Thomas guide till Panama City

Vi har tidigare fått följa med vår kollega Thomas på hans resa. Den här gången tar han oss med till Panama City. Massor med bra tips för dig som planerar att resa till Panama! Byggnad Panama

Inför resan:

För att åka till Panama i 90 dagar krävs inget mer än giltigt pass. Inga speciella vaccinationer krävs men Hepatit A+B är rekommenderat. Eluttagen är de två tunna platta stift som finns i USA, de har 110 V istället för våra 220 så kontrollera det ifall ni köper med några elektriska prylar och tänk på att det tar längre tid att ladda prylar.

Valuta:
Bankomaterna accepterar utländska kort så länge de är upplåsta för utlandstransaktioner. Automater har inget påslag för kreditkort men ett påslag på 4% på bankkort. Panamas valuta heter egentligen Balboa men är jämställd med dollarn och har inga egna sedlar men mynten kan ha egna motiv.

Boende:
I Panama City är det bäst att boka boende i förväg eftersom det kan vara långa avstånd mellan dem. I Casco Viejo finns det några boenden samlade längst Calle 9a Este, men även här krävs oftast förbokning. Om man inte bor i Casco Viejo är ett tips är att bo nära en tunnelbanestation, då man snabbt kan ta sig antingen till Casco Viejo eller Albrook Mall/Terminal. Ingen av resmålen vi var i hade rumsförsäljare. I de mindre orterna fanns det oftast ledigt boende som kan bokas på plats men ibland får man höra med några stycken. Det finns mer eller mindre ok boenden från $20-25 men förutsätt inte att nästa boende blir lika bra som det förra bara för att de låg i samma prisklass.

Vackra hus Panama

Mat och dryck:
Kranvatten kan drickas runt om i Panama förutom i Bocas del Toro. Här finns de flesta amerikanska och sydamerikanska affärer och restauranger så om man inte vill testa något nytt finns där snabbmat från $5. De mer lokala varianterna har färdiga maträtter i uppvärmda byttor där man betalar för varje maträtt, så här kan man köpa en grönsaks wok för $2 och sen lägga till valfritt kött. Men personligen så hade jag inte ätit kött som legat på uppvärmning under dagen. Större affärer säljer öl från 65cent och i restauranger kostar de från $1.5. I Panama finns ett ganska brett utbud utav mat med en blandning mellan vad man finner i Sydamerika och USA. Längst gatorna kan du köpa billigare mat som Empanadas, vilket är friterad majsdeg med krämig fyllning. Platacones (matbananer) och Yuca är vanligt förekommande i maträtter. Som i alla varma länder finns här klart gott om härligt goda färska frukter och juicer.

Panama City

What’s your transportation?
Alla utrikes flyg anländer till Tocumen International Airport vid utgången finns bankomater och turistinformation. Det finns en luftkonditionerad Metrobus som går ifrån stora vägen, 5min gång från utgången. Den tar dock endast förbetalda metrokort och de kan inte köpas på flygplatsen, resan kostar $1.25 och metrokorten kan laddas med valfritt belopp så att ge en likvärdig summa till någon av de andra som tar bussen brukar inte vara något problem. Men det finns även äldre bussar märkta med Terminal som tar kontanter. Bussen går till Albrook som är stadens buss nav som ligger 6km inåt landet ifrån Casco Viejo. Bussen stannar dock längst alla hållplatser så det kan ta upp till 1.5h att ta sig ända till buss terminalen. Ett snabbare alternativ är colectivos, de omärkta vita minibussar som avgår från taxiståndet. De vill minst ha 3 personer för att köra och kostar $10 per person. En taxi till Casco Viejo kostar $30.
Staden har nyligen fått en tunnelbana som gör det möjligt att ta sig snabbt från ände till ände. Det såg ut som att denna i framtiden även kommer att nå flygplatsen och Casco Viejo. Man kan dock även idag nå Casco Viejo genom en 15 minuters promenad, ifrån Estación 5 de Mayo längst med Av Central. Ta dock kustpromenaden efter mörkrets infall. Staden trafikeras även av de nyare Metrobussarna och de gamla ommålade skolbussarna med häftiga dekorationer som kallas Diablo Rojo. Ett metrokort kostar $2, om ni köper ett så köp 3in1 kortet som gäller på tunnelbana/buss/terminal. Terminalkortet behövs för att ta Diablo Rojo och långdistansbussar från Albrook. Att ta stadsbussar är dock lite krångligt eftersom inga tidtabeller eller rutter finns utsatta.

Häftiga bussar, Diablo Rojo, PanamaTaxi är dock ganska billigt men de har ingen taxameter och de flesta försöker ta ut höga priser utav turister, som vanligt är de bilar i rörelse mest pålitliga. Egentligen ska de ta betalt efter en förutbestämd zonkarta men den finns oftast inte. Det finns ett grundpris på $1.25 och sedan kostar det 50cent extra per passagerare och ifall taxin är beställd eller om det är natt. Sen ökar priset när man byter zon, resor på motorvägen (Corredor Sur) kostar $3 extra. En taxi från Albrook till Casco Viejo kostar $3 och en från Casco Viejo till Multiplaza Mall eller Multicentro kostar $7.

Sighting:
Panama City är en häftig stad där det moderna och traditionella möts. Här finns en fin havspromenad med en imponerande skyline utav nybyggda höghus. Den häftigaste delen att besöka är enligt mig Casco Viejo. Det är den gamla delen utav staden som länge varit en del utav den fattiga förorten men som på senare år har renoverats upp och idag finns här prydliga kolonialbyggnader blandat med enstaka igenbommade förfallna hus.

