Roadtrips i USA

För ett tag sedan fick jag frågan om det finns något resmål som jag tycker att alla någon gång bör besöka under sin livstid. Jag funderade länge men kom fram till att en roadtrip i just USA måste vara den absolut mest ultimata resan. Finns det någon kontinent (land) där du kan uppleva så många kontraster?

Att just bila i USA är det bästa sättet att se landet. Allt är byggt efter biltrafik men det finns vägar som är vackrare än andra.

Highway 1 – California State Route 1

Bixby Bridge on the California Coastline
Bixby Bridge i Monterey.

Förmodligen av världens mest kända vägar som går mellan Vancouver och San Diego utefter Stilla Havskusten. Genom att köra hela sträckan får du verkligen en bra blick för hur varierat landskap USA (Kalifornien) erbjuder. Uppe i norr är det grönt och skog, du passerar berg, vackra vyer, stränder och storstäder. Highway 1 är inte en enda led utan den består av flera mindre och större vägar.

Route 66

route-66

Tillsammans med Highway 1 i Kalifornien är Route 66 den mest kända vägen i USA. Det var också en av USA:s första landsväg när den öppnades 1926. Idag går den 4000 km långa vägsträckan mellan Santa Monica och Chicago. Vägen har blivit omtalad i många låtar och romaner, inte minst i John Steinbecks Vredens druvor. Här finns många höjdpunkter längs vägen bland annat Grand Canyon som nog hör till de största.

Route 12, Utah

Om du tar ett stopp i Grand Canyon kan du köra vidare på en annan omtalad och väldigt naturskön väg – Route 12 i Utah. Även denna väg är faktiskt framröstad som en av de vackraste i världen där den passerar flera nationalparker.

Sandstone Castle - Tower Babel

US 1

Aerial view of bridge over sea

Hela sträckan börjar i Maine och går en bit in i landet ner till The Keys i Florida. Längst ner i södra Florida lämnar man fastlandet och ger sig ut på de 45 öarna som binds samman av 42 broar ända ner till Key West.

Hana Highway, Maui

Road to Hana

hana-highway_2

Nu ska vi ta oss till Hawaii och ön Maui. Här finns en omtalad väg, Hana Highway, som är cirka 10 mil lång men som tar cirka fyra timmar att köra ena vägen till Hana som ligger på den östra sidan av Maui. Denna väg är dock inget för den höjdrädde då det är fler kurvor och broar än på någon annan väg men för den som vågar är det en stor naturupplevelse. Vägen kantas av vattenfall och regnskog i en fantastisk vacker mix.

Tips för roadtrips i USA

 • Boka bilen hemifrån och gärna med GPS så att det blir enklare att hitta.
 • Kolla upp så att bilen ä rordentligt försäkrad för den vill du inte vara utan om du skulle råka ut för någon incident!
 • Planera in extra tid när du kör så att du verkligen hinner med att göra de där stoppen som du annars kanske missar.
 • Ta med vatten och något att tugga på, på flera håll kan det vara långt mellan stoppen.
 • Kör inte på ”tom tank” även bensinstationerna kan komma sällan.
4 Responses to Roadtrips i USA
 1. Håkan Nilsson Svara

  Inte minst för att jag har haft och har släktingar i USA har besöken och rundresorna blivit många. Under mina sju eller åtta besök har jag sammanlagt kört uppåt 50.000 kilometer med hyrbilar på det nordamerikanska vägnätet inkl. Kanada och Mexiko. Jag har besökt alla de amerikanska delstaterna utom Hawaii. Svårt att avgöra vad som var allra bäst, men vildmarken med björnar i Alaska glömmer jag inte i första taget, inte heller de drygt hundra bisonoxar som jag såg på en och samma gång i Nebraska. Utan minsta tvivel kan jag rekommendera en bilfärd på Alaska Highway mellan Dawson Creek och Fairbanks. Den är drygt 2400 km lång och byggdes genom delvis okarterad svår terräng på endast 8 månader. Året var 1942..

  • Hallins reseblogg Svara

   Håkan Nilsson: Oj, det var inte dåligt, så otroligt kul. Ja, Alaska Highway har jag hört talas om. Kanske du skulle vilja gästblogga hos oss och dela med dig? Hör av dig till margareta.hallin@resia.se!

 2. julia Håfström Svara

  Har än så länge ”bara” hunnit med att bila runt i Floria. Från vackra Sarasota med deras Super häftig allegator farm, vackra natur och lugna miljö till oförglömliga nätter i Miami till det som toppade allt, Orlando, Disney World!
  Att bila igenom USA är med på ”måste-listan” sen lång tillbaka. Tack för inspirationen!

  • Hallins reseblogg Svara

   Julia Håfström: Så kul att du hittat hit! Men det låter ju härligt! Har varit i Florida men tyvärr inte tillräckligt länge för att bila runt. Det står högt upp på min önskelista!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.