Välkommen till Aruba

Eller Bon Bini som man säger på Aruba! Välkommen är verkligen rätta ordet för att beskriva hur det känns när man kommer till Aruba. Vem man än träffar och vart man än vänder sig så är det alltid en lika vänlig ton. Det är inte konstigt att Aruba ofta följs åt av texten – One happy island.

Bon bini Aruba

Stabilt väder

Det absolut bästa med Aruba är det alltid lika stabila vädret. Temperaturen håller sig runt 28-32 grader, året runt. Och det blåser alltid en skön avsvalkande vind. Ön ligger så till att man är förskonad från orkanerna som brukar dyka upp på hösten. Dock är det regnperiod i oktober-november men det är väldigt korta regn, max 10 minuter, sedan är det över. I december är det som grönast men Aruba har ett kargt klimat som man verkligen lärde sig att tycka om efter att man varit där i några dagar.

Liten ö med stor karaktär

California Light House på norra Aruba

Längst upp i norr står den fungerande fyren California Light House. Därifrån får du en klar bild av hur ön ändrar karaktär från östra sidan med alla stränder som också är mer grön mot den karga sidan i väst. Det karga landskapet fortsätter längs utmed hela den västra sidan ned till den stora nationalparken Arikok med sin ökenlika miljö med kaktusar och ett mångfacetterat djurliv.

Aruba natural pools
På nordvästra sidan kan du köra till ”Natural pools”. här kan du ta ett dopp utan att vara rädd för strömmar.

jeep_aruba
Åk med på en jeeptur eller hur en själv! 

aruba_coconut
Stanna till för en svalkande kokosnöt!

Ön är inte stor, cirka tre mil lång och 6 km bred. Det är enkelt att köra runt och du tar dig enklast fram med en jeep då många vägar, speciellt på den nordvästra sidan, kan bli ganska skumpiga! Det är en flack ö men mitt på ön står det pyramidformade berget Mount Jamanota cirka 180 m ö.h. som syns var man än befinner sig på ön. Berget kan man bestiga genom de cirka 700 trappstegen som leder till toppen.

aruba_south
Annorlunda landskap på Aruba.

Baby beach Aruba

På södra sidan av ön hittar du många härliga stränder vilka är väl värda en utflykt. På Baby Beach är det riktigt långgrunt medan det blir snabbt djupare på Rogers Beach. Intill Rogers Beach i San Nicholas ligger det enormt stora oljeraffinaderiet som inte längre är i bruk. Det var en väldigt viktig inkomstkälla för Aruba fram till 80-talet då raffinaderiet stängde och turismen tog över mer och mer. I San Nicholas ligger också den kända Charlies Bar som har legat på samma ställe sedan 40-talet. Här är det många sjömän som druckit sina mojitos med karibisk rom och många av de som varit där har lämnat något kvar så baren känns mer eller mindre som ett museum. Väl värt ett besök! På den här utflykten får du också en inblick i vardagslivet på Aruba. Kör gärna av från huvudvägen mot kusten där du ser många färgglada hus där lokalbefolkningen bor.

charlies-bar_aruba
Besök Charlies Bar i San Nicholas.

Eget självstyre och egen valuta

Aruba är en av de s.k ABC-öarna som alla tillhör Holland och ligger cirka 2.5 mil norr om Venezuela. Trots att man tillhör Holland så har man eget självstyre från 1986. Man har sin egna valuta, Floriner, men det går lika bra att betala med amerikanska dollar. Språket som alla talar heter papiamento och är en kombination av holländska, spanska och engelska. Alla talar dock väldigt bra engelska och det officiella språket är egentligen holländska.

På Aruba bor det cirka 110.000 personer och de allra flesta arbetar med turismen som i stort sett är öns enda turistkälla. Varje år besöker mer än en miljon människor Aruba och de är från alla nationaliteter men det är främst amerikanare som reser hit även om vi skandinaver börjar bli allt fler. Många som en gång har varit på Aruba återvänder gärna. Aruba är även ett populärt stopp för kryssningsfartygen som lägger till i hamnen strax utanför huvudstaden Oranjestad.

oranjestad_aruba
Färgglada hus i huvudstaden Oranjestad.