Husfasader PanamaSå ägna gärna en dag åt att vandra runt gatorna här. Missa inte de fyra torgen Plaza Tomás Herrera, Plaza de la Independencia, Plaza Simón Bolívar och Plaza de Francia. Men gå inte väster om Calle 12 Oeste eller kvarteren väster om Av Central då de är osäkra eftersom de till skillnad från turiststråken i Casco Viejo inte patrulleras utav polisen. Casco Viejo är dock numera relativt säkert eftersom det patrulleras utav polisen både dag och natt. Undvik själv Av Central på kvällen men att vandra längst kusten ner till the fishmarket är riktigt skönt. Här dansa vi loss på kvällen med lokalbefolkningen och köpte öl för $1, det var öppet fram till 11 och här serverades såklart även färska fiskrätter. Sen finns det ett gäng sköna pubar i Casco Viejo som är öppna tills 2. De jag gillade bäst var Relic bar som låg i källaren av Luna’s Castle Hostel, de hade happy hour med öl för 50cent och $1 drinkar fram till 10. Samt baren Mojitos Sin Mojitos vid Plaza Tomás Herrera de hade lokal öl för $2 och spelade blandad rock. Dessa ställen är som de flesta i Casco Viejo toppen om man vill träffa andra backpackers. Det som toppar de flesta listor på sevärdheter i Panama är lite udda nog Panamakanalen och dess slussar. Den närmsta och kändaste av dem är Miraflores Locks, denna sluss har ett visitor center med en utsiktsplattform över slussen samt ett museum. Inträdet för turister är $15 och området kring slussen är inhägnat så man kan inte se något utan att betala. Själv kände jag att det var lite överreklamerat som en topp attraktion men kände ändå att det var kul att se mycket tack vara museet som även visade lite växter och djur från området. Området kring slussen är ett industriområde så det finns inte så mycket annat att se här. Det passerar dock flera fartyg genom slussen per dag så har man bara lite tid att vänta så kommer man få se ett av de stora lastfartygen slussas igenom. Det går metrobussar från Albrook direkt till ingången varje timme men vi tog en av de häftigare Diablo Rojo bussarna till hållplatsen vid motorvägen och gick 15 min till ingången, bussen som var märkt ”Gamboa” tog 20min och kostade lite mindre än 50cent.

Panamakanalen och dess slussar

Tanken var att besöka Summit Gardens efter Miraflores eftersom den buss vi tog dit även passerar parken 15min senare. Men det började regna rätt rejält så vi tog bussen tillbaka till Albrook istället. Parken har djur som är typiska för panama och vad jag hört skall det vara fint att vandra runt där.
Det finns även en park närmare staden som heter Parque Natural Metroplitano som har bevarad regnskog lite vilda djur och fina vandringsstigar.
I Panama City finns det flera stora moderna shoppingmall, vilket kan vara gött om det regnar. Det största med mest variation sitter ihop med Albrook bussterminal. Här finns både internationella kedjor och ett par lokala. Multiplaza Mall är också stort med internationella kedjor men såg inga lokala kedjor här. Att vandra runt i dessa luftkonditionerade malls kändes lite som att vara i USA, uppbyggnaden med stora food courts, biografer och arkadhallar är den samma. Vi tänkte sen åka till Multicentro där Hard Rock hotell ligger men på grund av språkmissförstånd så hamnade vi i Multiplaza Mall, tror dock inte det fanns så många affärer i Multicentro men vill man besöka båda så finns det en buss emellan genom Vía Israel eller så är det 5min med taxi.

Shoppingmall Panama

I norr, halvvägs till flygplatsen finns Panama Viejo, som är ruinerna utav den stad som spanjorerna först byggde i Panama. Inträde till museet och området är $6 men vi lyckades åka dit på en måndag som är enda dagen då det är stängt. Den bussen till ruinerna var märkt Panama Viejo och gick ofta.
Vill man besöka lite finare restauranger och känna på lite Florida Keys känsla så är öarna som sitter ihop med Amador Causeway helt rätt ställe. Om man inte ser en Ferrari susa förbi så finns här en hamn med en del lyxiga båtar. Kajpromenaden dit är inte heller helt fel med bänkar och palmer men tyvärr har de satt upp stora vita plakat längst ena sidan på grund av byggnadsarbete. Metrobussar märkta Amador gick dit en gång i timmen. Ifrån mittenön kan man ta färjan till Taboga Island, båten dit går dock vid 08:30 så hann inte ta den själv men om helgen finns det även en 10:30. Båten kostar $11 T/R och tar 45 min.

Cyklar Panama

Eftersom vi ändå var sugna på lite nice beach så tog vi bussen från Albrook till Santa Clara Beach, bussen dit tog dock 1:40min men kostade nog mindre än $3. Busshållplatsen är vid huvudvägen så man får gå i ca 20min längst en asfalterad oskyltad väg, längre fram ser man reklam för de hotell som ligger vid stranden. Precis innan stranden så delar sig vägen i två, väljer man den högra delen så kommer man till två restauranger som tar inträde till stranden men tar man vägen utan skyltar så kommer man ner direkt till stranden. Vi var där på helgen och då var det i alla fall mycket inhemska turister där men inga utländska. Stranden är fin och oändligt lång men alla tomter ovan stranden är privata så det finns väldigt lite skuggiga platser, det finns dock några solskydd vid restaurangerna som man kan hyra. Inte den mest minnesvärda strand men om man missat båten till Taboga och vill iväg och bada under dagen så funkar det fint.

Sandstrand PanamaStrand Panama

Vill du också uppleva Panama city och dessa vackra stränder?

Boka flyg och hotell till Panama City

Boka flyg till Panama City

Boka hotell i Panama City

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.