Thomas guide till Bogotá

Vår kollega Thomas fortsätter att tipsa oss om sina bästa resetips! Här kommer hans guide till Bogotá. Läs hans andra inlägg om Kuba del 1, Kuba del 2, Havanna och Dubai & Abu Dhabi. 

Inför resan:
För att åka till Colombia i 90 dagar krävs inget mer än giltigt pass. Inga speciella vaccinationer krävs men Hepatit A+B är rekommenderat. Eluttagen är de två tunna platta stift som finns i USA, de har 110 volt istället för våra 220 så kontrollera det ifall ni köper med några elektriska prylar och tänk på att det tar längre tid att ladda apparater. Som i de flesta länder i Central/Sydamerika så är språket spanska och lite förkunskaper är inte fel. Tänk på att även om Colombia har ett skönt tropiskt klimat med ca 30 grader året runt, så har Bogotá det betydligt svalare, eftersom det ligger 2640 meter ovan havsytan. Även här är det ungefär samma temperatur året runt, men ca 22 grader en solig dag och kanske bara 12 grader på kvällen, så det krävs lite varierad klädsel här.

Torg i Bogota, Colombia

Valuta:
Bankomaterna accepterar utländska kort så länge de är upplåsta för utlandstransaktioner. Automater har inget påslag för kreditkort eller bankkort. Colombias valuta är Peso och 1 SEK ~ 300 COP, valutans symbol i text är dock oftast $.

Mat och dryck:
Kranvattnet kan drickas i de större städerna som Bogotá, Medellin och Cali. Colombiansk mat är ganska varierad och har mycket gemensamt med Karibien och resten utav Sydamerika. Man äter mycket kyckling, fläsk, potatis, matbanan, ris, majs, bönor och soppa. Här finns även många amerikanska restaurangkedjor. Det finns matstånd lite överallt längst gatorna, som ofta serverar friterade smårätter för 3000 Peso, som t.ex. empanadas och fritanga som är friterat majsbröd med kött, men det finns även stånd med korv och hamburgare. Enklare restauranger säljer mat för under 10 000 P medan de finare kostar 4-5ggr mer. Detsamma gäller öl som kan kosta 1500 P på en enkel bar eller 10 000 P på ett uteställe i Zona Rosa. Colombia har till skillnad från många andra karibiska eller sydamerikanska länder ett flertal inhemska bryggerier.

Transport:
Alla flyg anländer till El Dorado Airport. Vid utgången finns bankomater. Utanför finns det mindre gratisbussar (Alimentador), som kan ta en till TransMilenio bussarna, som trafikerar hela staden (1500P/1800P). Dessa gratisbussar kan dock bli ganska fulla, vilket kan göra det besvärligt med ett stort bagage. Utanför finns även ett taxistånd som faktiskt förmedlar taxibilar till allmänna priser. Alla legitima taxibilar har taximeter och information om vem som skall köra bilen. På grund av bagaget tog vi en taxi till Zona Rosa och taximetern dit landade på ca 23 000 P. Nackdelen med taxi och andra transporter än TransMilenio är att det är mycket trafik som kan stå stilla. Det verkar heller inte gå att köra av motorvägen på så många ställen, så vi åkte ner i staden en bra bit innan vi vände för att åka upp igen emot Zona Rosa. Förutom vid flygplatsen och hotell bör man inte hoppa in i vilken taxi som helst, gör man det så bör man kontrollera att det är rätt chaufför och att det finns taxameter. Skall man åka mycket taxi kan det vara bra med en lista på taxinummer. För att ringa kan man hyra en mobil för 100 P/min ifrån ett av de många små stånd med mobiler som fungerar som telefonkiosker.

Bogotá har ingen tunnelbana, men byggde istället TransMilenio för att hjälpa en kaotisk trafiksituation. Dessa bussar har fått egna vägar som inga andra fordon får trafikera och gör det möjligt att ta sig igenom staden relativt snabbt. Bussarnas hållplatser ser ut som tunnelbanestationer med dedikerade dörrar emot olika linjer. Linjerna betecknas med en bokstav åt det ena hållet och en annan tillbaka, så man behöver alltid veta vilka bussar man skall ta åt båda håll. Vid dess ingångar finns kassor där man kan köpa en eller flera resor som laddas på ett kort. Priset är detsamma i hela staden (1500 låg trafik, 1800 hög trafik) och man kan ladda det med summan av en tur. Det finns även mindre bussar som kör de gator som TransMilenio inte når men vi åkte aldrig någon utav dem eftersom de inte har markerade rutter eller tidtabeller.

