Att göra på Aruba

Kanske har du hunnit med att läsa mitt förra inlägg från Aruba där jag förutom delar med mig av massor av tips också skriver om en hel del fakta och andra bra saker att veta. Klicka här för att läsa.

Här kommer jag att berätta om vad det finns att göra på Aruba. Naturligtvis är det stränderna som lockar de allra flesta och det finns många att välja på när du är på Aruba.

Hyra jeep

Aruba är ingen stor ö, cirka 3.5 mil lång och 6 km bred. Det gör att du enkelt kör runt ön på en dag. Men det finns en hel del intressanta stopp så min rekommendation är att dela upp det på två dagar. De allra flesta hotell ligger vid Eagle Beach och Palm Beach på västkusten. Börja med att köra norrut till första stoppet som är California Lighthouse. Det är en fungerande fyr som byggdes 1916. Namnet kommer från ångfartyget California som gick på grund i närheten 1891. Härifrån vänder du sedan söderut men nu på östra sidan. Vägen är skumpig så en jeep är nödvändigt. på den här sidan blåser det betydligt mer och vågorna går höga.

jeep_aruba

Efter ett tag passerar du stranden Boca Grandi där Kitesurfare gärna håller till. Stanna till på Alto Vista Kapell som är en av många kyrkor på Aruba. Svalka dig med en färsk kokosnöt av försäljaren innan du åker vidare till Bushiribana Gold Mills som är en ruin efter en kvarn där man tillverkade guld under Arubas guldrush under 1800-talet.

coco_aruba

gold-mill_aruba

Det finns flera vackra fotostopp under vägen tills du kommer fram till Natural Pools i Boca Keto där det är dags att svalka sig med ett bad. Nu har du kommit in i nationalparken Arikok som upptar en stor del av Arubas syd-västra kust.

naturla_pools_aruba

I Arikok finns det mycket att upptäcka. Bland annat finns det flera grottor där Guadirikiri-grottan är mest känd då den lyses upp av ett hål i taket som ger ett fint ljus att fotografera i. Terrängen är karg och växtligheten består av ett flertal kaktus-arter. Du stöter på flockar av vilda djur såsom åsnor, kaniner och getter. På Aruba finns inga farliga djur. Är du sugen på att vandra så finns här en mängd vandringsleder. Ett tips är att börja tidigt på morgonen!

Stränder och utflykter

Nästa dagstur med jeepen och det är dags att utforska Arubas alla stränder. Längst upp på nordvästra sidan hittar du Arashi Beach som är perfekt för snorkling. Här finns inga hotell så det är oftast lokalbefolkningen som hittar hit. Strax nedanför ligger Malmok Beach som även den är bra att snorkla från. Här består sanden av vulkaniska bergarter och du kan behöva strandskor för att kunna bada. Du hittar några strandhyddor för skugga men annars får du själv ta med vatten och dryck.

Söderut ligger det stora hotellområdet Palm Beach där öns kedjehotell ligger som ett pärlband. Gillar du stränder med liv och rörelse och mycket att titta på så är det hit du ska gå. Hotellen har egna parasoller och solstolar men stranden är bred så det finns gott om utrymme att slå sig ner med sin handduk och hitta skugga under en palm.

Eagle Beach är Arubas vackraste strand med en ordentligt bred strandremsa. Sanden är vitaste vit och trots att värmen ligger på så känns sanden alltid sval. Hotellen som ligger på stranden är i max två plan och smälter fint in i miljön.

eagle_beach_aruba
Härligt avkopplande på Eagle Beach.

Nästa stopp blir söder om flygplatsen Reina Beatrix på den härliga stranden Mangel Halto som betyder Hög mangrove. Här kan du snorkla under mangroveträden och ta en picknick i den mjuka, mjuka sanden.

a

Mangel Halto White Sandy Shoreline View

Nu har vi kommit till södra delen av ön och passerar en av städerna på ön, Savaneta. Här MÅSTE du göra att stopp på en helt underbar restaurang som ligger på en brygga vid havet. På Zeerover beställer du i luckan innan du går in i restaurangen. Det enda som finns på menyn är dagsfångsten av fisk och räkor som friteras av kockarna som står ute i restaurangen. Dessa serveras i små plastbaljor tillsammans med ytterligare en balja med pommes och friterad banan. Det här är ett oerhört populärt ställe för Arubaner att åka til på helgen och här alltid mycket folk.

zeerover_aruba_2

zeerover_aruba_1

zeerover_aruba_3

Vidare ner till sydkusten och staden San Nicholas. Staden blomstrade under oljeraffinaderiets tid då många fraktfartyg lade till här. Alla sjömän gick till Charlies Bar som har legat på samma ställe sedan 40-talet. Vi var här en söndag och då var det tyvärr stängt men är du här en annan dag så lova att gå in. Många som har varit där har lämnat något kvar så baren känns mer eller mindre som ett museum.

I södra delen ligger flera stränder. Den mest populära är Baby Beach som är riktigt långgrund och lockar barnfamiljer. Är du här på helgen så ser du många Arubaner här.

