Idag firar vi Fetaostens dag!

Tänk att fetaosten har en helt egen dag! Som den greklandsälskare jag är så måste detta naturligtvis firas här i bloggen. För att kunna erbjuda riktigt bra recept har jag tagit hjälp av ett proffs; Markus Olsson som driver resguiden mittgrekland.se. Förutom att Markus älskar Grekland så han en fena i köket och samlar sina recept under Mitt grekiska kök.

Markus Olsson

Det finns olika sätt att resa på; den faktiska fysiska resan men även olika former av inre resor som den som en dröm kan ta med dig på eller den som ett lukt- eller smakintryck kan framkalla. Min stora passion är Grekland och hennes rikedom av öar och karaktärsfulla fastland. Jag återvänder år efter år och samlar nya upplevelser och intryck och njuter av hennes kulinariska tillgångar som inte är lika tillgängliga här hemma. Så snart jag kommer hem längtar jag tillbaka till det stora turkosa havet, den ockrafärgade jorden, det gästvänliga folket och deras förmåga att tillfredsställa en skandinavisk längtan efter genuin medelhavskost.

Vi har alla smakminnen från våra resor och jag brukar plocka fram mina genom att tillaga rätter där vissa specifika smaker lockar fram just den där dagen vid det fyrkantiga bordet i sanden där pinjeträdens doft blandas med saltstänk från havet. För en stund kan smakminnet förflytta mig till en helt annan plats än köksbordet här hemma.

Ett av mina favoritlivsmedel är den vita, mjälla festosten som med sin milda karaktär passar både till förrätt och huvudrätt likväl som till efterrätt. Och jag pratar om den äkta fetaosten, det vill säga den som tillverkas i Grekland och består till 70 % av fårmjölk och 30 % av getmjölk. Det är inte konstigt att denna underbara ost har sin alldeles egna dag, fetaostens dag, som uppmärksammas den 15 oktober varje år. Jag har därför valt fetaosten som mitt boardingkort till min kulinariska greklandsresa denna svala oktoberdag. Och jag har dessutom valt att smakminnesbomba en trerättersmiddag för att få färdas till olika destinationer, alla med olika karaktär.

Destination ett: förrätten

Dubbelpanerad fetaost

Dubbelpanerad fetaost med honung och citron- och gurksallad (4 port)
Denna förrätt kan faktiskt lätt omvandlas till en efterrätt. Byt då ut citron- och gurksalladen till marinerade bär. Sälta och sötma ger en perfekt avslutning på middagen, eller som i det här fallet en perfekt start på middagen. Med förrätten börjar resan, ungefär som en transferresa från flygplatsen till hotellet.

Ingredienser:
Dubbelpanerad fetaost
150 gr fetaost
Mjöl
Ströbröd
2 ägg
2 msk olivolja

Citron- och gurksallad
0,5 gurka
1 citron
En knippe dill
Olivolja
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar

Honung

Tillagning:
Starta med citron- och gurksalladen. Skala gurkan och skär den i grova tärningar. Häll upp olivoljan i en kastrull, riv ner citronskal och pressa ner saften av en citron. Lägg i gurkan och värm upp blandningen (koka ej). Ta av kastrullen från spisen, krydda och rör ner hackad dill och dijonsenap. Ställ svalt.

Ta ur fetosten ur förpackningen och torka av den med hushållspapper och skär den i smala skivor, cirka 0,5 centimeter tjocka. Vispa upp äggen i en djup tallrik och häll upp mjöl i en annan och ströbröd på en tredje tallrik. Börja med att doppa ostskivan i ägg, sedan i mjöl, därefter i ägg igen och till sist i ströbröd. Var försiktig så att du inte drar av paneringen med fingrarna. När du har panerat alla skivor steker du dem på medelhögvärme i rikligt med olivolja. Efter ett par minuter vänder du på osten och steker i någon minut till. När paneringen har fått en fin gyllenbrunfärg är de klara. Fetaosten klarar värmen bra och smälter inte ut eller tappar formen. Servera genast med citron- och gurksallad samt ringla över lite honung. Sältan från osten och syran från salladen gifter sig bra med sötman från honungen.