Fruktförsäljning i en bil i Bogota, Colombia

Säkerhet:
Staden har fått en del dåligt rykte för att vara osäker för turister, men idag har saker blivit betydligt bättre och håller man sig undan områdena i söder, så är det inte mer osäkert än andra större städer med fattigdom. På senare år har man rustat upp La Candelaria som är den gamla del där man kan se vackra spansk koloniala byggnader. Området ligger intill de mer osäkra områdena, men under dagarna så finns här många beväpnade poliser och vakter, så idag är det inga problem att vistas här. Men vi fick höra att poliserna försvinner därifrån när det blir mörkt och att man därför inte bör vandra runt där på kvällen. För säkerhets skull bör man inte gå mer söder än Calle 7 och hålla sig ett par gator ifrån utkanten av området vid Carrera 1. Man bör heller inte ha kamera, smartphone eller karta framme konstant utan ta fram dem vid behov.

Gul byggnad i Bogota, Colombia

Boende:
Bogotás gator är uppbyggda enligt ett rutnät med namnen Calle uppåt och Carrera i sidled. Som i de flesta huvudstäder är det i Bogotá bäst att boka boende i förväg eftersom det dels kan vara osäkert att vandra runt med tydlig packning, men också eftersom det är långa avstånd mellan boenden, det bor ju trots allt nästan 8 miljoner här. Vi bodde i Zona Rosa eller Zona T som det också kallas, vid busshållplatsen Héroes. Området kring Zona Rosa är modernt och är säkert. Här finns fina uteställen och 3 stycken gallerior med amerikanska/europeiska kedjor. Vill man bege sig ut någon kväll och slippa tänka på taxi så rekommenderar jag att bo nära Zona Rosa. Det som kan vara bra att känna till är också att det är inte alla taxibilar som vill köra mellan La Candelaria och La Zona Rosa på kvällen/ natten.

Husfasader i Bogota, Colombia

Sightseeing:
La Candelaria är definitivt området med flest sevärda byggnader, så här kan man lätt vandra runt några timmar. Här finns bland annat Plaza de Bolivar och det är även här som Museo de Oro (3000 P) finns, som har världens största utställning utav guldföremål. Jag tyckte det var sevärt och intressant med en del historia om indian befolkningen och dess seder. Guldföremålen är bladtunna men har mycket detaljer och imponerande mönster.

Museo de Oro, Bogota, Colombia

Efter Museo del Oro gick vi via Carrera 7 till Torre Colpatria (3000 P) som är Bogotás högsta byggnad med 50 våningar. Utsiktsplatsen var tyvärr bara öppet fredag kväll och helger och vi gick dit en veckodag så det var stängt, men det fanns marknader längst vägen och var en händelserik gata.

Torre Colpatria Bogota, Colombia

På gångavstånd ifrån hållplatsen Las Aguas finns linbanan upp till Mount Monserrate (17 000 T/R eller 10 000 söndag) vilket har en häftig utsikt över staden och ett fint vandringsområde. Eftersom vi hade systemkamera med oss så avrådde någon oss att gå upp, eftersom det hänt att turister blivit rånade längst trappan upp, men det gällde nog mer kvällstid och vi såg en del andra turister som gick upp. En kul grej med Bogotá är att det är väldigt få västerländska turister där, så man får känslan av att inte så många turister upptäckt denna pärla. Men trots få västerländska turister så sticker man inte direkt ut där eftersom Colombia har en väldigt mångkulturell befolkning.

Utsikt över Bogota Zona Rosa Bogota

Ett annat skönt område att vandra runt i är Zona Rosa. Vi var där i december så det fanns mycket fin julskyltning i galleriorna, men affärerna där är desamma som i Europa/USA, så för lite billigare och mer spännande shopping rekommenderar jag att man åker till området San Andresito, som ligger nära hållplatsen De La Sabana, ca 20 min gångväg ifrån Museo de Ora. På vägen dit passerar man även ett torg med marknad. Här finns det ett par olika köpcentrum med små affärer. Vi handlade lite kläder på Sabana Plaza. De flesta kläder saknar prislapp och man får räkna med en del prutning speciellt om man är västerländsk.
I norra Bogotá finns det också en hel del fina parker. Vi besökte några av dem på kvällen och de var upplysta riktigt fint i december. Vi var i Parque de la 93 och Parque De Usaquen där vi köpte gott Colombianskt Frukt Te (Aromática). I närheten finns här också en marknad på dagen. En annan kväll gick vi runt i Parque De Los Novios.

Upplysta föremål,park i Bogota

Andra tankar

Något vi tyvärr aldrig hade tid med var att åka till Salt Cathedral of Zipaquirá, som ligger drygt en timmes bilfärd utanför Bogotá, men vi hörde av andra att det var väldigt fint. En populär rutt in i Colombia, som vi tyvärr inte kände till då vi bokade flygbiljetterna, är att åka segelbåt ifrån de vackra San Blas öarna i Panama till Cartagena. Det kostar visserligen ca $300 men då ingår transport från Panama och några nätters enkelt boende med mat på öarna och vidare båt till Cartagena. Därifrån kan man sedan ta billigt resa med buss till Medellin och sen till Bogotá. Man kan även åka direkt, men det tar ca 20h, så då är det kanske bättre med ett inrikesflyg till Bogotá.

Vill du också resa till Bogotá?

Boka flyg och hotell till Bogota

Boka flyg till Bogota

Boka hotell i Bogota

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.