du ska bli flygvärdinna, jag har flera vänner som jobbat som det. Ofta söker flygbolagen själva personal så det bästa är att ta kontakt med dem. Ring dem eller mejla och skriv att du är intresserad av jobb. De har oftast utbildningar där man lär sig mer om yrket och sen kan man genast börja jobba.
   Mvh, Louise Nilsson Resia

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.