Julmarknad i München

Julmarknad Munchen MarienplatzVill du få en riktigt härlig julstämning så ska du definitivt bege dig till München och gå på julmarknad. Det är ett oerhört viktig evenemang som har uppmärksammats flera hundra år bakåt i tiden. På kvällarna går folk ur huse för att umgås över en gluehwein och ta del av den härliga stämningen. 

Julmarknaden brukar starta på fredagen i första adventshelgen och pågå ända fram till julafton. Den största julmarknaden äger rum i stadens hjärta på Marienplatz vid Neues Rathhaus. Bodarna öppnar redan klockan 10 på morgonen och det ligger en förväntan i luften. Vid 18-tiden på öppningsdagen samlas folket kring rådhuset för att lyssna på borgmästaren som håller sitt öppningstal för årets julmarknad och tänder den enorma julgranen. Från samma balkong hålls här varje kväll en stämningsfull julkonsert som många brukar lyssna på.

Julmarknaden sträcker sig långt från Marienplatz till gatorna kring torget, Kaufinger Str., Neuhaser Str. samt Wein Str. Runt hela München sägs det finnas inte mindre än 70 julmarknader då alla stadsdelar har sin egna. Dock är det den stora på Marienplatz som drar i särklass mest folk.

I bodarna kring julmarknaden kan du köpa allt från julpynt, dekorerade julkakor, julgodis, korvar och massor av annat. Passa på att köp några uppskattade julklappar!

München julmarknad

 

Kakor julmarknad München

Prylar julmarknad i München

I flera av bodarna kan du köpa gluehwein. Vid första köpet får du en mugg som du betalar pant för och får tillbaka när du lämnar muggen tillbaka. Eller så behåller du muggen som ett minne. Vid varje köp räcker du fram din mugg för påfyllning. I bodarna säljs även bratwurst och pretzels. Stämningen är hög och överallt hörs julmusiken.


gluehwein julmarknad MünchenKöp din gluehwein från någon alla bodar. 


Snackpaus julmarknad MünchenMånga stannar till för att ta en bratwurst och något varmt att dricka.


Människor på julmarkanden München Minst en Pretzell per dag!

Förutom att julmarknaden verkligen är värd ett besök så är München verkligen en härlig stad att besöka.

Missa inte….

Varför inte ta fram barnet i dig och snöra på dig skridskorna för en tur. Vid Karlsplatz, som ligger i slutet av gågatan Neuhauser Str. har man byggt upp en stor isbana där man kan hyra skridskor. Här är det fult av folk och stämningen brukar vara hög.

Skridskoåkare på isbanan julmarknad München

Ett besök på Münchens mest kända ölhall Hofbräuhaus. Här har det bryggts öl sedan slutet på 1500-talet. Slå dig ner på en av alla långbänkar och beställ din öl i ett jätteglas. Ät bratwust och andra specialiteter som serveras här. Bara att sitta och titta på alla härligt klädda münchenbor i lederhosen och de traditionellt klädda servitriserna är ett skådespel. Hög stämningsfaktor utlovas!

Gäster i ölhall Hofbräuhaus

München beerhall

Ta god tid på dig och besök Münchens äldsta delikatessaffär Dellmayr. Förutom välfyllda diskar med charkuterier, grönsake roch frukt finns här flera diskar och småbutiker där du köper deras egna kaffer, teer, choklad och kakor. Köp godsakerna i fina förpackningar och du har julklappslistan klar!

Dallmayr delikatesser München

Fina förpackningar från DallmayrDallmayrte

Imponeras på BMW-museet som ligger vid München Olympiapark. BMWs historia sträcker sig 90 år tillbaka i tiden och förutom BMWs modeller så får du en bra inbkick i bilens historiska utveckling. Roligt både för barn och vuxna! Läs mer här. 

BMW-museet som ligger vid München Olympiapark

Även om det kanske inte blir några inköp så är det fint att gå på Münchens flottaste gata Maximilian Str. 

Besök den härliga marknaden Viktualienmarkt som är Münchens äldsta marknad. Måndag-lördag från morgon till cirka 20.00 kan du här strosa runt och köpa blommor, kryddor, grönsaker, korvar, ostar och mycket, mycket annat. Marknaden ligger alldeles intill Marienplatz. Det är aldrig långt att promenera här i München.

Viktualienmarkt i München

Till sist så måste du besöka ett konditori för att njuta av en apfelstrudel!

Apfelstrudel

Är du sugen på att åka till München? Hitta din resa här. 

Boka flyg och hotell till München

Boka flyg till München

Boka hotell i München

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.