Destination två: huvudrätten

Souvlakispett med fetaostgratinerade rotfrukter och apple

Souvlakispett med fetaostgratinerade rotfrukter och äpple
Souvlaki är något som jag alltid äter när jag är i Grekland. Till den här rätten skalar jag bort den friterade potatisen och ersätter den med mustiga rotfrukter i höstens tecken och gratinerar dem med mild fetaost. Med huvudrätten har tyngden förflyttats till själva resmålet och med alla olika ingredienser som ett resmål kan innehålla.

Ingredienser (4 port):
Souvlaki
600 gr fläskfilé eller fläskytterfilé
Oregano
Mynta
Salt & peppar
Olivolja

Fetaostgratinerade rotfrukter med äpple
3 potatisar
2 morrötter
2 palsternackor
3 rödbetor
1 äpple
2 msk honung
Olivolja
Salt
300 gr fetaost

Tillagning
Värm ugnen till 200 grader. Skär rotfrukterna i klyftor och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över honung och olivolja. Salta efter smak. Stek rotfrukterna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Skär äpplet i tunna skivor och lägg dem ovanpå rotfrukterna samt smula över fetaosten. Gratinera rotfrukterna i ytterligare tio minuter till. Beroende på klyftornas storlek kan tiden i ugnen behöva förlängas. Rotfrukterna ska ha lite kärna kvar när du lägger över äppelskivorna och fetaosten.

Skär köttet i jämnstora bitar och trä dem på spett. Krydda köttet med torkad oregano och mynta, salta och peppra. Jag valde att steka spetten på spisen men om du lägger dem över grillen, se till att spetten har legat i vatten ett tag. Stek spetten tills de har fått fin färg och är genomstekta. Servera souvlakispetten med de gratinerade rotfrukterna och ett par citronklyftor.

Destination tre: efterrätten

Fetaostglass med hallonrippel

Fetaostglass med hallonrippel (4 port)
Fetaostglass kanske inte lockar till stående ovationer vid en första tanke, men jag lovar att den som vågar sig på det, kommer att ställa sig upp och jubla efteråt. Så gott är det. Karaktären blir lite av cheesecake, fast ändå inte. Prova. Det är nu resan börjar närma sig mot sitt slut och sista kvällen infinner sig. Upplevelser summeras, historier berättas och du njuter av resans sista sötma.

Ingredienser:
Hallonrippel
160 gr hallon
1 dl vit sirap

Glass (ca 3 dl)
100 gr fetaost
35 gr florsocker
1 krm vaniljsocker
1 skvätt grädde

1,3 dl grädde
2 äggulor
35 gr socker
1 tsk vaniljsocker

Tillagning
Starta med hallonripplet. Koka upp sirap och hallon och låt det koka i tio minuter. Pressa massan genom en sil för att få bort hallonfröna. Låt det svalna.

Mixa fetaost, florsocker, vaniljsocker och en skvätt grädde till en jämn smet.

Vispa grädden (1,3 dl) fluffig men inte för hård i en ny skål. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt i ytterligare en skål. Blanda samman alla glassingredienser och kör dem i en glassmaskin tills du får en krämig konsistens på glassen. Lägg över smeten i ett fryskärl och häll över önskad mängd hallonrippel. Dra några tag med en sked för att få ner ripplet i glassen. Frys glassen i ett par timmar.

Har du ingen glassmaskin kan du hälla upp glassmeten i en form och medan den fryser röra i den ett par gånger. När glassen börjar få en fastare konsistens, rör ner hallonrippel och låt glassen frysa klart (cirka fyra timmar).

Vi tackar Markus för dessa härliga recept och han har lovat att återkomma längre fram med tips om resor till Grekland!

Markus Olsson står alltså bakom resguiden mittgrekland.se och det är under hans öluffarresor i Greklands övärld som han har kommit att fastna för detta vackra, varma land som ibland känns helt upp och ner. Markus älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot dig med öppna armar. Med mittgrekland.se  vill Markus bygga en reseguide med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland. 

One Response to Idag firar vi Fetaostens dag!
  1. […] jag frågan till Markus om han ville dela med sig av sina bästa Fetaost-recept. Så smarrigt. Här ... blogg.resia.se/2016/06/17/mera-reseinspiration

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.