Oranjestad

Huvudstaden med 30.000 invånare har en blandning av gamla och nya hus. Här hittar du en mix av kedjebutiker, guldaffärer och varuhus. Oranjestad brukar ha många besökare då kryssningsfartygen lägger till då hamnen ligger alldeles intill. Från hamnen går stadens spårvagn som också trafikerar flera gator i Oranjestad och stannar på hållplatser där du hittar museum och shopping mall. I Oranjestad finns en mängd casinon som håller öppet dygnet runt samt nattklubbar och restauranger.

 

ornajestad_2

oranjestad_1

 

Restauranger

Precis som med Zeerover ovan så är det många restauranger som ligger utmed havet. Antingen på bryggor men många där du praktiskt taget sitter på stranden. Jag har några att rekommendera.

I Oranjestad ligger The Westdeck som är en prisvärd restaurang. Rejäla portioner och mycket fisk som man äter mycket av på Aruba. Moomba Beach ligger vid Palm Beach och är både restaurang med goda grillade rätter, bar och nattklubb. Ligger direkt på stranden vilket skapar en riktigt härlig atmosfär.

moomba-beach
Ta en helkväll på Moomba Beach.

En bit in i landet från Palm Beach ligger en restaurang jag inte tycker du ska missa. Rekommenderar att boka bord på Papiamento för att säkert få bord. Det här är en gård där familjen tidigare bodde. Man har behållit alla möbler i rummen och det är som att gå runt i ett museum. Middagen äter man på gården runt poolen som lyses upp av lyktor. Så god mat och en otroligt mysig upplevelse.

papiamento

papiamento_1

Det är populärt att dricka öl till maten på Aruba och ön har ett eget bryggeri. Ölen heter Barashi men många gillar varianten med en gnutta lime i som heter Chill.  

chill_aruba

Bo

Det finns hotell i alla prisklasser på Aruba. Vill du bo i Oranjestad så kan jag rekommendera Renaissance Resort. Hotellet har ett perfekt läge vid vattnet och intill centrum med eget shoppingmall. Hotelet har även sviter som ligger i en byggnad en bit ut i vattnet. I Oranjestad finns inga stränder men hotellet har en helt egen ö med underbara stränder. Båten går praktiskt taget från lobbyn och tar dig ut till ön på 10-15 minuter. Öns mest kända strand är Flamingo Beach där de står i vattenbrynet och balanserar på ett ben.

renaissance
Längst ner i bilden ser du kanalen som går rätt in i hotellet reception. 

Eagle Beach var absolut min favorit. Här är hotellen låga och en lugn och skön atmosfär råder. Jag bodde på Manchebo Beach Resort som är i två plan med utsikt mot stranden. Här hade man gott om plats om man ville sola och bada. På morgonen hade de yoga- och pilatespass i en paviljong på stranden. Så härligt.

manchebo_1

pilates

Intill ligger ett annat favorithotell direkt på stranden, Bocori. De allra flesta gäster här är stamgäster och det är inte svårt att förstå att gästerna återkommer år efter år. Här kan du boka bord och få ett eget bord i en liten paviljong på stranden och se solen gå ner.

bocori
Små lappar på dörren gör att man känner sig extra välkommen till Bocori.

Köpa med sig hem

På Aruba finns ett Aloe vera-fabrik med anor från 1800-talet med plantage strax intill. Här kan man se hur man tar tillvara på Aloe veran och tillverkar tvålar och annat. I fabriken finns en shop där man kan köpa med sig produkter med Aloe.

aruba_aloe

Har du några frågor så är du välkommen att ställa dessa i kommentarsfältet. Håll utkik efter ännu ett blogginlägg och få Yogagirls bästa Aruba-tips.

by_aruba

Boka charter till Aruba här

10 Responses to Att göra på Aruba
 1. Andrew Svara

  stora bilder och blogg !

 2. Robert Ehm Svara

  vafor inte Pris????Resa o Inklusiv? Tak

  • Hallins reseblogg Svara

   Robert Ehm: Det finns en länk längst ner som du kan klicka på för att få priser för resor till Aruba!

 3. Emma Svara

  Har också varit på Aruba. Det var en härlig resa. Tråkigt att åka hem!!

  • Hallins reseblogg Svara

   Emma: Ja, det är alltid trist att åka hem när man varit på semester och på Aruba njuter man verkligen i fulla drag!!

 4. Sophie Svara

  Hej! Skulle du rekommendera manchebo resort? Jag och min man funderar på att åka dit på bröllopsresa.

  Med vänlig hälsning,
  Sophie

  • Hallins reseblogg Svara

   Sophie: Ledsen för sent svar. Jag kan mer än gärna rekommendera Manchebo Resort. Läget är fantastiskt precis på den härliga Eagle Beach. Det är lugnt och skönt och gott om utrymme. JAg bodde både med havsutsikt och i området. Det är klart att rummen med havsutsikt blev lite extra härliga ; )

 5. […] Läs mer: Att göra på Aruba […]... blogg.resia.se/2017/09/21/fragor-och-svar
 6. Lars Bomgren Svara

  (5/5)

  Mycket fin och lockande information. Är det OK att bada och sola textilfritt på någon av stränderna?

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Lars!
   Härligt att du gillade inlägget. Det är inte tillåtet på publika stränder. Några hotell tillåter solning topless på avgränsade sektioner på deras privata stränder. Men man får inte gå omkring topless.
   /Maria, Resia

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.