I huvudstaden hittar du de färgglada husen med holländskt utseende. Här finns även en spårvagn som går runt i staden men du promenerar enkelt runt. I Oranjestad finns det flera butiker med amerikanska kedjor, restauranger och caféer. Stanna till och prova Aruba pastry med olika fyllningar!

Var aktiv!

På Aruba är det många som passar på att träna. Förutom härliga promenader på stränderna så kan du på de flesta hotellen träna olika klasser eller styrketräning. Man kan också hyra cykel och ge sig ut på ett ordentligt träningspass. Varför inte prova ett SUP-yogapass där du gör dina övningar på en bräda i havet? Ett annat populärt sätt att se ön är från hästryggen. Det finns flera ställen på Aruba där du kan följa med på turer. Missa inte att följa med på en båttur som arrangeras på flera håll. Båten tar dig med ut på en heldag med snorkling, mat, dryck och härlig stämning.

sup_yoga_aruba
Testa ett SUP-yogapass när du är på Aruba. 

horses_aruba
Upptäck Aruba från hästryggen.

På Aruba erbjuder hotellen sällan all inclusive vilket gör att ön har en mängd bra restauranger. Många ligger utefter havet där man sitter antingen på en brygga och hör kluckandet från havet eller med sand mellan tårna. Håll utkik här i bloggen efter tips på bra restauranger längre fram.

Stränderna!!

Det allra, allra bästa med Aruba har jag sparat till sist. Havet och stränderna! Utmed hela östkusten ligger stränderna tätt och den allra finaste heter Eagle Beach och har t om blivit korad till en av världens bästa stränder. Eagle Beach är flera kilometer lång och extremt bred och inbjudande. Längst upp i norr står de berömda och ofta fotograferade Fofoti-träden som har formats efter havets vindar.

aruba_fofoti

Men på flera ställen utmed stranden kan du hitta skuggor från träd om du inte har valt att bo på stranden. Alla stränder på Aruba är fridlysta vilket gör att du i princip kan slå dig ner var som helst. Det finns dock ett undantag. Till Renaissance Hotel, som ligger i Oranjestad, hör en privat ö, Renaissance Island, dit man kan åka med hotellets egna båtar som praktiskt taget går från lobbyn. På Renaissance Island finns bl a den berömda Flamingo Beach med flamingos som är ett mycket populärt fotomotiv. I ett inlägg längre fram så berättar jag mer om alla Arubas fantastiska stränder.

flamingo_aruba
Populära att fota!

Drick kranvattnet!

Jag skrev tidigare om att Aruba konstant har 28-32 grader. Det är varmt, men absolut inte för varmt tack vare den sköna brisen som alltid blåser. Trots det så är det viktigt att dricka mycket vatten. Förvånande nog så kan du dricka kranvattnet på ön. Det har man ju hört förr och och det brukar smaka klor… Men vattnet från kranen är otroligt gott och friskt och smakar så oändligt mycket bättre än Göteborgs stadsvatten…! Om du köper vatten på flaska så är det faktiskt samma vatten som du själv får från kranen. Så spara några flaskor och fyll upp. Eftersom vattnet i kranen sällan blir kallt så är det perfekt att ladda kylen med egna vattenflaskor.

vatten_aruba
På Aruba dricker du kranvattnet.

Håll utkik här i bloggen efter fler inlägg där jag delar med mig av massor av tips att göra på Aruba!

i-love-aruba

5 Responses to Välkommen till Aruba
 1. Helena FREEDOMtravel Svara

  Aruba låter ju hur underbart som helst! Gillar yogapasset på SUP-brädorna 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Helena: Det ÄR underbart och yoga-passet var så härligt!!!

 2. […] Kanske har du hunnit med att läsa mitt förra inlägg från Aruba där jag förutom delar med mig a... blogg.resia.se/2015/11/04/att-gora-pa-aruba
 3. Caroline Svara

  Kan du säga vad det kostar att åka ut till flamingoön?

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Caroline, ön där du kan hitta flamingos heter Renaissance Island och är i första hand till för de som bor på Renaissance Hotel. Båten går praktiskt taget från receptionen direkt ut till ön. Man kan dock köpa biljetter men det kostar runt $100. Kanske att man kan bo någon natt på hotellet för att få tillgång?!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.